12

DA LI IH IMA 300 ILI 30.000? Šta mislite koliko azilanata zaista šeta Srbijom?

Odgovor na pitanje gde su smešteni oni azilanti koje na putu kroz Srbiju prebrojavaju krijumčari, a ne graničari, daje jedan sirijski internet portal, na kom se reklamira beogradski hostel u samom centru grada

Preko granice s Makedonijom, u maju je u Srbiju ušlo 5.000 azilanata, koliko ih je lani registrovano na nivou od šest meseci. Jedino što više uznemirava od toga je činjenica da se u našoj zemlji, alternativnim putevima, obrelo daleko više njih.

DRAMATIČNO: Milion izbeglica nadire ka Srbiji! Preti nam HUMANITARNA KATASTROFA

Dok je prošle godine azil od Srbije tražilo 16.000 izbeglica iz Sirije, Avganistana, Eritreje, Somalije, Sudana, Malija, srpski granični policajci poslednjih nedelja evidentiraju više od hiljadu tražilaca azila dnevno!

Ukoliko se u obzir uzmu i oni koji ilegalno prelaze granicu, a kada stignu u Srbiju ne traže azil, već privatni smeštaj, po selima i gradskim hostelima, dolazi se do vrtoglave cifre od više desetina hiljada azilanata koji tumaraju našom zemljom.

Primera radi, meštani Bogovađe, sela kod Lajkovca, u kom se nalazi jedan od cenatara za smeštaj azilanata, nedavno su se ponovo žalili na teror više stotina migranata, preteći čak i protestima ispred Narodne skupštine.

Njihov strah i nesigurnost izviru iz statistike da ovo mesto naseljava više azilanata (oko 500) nego njegovih matičnih stanovnika (kojih ima 460), što je slučaj koji se sreće širom Srbije, a posebno na njenom jugu.

Prema zvaničnim podacima Komesarijata za izbeglice, od 1. januara do 30. juna prošle godine ukupno 4.257 lica tražilo je azil u Srbiji, što je znatno više nego 2013. Među njima je bilo 3.768 muškaraca i 489 žena, ali se onda njihov broj do novembra popeo na 8.500!

Bili smo u LEGLU AZILANATA u centru BG: Evo šta smo tamo zatekli (FOTO) (VIDEO)

Većina njih došla je iz Sirije - 1.963, dok ih je iz drugih zemalja znatno manje. Tako je iz Avganistana 420 lica izrazilo nameru da traži azil, iz Eritreje 406, Somalije 350 i Pakistana 163.

Maloletnih tražilaca azila je bilo 541, i to 433 dečaka i 108 devojčica.

Foto: Telegraf.rs

Foto: Telegraf.rs

U istom periodu podneto je 74 zahteva za azil. Odsek za azil dodelio je tri zaštite - dve izbegličke i jednu subsidijarnu.

Od 2008. godine u centrima za azil ukupno je bilo smešteno 9.536 tražilaca, a u prvoj polovini prošle godine - 3.485.

U Komesarijatu za izbeglice kažu da se u centrima za azilante trenutno nalazi oko 300 njih.

- Ranije ih je bilo više, ali taj broj progresivno opada. U proseku se kod nas zadržavaju oko sedam dana, a trenutno i kraće jer se trude da što pre stignu do srpsko-mađarske granice. Srbija im je gotovo isključivo zemlja tranzita, što se može videti i po odnosu broja podnetih zahteva za azil i broja odobrenih međunarodnih zaštita (subsidijarna, azilna, izbeglička…)  - navode u ovoj državnoj organizaciji.

Odgovor na pitanje gde su smešteni oni azilanti koje na putu kroz Srbiju prebrojavaju krijumčari, a ne graničari, daje jedan sirijski internet portal, na kom se reklamira beogradski hostel u samom centru grada.

FOTO: Dušan Perić

FOTO: Dušan Perić

Do njega azilanti dolaze direktno, mimo bilo kakvih centara za njihov smeštaj koje im je obezbedila Vlada Srbije.

 

- Sa svog prozora svakodnevno viđam na desetine njih. U prolazu mi se često obrate, pitaju za neku ulicu ili mesto, a dešavalo mi se da me zamole da ih odvedem do privatnog smeštaja, za koji im je neko rekao da prima azilante - priča jedan naš sugrađanin.

BEOGRAD NA ARAPSKOM: Zbog azilanata ugostitelji izbacuju natpise na njihovom jeziku! (FOTO)

Prema važećim konvencijama i međunarodnoj praksi, Srbija ima obavezu da sva lica koja su izbegla sa ratom zahvaćenih područja Sirije i Iraka tretira kao izbeglice.

Na njihov status kod nas, okolnost da li su oni izrazili nameru da traže azil u Srbiji, odnosno, da li to stvarno žele, ili nameravaju da nastave put ka evropskim zemljama, nema nikakav uticaj, budući da su obe grupe jednako tretirane.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Istina je, takođe, i to da je za ogroman procenat migranata koji se pojave u Srbiji (oko 95 odsto njih) ona samo zemlja tranzita, ali to ne umanjuje značaj pitanja gde su oni i šta rade u našoj zemlji dok ne odu dalje ka mađarskoj granici, a potom i ka nemačkoj i švedskoj.

Prema rečima samih azilanata, oni znaju da će im ovde biti obezbeđeni osnovni životni uslovi, ali i to da procedure za dobijanje izbegličkog statusa dugo traju, te da su im male šanse da ga dobiju.

Iako Zakon o azilu propisuje da imaju pravo na besplatan smeštaj, ukoliko se nakon upućivanja u centre za azil ispostavi da tamo nema dovoljno mesta, tražioci azila se sami snalaze za boravište i plaćaju ga kod privatnika - ili provaljuju u tuđe kuće, kao što je slučaj sa vikendicima u Bogovađi i Vračevićima.

Preko granice uglavnom prelaze organizovano, a često i uz pomoć krijumčara.

Inače, kako piše na sajtu Komesarijata za izbeglice i migracije, organizovani smeštaj za tražioce azila podrazumeva ležaj sa posteljinom, upotrebu sanitarnog čvora, grejanje, korišćenje struje i vode, sredstava za održavanje lične higijene i higijene u objektu, kao i određene namenske prostorije u Centru.

Azilanti

Osnovni životni uslovi u Centru obuhvataju: hranu (po pravilu tri obroka dnevno), odeću (najnužniju novu ili očišćenu polovnu), u posebnim slučajevima moguća je novčana pomoć, kao i druge uslove u skladu sa posebnim propisima i načelima postupka azila.

VULIN: UNHCR će pomoći Srbiji u borbi sa problemom migranata! (FOTO)

Od prostorija koje im stoje na raspolaganju azilanti imaju: smeštajni deo (sobe za noćenje i boravak, hodnici, sanitarni čvorovi, čajne kuhinje, prostorije za pranje veša), zajedničke prostorije (dnevni boravak, trpezarija, kuhinja, igraonica za decu, sanitarni čvorovi, prostorija za razne aktivnosti), posebni deo (kotlarnica, skladišni prostor, vešernica) i dvorište i parking prostor.

Kapacitet Centra za azil u Banji Koviljači, nedaleko od Loznice je 100 lica, a od otvaranja centra 2008. godine do juna 2014. u njemu je boravio 2.341 tražilac azila.

Foto: Tanjug/Danilo Peternek

Foto: Tanjug/Danilo Peternek

Tokom 2010. i 2011. godine zabeležen je njihov povećan broj, zbog čega centar u Banji Koviljači više nije mogao da zadovolji potrebe. Tada je  odmaralište Crvenog krsta u Bogovađi pretvoreno u još jedan centar za azilante, u kom je bilo mesta za 160 njih, a od tad, do juna prošle godine u njemu je boravilo 5.147 tražilaca azila.

Centar za azil u Obrenovcu prima 180 lica, ali je trenutno van upotrebe zbog oštećenja koja su izazavana majskim poplavama.

Privremeni centar za azil u Tutinu, nekadašnja fabrika, prenamenjena je u privremeni centar za tražioce azila, smeštajnog kapacitet 80 lica u zimskom i 150 u letnjem periodu, dok tu funkciju u centru u Sjenici ima hotel Berlin, koji može da primi 150 lica.

Foto: Tanjug/Danilo Peternek

Foto: Tanjug/Danilo Peternek

Zbog povećanog broja azilanata u 2014. godini kapaciteti postojećih centara nisu bili dovoljni, pa je Vlada otvorila još jedan centar za privremeni smeštaj na opštini Palilula, u Krnjači, gde je bilo smešteno 100 lica.

Plan je da ovaj objekat bude u upotrebi dok se nekadašnji vojni kompleks "Mala Vrbica" u Mladenovcu ne osposobi kao centar za azil.

(Jovana Babić)

Tagovi: Azilanti, Izbeglice, komesarijat za izbeglice, Sirija

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (12)
Poređaj komentare:
 • D
  dule

  A kako uopšte dođu u Srbiju, mislim gde prodju jel imaju pasoše, ili neko na granici uzima lovu da ih pusti.

 • K
  kanjiža

  Kanjiža je puna azilanata svaki dan stigne oko 15-20 autobusa iz Beograda !!! pojavila se šuga, neki su zaraženi sidiom i sifilisom. Ceo grad je pun nema gde igla da se baci a država cuti!!!!!!!!!!

 • Y
  Yasna

  Ma da je jedan sve to napolje iz srbije Nek idu u ameriku ili druge zemje evropskih unija jer su bas oni to uradili da beze iz njihove zemlje

"Ljubav prema otadžbini je dužnost svakog Srbina": Šta uče naoružani dečaci u prvom Omladinsko-patriotskom kampu Zlatibor 2018? (VIDEO)

Kristijana Golubovića je "kruševački don" izazvao na dvoboj, a zaboravio je da ovaj kao od šale radi sklekove u ledenoj vodi (VIDEO)

Kako ulazimo u državne ustanove? Srbe briga za pravila oblačenja, idu kao na plažu jer je prevruće za pristojnost? (FOTO)

Za čišćenje ulica i pražnjenje kanti sada je neophodna osnovna škola: 130 ljudi ostalo je bez jedinog prihoda

Dve osobe u Zlatiborskom okrugu inficirane virusom Zapadnog Nila

Jubilarna peta sezona karavana "Izađi mi na teglu"

Vikend uživancija za sva čula: Odlična hrana i prelepa Anja Mit čekaju vas u Staroj Pazovi

Britanska vlada upozorila sve koji putuju u Srbiju: "Pazite na virus Zapadnog Nila, ali i na moguće terorističke napade"

Je l' bi trebalo da ubije nekog? Bahati klinac preboleo pauka, seo u "Lamborginija" i divljao 175km/h po Gazeli (VIDEO)

Nezaboravne reči poslednjeg generala JNA: Da se ponovo rodim, sve bih opet isto, Jugoslavija je bila divna zemlja

Danas je Sveti Stefan letnji: Jedne stvari se naročito čuvajte (FOTO)

Drvoseča koji je pao na testeru, koja ga je dva puta presekla po grudima, otkrio šta se zapravo desilo: Jedna stvar je mogla da ga košta života

Otkriveni novi detalji iz života Jovanke Broz: Rođaka najpoznatijeg srpskog naučnika zadržala je svoje prezime

Miiirno! Umro je poslednji general JNA: Nikad se nije oporavio posle pogibije svojih vojnika u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu

Od septembra zatvoreno 14 škola: Još 40 čeka ista sudbina

"Gde je dobar giros, a na kojoj plaži kasnije zalazi sunce?" Lošmi je propisno isprozivao sve koji se bave banalnim problemima pred letovanje

Uplatila sam putno osiguranje koje pokriva sve, pa na moru saznala da moram sama da platim lečenje: Apsurd osiguravajućih kuća

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za sredu, 15. avgust 2018. godine

Naše sramne slike: Prave selfije i krevelje se na mestima najgnusnijih zločina, poziraju čak i pred lobanjama ubijenih Srba

Čuveni američki fotograf traži prelepu Milijanu sa Kosova, koju je fotografisao 1989: Objavio je njenu sliku posle 29 godina (FOTO)

U malom selu kod Varvarina živi čak 50 harmonikaša: Ovde disati znači svirati, kolo im je urezano u gene (FOTO)

Na listama čekanja u bolnicama 72.540 ljudi, a za operaciju dođu na red za 2 do 6 godina

Rade se vratio iz Švajcarske u selo i kupio kuću: Tvrdi da na ovoj zemlji sve uspeva, ali da ipak svi prave istu grešku (VIDEO)

Vladica se goloruk obračunava sa zmijama, a sada je krenuo na roj stršljenova držeći samo najlon kesu (VIDEO)

Nikola je počeo u garaži u Nišu, a danas ima 165 miliona dolara: On je osnivač i prvi čovek srpsko-američkog start-apa

"Kruševački don" izaziva Kristijana Golubovića na tuču: Kaže da je glavni mafijaš, preti palicom i nožem, a cigle i šipke lomi lagano (VIDEO)

Atraktivna Milesa se uključila uživo sa njive, pokazala momcima kako se balira slama, a oni su bacali identične komentare (VIDEO)

Samo 300 očeva u Srbiji iskoristilo je svoje pravo na porodiljsko odsustvo

Svi biciklisti voze preko pešačkog prelaza, a kazna za to je 5.000 dinara: Koliko li smo načinili prekršaja za samo jedan dan?

Počeo je Gospojinski post: Čak iako ne postite, jednu stvar obavezno morate da uradite

Ovo je srpski kanjon Morače: Tu se prekida auto-put, a zbog najmanjeg sudara staje saobraćaj i prave se kilometarske kolone (FOTO)

Holanđani zapucali u Srbiju da beru šljive, a voćke nigde nema: Nisu gubili vreme i utešili su se opijanjem rakijom, ali i ludim provodom

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za utorak, 14. avgust 2018. godine

Havarija kod Niša: Lokomotiva teretnog voza iskočila iz šina

Zao čika, loš komša mi je probušio sve gume na autu: Gepek jednog trabanta na Zlatiboru već neko vreme nosi neobičnu poruku (FOTO)

Horor kod Vrnjačke Banje: Drvoseča pao na motornu testeru i rasporio se, svi organi su mu se videli kroz otvoren grudni koš

Pogledali su u turske spise, a onda su u šumi započeli iskopavanje: Sada tu ljudi dolaze da zapale sveće

Filip je raskinuo sa devojkom mesec dana pre letovanja: Sada na Fejsbuku traži savet, a odgovori su urnebesni (FOTO)

Kad se pojavila tetovirana u bikiniju ceo Štrand je zaboravio da je napolju skoro plus 40 (FOTO)

Gradonačelnik Novog Sada posetio kompaniju ''Ninamedia''

Daj tih 20 dinara onima što prose u Knezu, meni ovde daju po 200: Neverovatna priča sa parkinga kod tržnog centra pošto je devojka htela da nagradi "čuvara"

Pančevac ušao u jezero u Kovinu da se okupa, u sledećem trenutku nestao je u vodi zauvek