BEOGRAD ČLAN ASOCIJACIJE "EUROCITIES": Glavni grad Srbije postao partner 130 najvećih gradova u Evropi!

- Grad Beograd je dugo čekao da postane član ove asocijacije koja povezuje preko 130 najvećih evropskih gradova i 40 partnerskih gradova, u kojima živi preko 130 miliona građana u 35 država - istakla je Irena Vujović

  • 0

Predsednica "Eurocities" asocijacije Johana Roland uručila je u Kopenhagenu zvanični sertifikat o pridruženom članstvu Grada Beograda u ovoj asocijaciji Ireni Vujović, pomoćnici gradonačelnika i političkom predstavniku Grada Beograda u "Eurocities".

Beograd prvi sprovodi plan za ulaganje!

Sertifikat je upućen gradonačelniku Beograda Siniši Malom. Organizatori godišnjeg sastanka "Eurocities" su gradovi Malme i Kopenhagen, a podršku učešća predstavnika Grada Beograda na sastanku je dala i Ambasada Republike Srbije u Kopenhagenu.

- Grad Beograd je dugo čekao da postane član ove asocijacije koja povezuje preko 130 najvećih evropskih gradova i 40 partnerskih gradova, u kojima živi preko 130 miliona građana u 35 država - istakla je Vujovićka.

Siniša Mali upoznao saudijskog princa sa projektom "Beograd na vodi" (FOTO)

Ona je dodala da su zahvaljujući naporima ove gradske vlasti, uspeli da stanu rame uz rame sa drugim evropskim gradovima.

- To će svakako uticati na sveukupni razvoj našeg grada, ali i na saradnju u mnogim oblastima od ekonomije, zaštite životne sredine, saobraćaja, socijalnih pitanja do kulture, digitalne agende, javnih servisa i javnih nabavki - rekla je Irena Vujović.

Prema njenim rečima, vizija razvoja ove asocijacije do 2020. godine fokusira se na pametni, inkluzivni rast, a trenutni prioriteti su oporavak, inkluzija i borba protiv klimatskih promena.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

"Eurocities" predstavlja platformu koja članovima omogućava razmenu znanja, ideja, iskustava, analizu zajedničkih problema i razvoj inovativnih rešenja u radu šest foruma, kao i različitih radnih grupa, te realizaciju projekata, različite vidove zajedničkih aktivnosti i realizaciju zajedničkih događaja.

Irena Vujović je pojasnila da mrežu "Eurocities" čini preko 2.500 političara, gradskih zvaničnika, stručnjaka u različitim oblastima.

- Imaju šest foruma o kulturi, ekonomskom razvoju, zaštiti životne sredine, društvu znanja, mobilnosti, društvenim delatnostima i evropskim projektima. Asocijacija je blisko povezana sa institucijama Evropske unije, posebno sa Evropskom komisijom, Evropskim parlamentom i Komitetom regiona, i zajednički utiče na kreiranje evropskih politika na najrazličitije teme - objasnila je Vujovićka.

Foto: Wikipedia/ZlatanJovanovic Foto: Wikipedia/ZlatanJovanovic

Ona je dodala da takođe povezuju nacionalna ministarstva i podstiču međuvladin dijalog tokom rotirajućih predsedavanja EU. Pomaže gradonačelnicima i lokalnim liderima da promovišu svoje gradove, ali i da istupaju u ime asocijacije kada su u pitanju ključne teme i problemi sa kojima se savremeni evropski gradovi suočavaju.

Članovi Izvršnog komiteta su gradovi Varšava, Birmingem, Barselona, Kopenhagen, Stokholm, Torino, Nant, Gent, Budimpešta, Lajpcig, Hag i Beč. Sedište "Eurocities" je u Briselu, ali se forumi i radne grupe organizuju u čitavom nizu evropskih gradova, u zavisnosti od specifične tematike.

Neki od članova asocijacije su Beč, Brisel, Sarajevo, Sofija, Nikozija, Zagreb, Prag, Kopenhagen, Talin, Helsinki, Pariz, Tbilisi, Berlin, Bon, Atina, Budimpešta, Dablin, Jerevan, Rim, Milano, Riga, Vilnus, Skoplje, Amsterdam, Oslo, Varšava, Lisabon, Temišvar, Ljubljana, Bratislava, Madrid, Barselona, Stokholm, Malme, Ženeva, Cirih, Istanbul, Kijev, London, Edinburg i veliki broj drugih, manjih gradova. Od gradova iz Srbije, članovi su Novi Sad i Niš.

(Telegraf.rs/Beoinfo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA