SRPSKA ZASTAVA: Iza ovog murala u Beogradu krije se NAJNEVEROVATNIJA PRIČA! (FOTO)

- Mural je inspirisan utiskom uspavanosti koji sam stekao tokom prvih nekoliko dana provedenih u Beogradu - rekao je mladi argentinski umetnik

  • 3

Francisko Bosoleti, argentinski umetnik oslikao je dva murala u Beogradu, a jedan od njih nazvan je "Srpska zastava". Inače, njegovi radovi krase ulice širom sveta.

PRINCIP I DRAŽA RAME UZ RAME: Evo gde je osvanuo ovaj mural! (FOTO)

Mladi umetnik je na poziv ''Strit Smarta'' kolektiva iz Beograda oslikao na zidu u Ulici cara Nikolaja II 68 mural pod nazivom ''Srpska zastava''. Inače, grupa entuzijasta je osnovala taj kolektiv kako bi prikazali uličnu umetnost kao sredstvo oplemenjivanja urbanog prostora.

- Mural je inspirisan utiskom uspavanosti koji sam stekao tokom prvih nekoliko dana provedenih u Beogradu. Lik usnule devojke, ili pak devojke koja pati, isprepletan geometrijskim motivima karakterističnim za moj rad, trebalo bi da vam omogući da svoju zemlju vidite onako kako sam je ja video. Kao što su za mene bile inspiracija da osetim vaš grad, tako bi za vas ruševine iz nekih prošlih vremena, koje se i dalje nalaze u samom centru grada, mogle da budu podsetnik da je vreme za buđenje i da bi trebalo gledati u budućnost - opisao je svoj rad mladi umetnik koji je oslikao brojne zidove u Italiji, Nemačkoj, Španiji, Portugaliji, Urugvaju i Argentini.

Zajedno sa našim umetnikom Andrejem Žikićem Artezom, Francisko je oslikao i zid na uglu Bulevara kralja Aleksandra i Batutove ulice. Crtež čine dve žene, a ženski likovi su zajednička inspiracija oba umetnika.

Foto: Facebook/Artez/Bosoletti Foto: Facebook/Artez/Bosoletti

Cilj ''Strit Smarta'' jeste da se ulična umetnost prikaže kao alat kojim se oživljavaju gradski prostori.

- Započet zahvaljujući entuzijazmu nekoliko domaćih autora, projekat je prerastao prvobitne granice i okupio vodeća svetska imena ulične umetnosti. Oplemenjivanje beogradskih fasada i ulica "Strit Smart” kolektiv ove godine realizuje u saradnji sa Gradom Beogradom, a mural Franciska Bosoletija samo je jedna u nizu planiranih aktivnosti, koje će biti sprovedene ove godine na ulicama Beograda i u nekoliko gradova u Srbiji - rekli su predstavnici ovog kolektiva.

Projektne aktivnosti ove godine su započete grafitima džem akcije na Mikser festivalu, a nastavljena brojnim radionicama i kolektivnim umetničkim akcijama na festivalu ''Devet''. Takođe i oslikavanjem jednog od najvećih kolektivnih murala u Evropi na fasadi osnovne škole ''Lazar Savatić'' u Zemunu. Učestvovalo je 12 umetnika iz zemlje i inostranstva. Čuveni magazin ''LSD - London Strit Art Dizajn je preneo priču o tom muralu.

Od sada pratite Telegraf i preko Vajbera!

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mar

    15. oktobar 2015 | 22:18

    Strasna istina ,koju drugi vrlo brzo shvate a mi naravno nikako jer smo izgleda uspesno sedirani ili samo umorni od sopstvenih zivota?!

  • ja

    15. oktobar 2015 | 21:02

    svaka cast kako nas je video ni sami Srbi nisu svesni u kakvom su stanju - uspavani totalno !

  • RS

    17. oktobar 2015 | 11:34

    Pitao bih ja tebe Argentinac da tvoj narod i drzava ratuju svakih 20 godina i bivaju razoreni,da vam otimaju zemlju i kidaju na dijelove,da vas napadaju da ste ludaci i zlocinci,da vas cijeli svijet mrzi i bukvalno nemate saveznika (osim mozda Rusije,ali i oni gledaju svoje interese)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA