Dali smo SRPSKIM SELJACIMA da probaju JAPANSKE JABUKE: Evo kako su reagovali! (FOTO) (VIDEO)

Kupili smo kilogram "japanskih" jabuka u jednom marketu, a zatim otišli na "Kalenić" pijacu kako bismo proverili šta o njima misle domaći stručnjaci za jabuke

  • 24

Postoji nekoliko sorti jabuka, a "japanska" jabuka svakako je najzdravija, ali i najskuplja među njima. U beogradskim marketima može se naći ova sorta, ali pitanje je da li je zaista to ta jabuka. Zato smo pitali one koji sigurno znaju - uzgajivače i prodavce  jabuka na pijaci.

Istine i zablude o JABUKAMA. Da li STVARNO leče ili je to prevara?

"Japanska" jabuka je u svetu poznata kao "kaki" jabuka. Ona vuče poreklo iz Japana, gde se mogu naći stabla ove biljke starosti i više od pet vekova.

Kod nas se ova jabuka uvozi iz Makedonije i Italije, ali mnogi tvrde da su jabuke koje prodavci predstavljaju kao "japanske" ustvari "neka vrsta jabuka koja se proizvodi u Srbiji".

Zato smo uradili sledeće - kupili smo kilogram "japanskih" jabuka u jednom marketu, a zatim otišli na "Kalenić" pijacu kako bismo proverili njihovo poreklo sa domaćim stručnjacima za jabuke.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Prišli smo jednom gospodinu koji prodaje "japanske" jabuke i ponudili mu da proba našu, kako bi nam rekao kakav je izgled, ukus i šta misli o njenom poreklu.

- Ovo je "japanska" jabuka ili "kaki" jabuka. Ona treba da bude mekana i to mora da se vidi na prvi pogled. Ova, međutim, nije mekana, ali nije ni tvrda. Nešto između toga jeste - rekao je gospodin i dodao da je ukus dobar.

Iako je ova jabuka nadaleko poznata kao najbolja, ljubazni prodavac je ne prodaje na svojoj tezgi, a kao najbolje preporučuje "fuji" jabuke.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- One se najviše traže, jeftinije su od "japanskih", ali najbolje. Trenutno ih nemam više, sve sam prodao - rekao je on.

Drugi gospodin koji proizvodi voće u Leskovcu i prodaje na beogradskoj pijaci je rekao da je to "japanska" jabuka.

- Ona je slatka. Nisam je skoro jeo, a ova vaša je slatka kao med. Prava "japanska" jabuka. Kao marmelada - zadovoljno nam je rekao gospodin koji je probao jabuku, a koju je prethodno isekao nožem, pošto je malo tvrđa.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Njegov kolega koji ima tezgu odmah pored je prvi put probao ovu jabuku.

- Lepa je, malo tvrđa, ali lepa - naglasio je on.

Uglavnom su se svi složili da je jabuka slatka i ukusna, ali prodavačica prave "japanske" jabuke ne misli tako.

- Ove koje ja prodajem su lepše od vaše. A razlika je u semenu - naglasila je ona.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Na našu konstataciju da smo kupili "japansku" jabuku koja je poreklom iz Makedonije, gospođa je samo odmahnula rukom.

- Ko vas je to slagao? Ne bih rekla da je iz Makedonije. Tamo su mnogo bolje jabuke - objasnila je prodavačica i dodala da su njene jabuke iz Italije.

Po svemu sudeći, "japanske" jabuke su zaista meke i slatke, a da li su zaista prave, savetujemo vam da ih kupite, procenite sami, a zatim sa nama podelite vaše mišljenje.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tehničar stočarstva

    7. novembar 2015 | 13:25

    PinkLady ima naj lepši ukus po mom mišljenju, dok Kaki u stvari i nije jabuka. Pre je srodna mušmuli.

  • Tresnja

    7. novembar 2015 | 12:41

    To je kaki ili zvana japanska jabuka! Ja licno imam u dvoristu o fantasticna je. Jedino sto ima mali problem nepozeljno je parkirati auto ispod takvog drveta! Izjede farbu od auta njena kiselina a ako Ke nezrela mnogo je teska i ulubi ti auto. Kaki treba jesti samo kad je mnogo zrela skoro u raspandnom stanju tad je najbolja i najukusnija kao djem ili kasa! Ne treba jesti nezrelu jel je neukusna i Susi usta kao dunja.

  • zelja

    7. novembar 2015 | 12:42

    japanska jabuka se ne jede tvrda jer tada daje opor ukus kada se kupi stavi se izmedju par obicnih jabuka to jest ajdare deli ses zelene ili bilo koje da odstoje kada skroz omeksaju onda se jedu i daju prelep ukus jednostavno klize niz grlo bukvalno se gutaju ne zvacu se jer su tada skroz mekane nesta najlepse sto moze da se oseti u ustima samo se nozem skine kozicalagano koja je tada tanka kao flis papir to je to prijatno onima sto je budu jeli

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA