Raseljene i izbegle porodice useljene u nove stanove u Beogradu (FOTO)

Gradski menadžer Goran Vesić je rekao da je danas 20 porodica, odnosno 56 ljudi, dobilo šansu da u novoj sredini počne novi život

  • 2

Porodice izbeglih i raseljenih lica iz kolektivnog centra u Krnjači danas su useljene u zgradu za socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima u Velikom Mokrom Lugu.

KIRBI: Srbija treba da bude ponosna zbog svega što čini u migrantskoj krizi

Gradski menadžer Goran Vesić je rekao da je danas 20 porodica, odnosno 56 ljudi, dobilo šansu da u novoj sredini počne novi život.

VESIĆ: Objedinjenje svih inspekcija se pokazalo kao veoma dobra odluka grada!

- Kada završimo objekat u Kamendinu i uselimo 36 porodica zatvorićemo i poslednji formalni kolektivni centar u Krnjači. Takvih centara u Beogradu više neće biti. Na žalost, postoje i neformalni kolektivni centri, a mi kroz nekoliko projekata sa Vladom SAD, Japana, fondacijama i različitim međunardnim donatorima rešavamo stambeno pitanje za više od 750 porodica kroz seoska domaćinstva i izgradnju zgrada. Verujem da ćemo završetkom ovog velikog posla na ovaj način omogućiti tim ljudima da se potpuno integrišu u zajednicu – istakao je Vesić i zahvalio Fondaciji "Ana i Vlade Divac", ambasadama SAD i Japana u Srbiji, kompaniji "Veber" i donatorima što su učestvovali u ovom projektu.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Vesić je podsetio da Grad Beograd pomaže i ljudima koji dolaze iz Avganistana, Sirije i Iraka da "prevaziđu situaciju u kojoj su se našli ne svojom voljom".

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Majkl Kirbi je izrazio zadovoljstvo što je danas useljena i poslednja u kompleksu od četiri zgrade.

- Ne bismo danas bili ovde bez velikodušnosti Grada Beograda koji je obezbedio zemljište i potrebne dozvole za ovaj objekat - istakao je on i poručio porodicama da uživaju u novim domovima.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ambasador Japana u Srbiji Đuići Takahara je kazao da je, iako je kratko u Srbiji, impresioniran gostoprimstvom za one koji su se danas uselili u nove stanove, kao i za one koji prolaze kroz Srbiju na svom daljem putu.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Vlade Divac je kazao da ljudima koji su se danas uselili u nove domove nisu mogli vratiti ono što su izgubili ali da je ovo način da im se pomogne da krenu iz početka.

- Danas smo uradili veliku stvar, uselili smo 20 porodica i nadam se da ćemo uskoro sve kolektivne cente u Beogradu zatvoriti. Važno je da na ovakvim projektima radimo zajedno jer ćemo tako uraditi mnogo više – istakao je Divac.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ana Divac je poželela srećno useljenje u nove stanove i članovima porodica uručila ključeve.

Zgrada je sagrađena u okviru projekta socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima "Da svi pomognemo" Fondacije "Ana i Vlade Divac" uz infrastrukturnu podršku Grada Beograda. Izgradnju je pomogao veliki broj donatora, a najveći doprinos je dala Fondacija "Saint - Gobain Initiative" i građevinska kompanija "Veber", ambasada Japana u Srbiji, ambasada Sjedinjenih američkih država u Srbiji, Rebeka Mekdonald iz Kanade i još 30.000 pojedinaca i više od deset kompanija. Partner u realizaciji projekta je Međunarodna organizacija za migracije – Misija u Srbiji.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Događaju su prisustvovali i gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević i direktor Fondacije "Saint - Gobain Initiative" i kompanije "Veber" Milan Lukić.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA