12

DA LI IH IMA 300 ILI 30.000? Šta mislite koliko azilanata zaista šeta Srbijom?

Odgovor na pitanje gde su smešteni oni azilanti koje na putu kroz Srbiju prebrojavaju krijumčari, a ne graničari, daje jedan sirijski internet portal, na kom se reklamira beogradski hostel u samom centru grada

Preko granice s Makedonijom, u maju je u Srbiju ušlo 5.000 azilanata, koliko ih je lani registrovano na nivou od šest meseci. Jedino što više uznemirava od toga je činjenica da se u našoj zemlji, alternativnim putevima, obrelo daleko više njih.

DRAMATIČNO: Milion izbeglica nadire ka Srbiji! Preti nam HUMANITARNA KATASTROFA

Dok je prošle godine azil od Srbije tražilo 16.000 izbeglica iz Sirije, Avganistana, Eritreje, Somalije, Sudana, Malija, srpski granični policajci poslednjih nedelja evidentiraju više od hiljadu tražilaca azila dnevno!

Ukoliko se u obzir uzmu i oni koji ilegalno prelaze granicu, a kada stignu u Srbiju ne traže azil, već privatni smeštaj, po selima i gradskim hostelima, dolazi se do vrtoglave cifre od više desetina hiljada azilanata koji tumaraju našom zemljom.

Primera radi, meštani Bogovađe, sela kod Lajkovca, u kom se nalazi jedan od cenatara za smeštaj azilanata, nedavno su se ponovo žalili na teror više stotina migranata, preteći čak i protestima ispred Narodne skupštine.

Njihov strah i nesigurnost izviru iz statistike da ovo mesto naseljava više azilanata (oko 500) nego njegovih matičnih stanovnika (kojih ima 460), što je slučaj koji se sreće širom Srbije, a posebno na njenom jugu.

Prema zvaničnim podacima Komesarijata za izbeglice, od 1. januara do 30. juna prošle godine ukupno 4.257 lica tražilo je azil u Srbiji, što je znatno više nego 2013. Među njima je bilo 3.768 muškaraca i 489 žena, ali se onda njihov broj do novembra popeo na 8.500!

Bili smo u LEGLU AZILANATA u centru BG: Evo šta smo tamo zatekli (FOTO) (VIDEO)

Većina njih došla je iz Sirije - 1.963, dok ih je iz drugih zemalja znatno manje. Tako je iz Avganistana 420 lica izrazilo nameru da traži azil, iz Eritreje 406, Somalije 350 i Pakistana 163.

Maloletnih tražilaca azila je bilo 541, i to 433 dečaka i 108 devojčica.

Foto: Telegraf.rs

Foto: Telegraf.rs

U istom periodu podneto je 74 zahteva za azil. Odsek za azil dodelio je tri zaštite - dve izbegličke i jednu subsidijarnu.

Od 2008. godine u centrima za azil ukupno je bilo smešteno 9.536 tražilaca, a u prvoj polovini prošle godine - 3.485.

U Komesarijatu za izbeglice kažu da se u centrima za azilante trenutno nalazi oko 300 njih.

- Ranije ih je bilo više, ali taj broj progresivno opada. U proseku se kod nas zadržavaju oko sedam dana, a trenutno i kraće jer se trude da što pre stignu do srpsko-mađarske granice. Srbija im je gotovo isključivo zemlja tranzita, što se može videti i po odnosu broja podnetih zahteva za azil i broja odobrenih međunarodnih zaštita (subsidijarna, azilna, izbeglička…)  - navode u ovoj državnoj organizaciji.

Odgovor na pitanje gde su smešteni oni azilanti koje na putu kroz Srbiju prebrojavaju krijumčari, a ne graničari, daje jedan sirijski internet portal, na kom se reklamira beogradski hostel u samom centru grada.

FOTO: Dušan Perić

FOTO: Dušan Perić

Do njega azilanti dolaze direktno, mimo bilo kakvih centara za njihov smeštaj koje im je obezbedila Vlada Srbije.

 

- Sa svog prozora svakodnevno viđam na desetine njih. U prolazu mi se često obrate, pitaju za neku ulicu ili mesto, a dešavalo mi se da me zamole da ih odvedem do privatnog smeštaja, za koji im je neko rekao da prima azilante - priča jedan naš sugrađanin.

BEOGRAD NA ARAPSKOM: Zbog azilanata ugostitelji izbacuju natpise na njihovom jeziku! (FOTO)

Prema važećim konvencijama i međunarodnoj praksi, Srbija ima obavezu da sva lica koja su izbegla sa ratom zahvaćenih područja Sirije i Iraka tretira kao izbeglice.

Na njihov status kod nas, okolnost da li su oni izrazili nameru da traže azil u Srbiji, odnosno, da li to stvarno žele, ili nameravaju da nastave put ka evropskim zemljama, nema nikakav uticaj, budući da su obe grupe jednako tretirane.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Istina je, takođe, i to da je za ogroman procenat migranata koji se pojave u Srbiji (oko 95 odsto njih) ona samo zemlja tranzita, ali to ne umanjuje značaj pitanja gde su oni i šta rade u našoj zemlji dok ne odu dalje ka mađarskoj granici, a potom i ka nemačkoj i švedskoj.

Prema rečima samih azilanata, oni znaju da će im ovde biti obezbeđeni osnovni životni uslovi, ali i to da procedure za dobijanje izbegličkog statusa dugo traju, te da su im male šanse da ga dobiju.

Iako Zakon o azilu propisuje da imaju pravo na besplatan smeštaj, ukoliko se nakon upućivanja u centre za azil ispostavi da tamo nema dovoljno mesta, tražioci azila se sami snalaze za boravište i plaćaju ga kod privatnika - ili provaljuju u tuđe kuće, kao što je slučaj sa vikendicima u Bogovađi i Vračevićima.

Preko granice uglavnom prelaze organizovano, a često i uz pomoć krijumčara.

Inače, kako piše na sajtu Komesarijata za izbeglice i migracije, organizovani smeštaj za tražioce azila podrazumeva ležaj sa posteljinom, upotrebu sanitarnog čvora, grejanje, korišćenje struje i vode, sredstava za održavanje lične higijene i higijene u objektu, kao i određene namenske prostorije u Centru.

Azilanti

Osnovni životni uslovi u Centru obuhvataju: hranu (po pravilu tri obroka dnevno), odeću (najnužniju novu ili očišćenu polovnu), u posebnim slučajevima moguća je novčana pomoć, kao i druge uslove u skladu sa posebnim propisima i načelima postupka azila.

VULIN: UNHCR će pomoći Srbiji u borbi sa problemom migranata! (FOTO)

Od prostorija koje im stoje na raspolaganju azilanti imaju: smeštajni deo (sobe za noćenje i boravak, hodnici, sanitarni čvorovi, čajne kuhinje, prostorije za pranje veša), zajedničke prostorije (dnevni boravak, trpezarija, kuhinja, igraonica za decu, sanitarni čvorovi, prostorija za razne aktivnosti), posebni deo (kotlarnica, skladišni prostor, vešernica) i dvorište i parking prostor.

Kapacitet Centra za azil u Banji Koviljači, nedaleko od Loznice je 100 lica, a od otvaranja centra 2008. godine do juna 2014. u njemu je boravio 2.341 tražilac azila.

Foto: Tanjug/Danilo Peternek

Foto: Tanjug/Danilo Peternek

Tokom 2010. i 2011. godine zabeležen je njihov povećan broj, zbog čega centar u Banji Koviljači više nije mogao da zadovolji potrebe. Tada je  odmaralište Crvenog krsta u Bogovađi pretvoreno u još jedan centar za azilante, u kom je bilo mesta za 160 njih, a od tad, do juna prošle godine u njemu je boravilo 5.147 tražilaca azila.

Centar za azil u Obrenovcu prima 180 lica, ali je trenutno van upotrebe zbog oštećenja koja su izazavana majskim poplavama.

Privremeni centar za azil u Tutinu, nekadašnja fabrika, prenamenjena je u privremeni centar za tražioce azila, smeštajnog kapacitet 80 lica u zimskom i 150 u letnjem periodu, dok tu funkciju u centru u Sjenici ima hotel Berlin, koji može da primi 150 lica.

Foto: Tanjug/Danilo Peternek

Foto: Tanjug/Danilo Peternek

Zbog povećanog broja azilanata u 2014. godini kapaciteti postojećih centara nisu bili dovoljni, pa je Vlada otvorila još jedan centar za privremeni smeštaj na opštini Palilula, u Krnjači, gde je bilo smešteno 100 lica.

Plan je da ovaj objekat bude u upotrebi dok se nekadašnji vojni kompleks "Mala Vrbica" u Mladenovcu ne osposobi kao centar za azil.

(Jovana Babić)

Tagovi: Azilanti, Izbeglice, komesarijat za izbeglice, Sirija

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (12)
Poređaj komentare:
 • D
  dule

  A kako uopšte dođu u Srbiju, mislim gde prodju jel imaju pasoše, ili neko na granici uzima lovu da ih pusti.

 • K
  kanjiža

  Kanjiža je puna azilanata svaki dan stigne oko 15-20 autobusa iz Beograda !!! pojavila se šuga, neki su zaraženi sidiom i sifilisom. Ceo grad je pun nema gde igla da se baci a država cuti!!!!!!!!!!

 • Y
  Yasna

  Ma da je jedan sve to napolje iz srbije Nek idu u ameriku ili druge zemje evropskih unija jer su bas oni to uradili da beze iz njihove zemlje

Današnja vremenska prognoza (19. jun 2018. godine): Sa sparinom i grmljavinom prekalićemo dan, sve do razvedravanja uveče

Ljudi padaju sa drveća kao zrelo voće: Pune sve ortopedije u Srbiji, zbog višanja lomimo ruke i noge

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za utorak, 19. jun 2018. godine

Sutrašnja vremenska prognoza (19. jun 2018. godine): Toplo i nestabilno, kiša u celoj zemlji (VIDEO)

Svaki 50. muškarac odlazi na porodiljsko, a skoro 90 odsto bi da provodi više vremena sa decom

Krije se iza Zvezdinog grba i ima lukav način da spopada devojčice na Fejsbuku (FOTO)

Srpski đaci na maturi pukli na pitanju broj 9: Da li je test na bosanskom jeziku bio mnogo lakši? (FOTO) (VIDEO)

Vremenska prognoza do kraja dana (18. jun 2018. godine): Umereno oblačno sa kišom i grmljavinom (VIDEO)

Besplatne školarine za decu pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije

U leskovačkoj fabrici proglašena epidemija malih boginja, obolelo 20 radnika

Nesreća nikada ne ide sama: Prvo im je preminuo otac, a sada im je za nekoliko minuta, od udara groma, požar progutao kuću

Jak pljusak i grad udarili na Beograd i okolinu: Pančevo, Belegiš i Vinča najugroženiji

Oporavlja se povređeni policajac iz Niša: Reagovao je hrabro, goloruk je krenuo na cev

Ovo su rešenja testa iz srpskog jezika, da li je bilo teško? Osmake mučio Nušić i njegovi likovi Miladin i Žika

Prvi put u Srbiji lekari VMA pacijentu napravili jezik od dela natkolenice, operacija trajala 10 sati

Počelo je! Tri dana neizvesnosti pred maturantima

Berba malina na jugu Srbije: Od crvenog zlata, do crvene propasti

Cecin duhovnik postavljen za novog episkopa SPC i vikara patrijarha

Od useva i voćnjaka u lozničkom kraju nije ostalo ništa (VIDEO)

Sa vrućinama haraju crevne infekcije: Najstariji i najmlađi odmah da se jave lekaru ako dobiju ove simptome

Današnja vremenska prognoza (18. jun 2017. godine): Oblačno, do kraja dana s pljuskovima i grmljavinom (VIDEO)

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za ponedeljak, 18. jun 2018. godine

Sutrašnja vremenska prognoza (18. jun 2018. godine): Promenjivo s kišom, pljuskovima i grmljavinom (VIDEO)

Bazen je za neke kupatilo ili WC: Ko krši ova pravila, pravi i sebi klopku jer bolesti vrebaju okolo

Da li su protivgradne rakete mit koji smo uzeli iz SSSR-a ili ih je samo potrebno prevesti u 21. vek?

Vremenska prognoza do kraja dana (17. jun 2018. godine): Umereno oblačno, veče bez većih padavina (VIDEO)

Kuća koja je crvenija smatra se lepšom i boljom: U Srbiji se nalazi kraljevstvo paprika, sve je u znaku nje (VIDEO)

Šest vrsta vlasnika pasa u Srbiji koje ćete sresti u šetnji: Četiri tipa posebno idu na živce, koliko god da ih volite. Koji ste vi?

Meštani ovog sela ne smeju iz kuća: Kad ih vidi agresivni komšija, iskoči sa sekirom u rukama. Policija ne preduzima ništa (FOTO)

Ovako Srbija navija za svoju reprezentaciju na Svetskom prvenstvu u Rusiji (FOTO) (VIDEO)

Igrao je rukomet za juniorsku reprezentaciju, a posle bombardovanja odlazi iz Srbije i pronalazi lek za rak: Naučnik Vladimir Cmiljanović za Telegraf

Osmaci imaju najvažniji test pred sobom: Mala matura polaže se tri dana, a ovo je sve što morate da znate o njoj

U Srbiji je jesen usred juna, a evo kakvo vreme očekuje sve one koji planiraju put u Grčku (PROGNOZA DO KRAJA JUNA)

Stefanović se oglasio povodom slučaja nestalog novinara: Stefan Cvetković je dao izjavu policiji i danas se vraća kući

Današnja vremenska prognoza (17. jun 2018. godine): Ponovo kiša sa pljuskovima, posle podne moguć grad sa olujnim vetrom (VIDEO)

Heroji poplava: Kučići se davili u vodi, dok ih oni nisu spasili i svih 60 odveli svojoj kući

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za nedelju, 17. jun 2018. godine

Sutrašnja vremenska prognoza (17. jun 2018. godine): Promenljivo oblačno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom (VIDEO)

Potop i u Čačku: Nevreme se ne stišava, narod od poplava spas našao na krovovima automobila

Vremenska prognoza do kraja dana (16. jun 2018. godine): Umereno oblačno, veče bez većih padavina (VIDEO)

"Večitim" studentima curi vreme, neizvesno pomeranje roka

Izgubili smo sve, sad moramo ispočetka: Radeta iz Petrovca na Mlavi žena zavesom spasila od sigurnog davljenja (FOTO) (VIDEO)