Posle više od 50 GODINA čisti se KORITO REKE KOLUBARE! (FOTO)

Radovi će biti završeni do kraja godine, kada se očekuje da će biti izvađeno oko 80.000 kubika mulja, stabala i svega onoga što je onemogućavalo vodu da nesmetano teče

  • 2

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali obišao je danas početak radova na čišćenju reke Kolubare u Obrenovcu, koje se obavlja prvi put posle više od 50 godina, a cilj je da se poveća protočnost reke i smanji rizik od poplava.

RADOVI U KUMODRAŽU POSLE 15 GODINA: Gradi se prvo dečje igralište u ovom naselju! (FOTO)

Radovi će biti završeni do kraja godine, kada se očekuje da će biti izvađeno oko 80.000 kubika mulja, stabala i svega onoga što je onemogućavalo vodu da nesmetano teče.

- Ovo su radovi koje građani ne vide, ali su najznačajniji nakon ojačavanja i obnove bedema na teritoriji Obrenovca. Takođe, za godinu i po dana mnogo je urađeno na obnovi Obrenovca nakon majskih poplava - istakao je gradonačelnik.

On je dodao da se očekuje otvaranje Obrenovačke gimnazije i Ustanove za socijalni rad, nakon čega će moći da se kaže da je Obrenovac posle svih nedaća potpuno obnovljen.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

Marko Blagojević, šef Kancelarije Vlade Srbije za obnovu poplavljenih područja, istakao je da se radovi u vrednosti od 500.000 evra finansiraju sredstvima Fonda solidarnosti Evropske unije i dodao da su slični radovi obavljeni širom Srbije, naglasivši da su očišćena korita Tamnave i Bjelice, koja je sedam puta plavila Lučane samo u toku 2014. godine, a nakon čišćenja se više nikada nije desila takva situacija.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

On je najavio izgradnju akumulacionih jezera koja će pomoći da se poplavni talas "skuplja" i koji bi tokom suša bio upotrebljen za navodnjavanje. Blagojević je naglasio da je Srbija danas znatno bezbednija nego 2014. godine.

Miroslav Čuković je zahvalio Kancelariji za obnovu i razvoj i Skupštini grada što su izdvojili ogromna sredstva za bezbednost Obrenovca i istakao da se trenutno čiste korita Tamnave i Trstenice.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

- Taj posao je neophodno uraditi jer su to reke koje su pritoke Kolubare. Zadatak za budućnost je da 72 kilometra kanala koji protiču kroz Obrenovac na proleće uz pomoć austrijske državne agencije pročistimo - istakao je Čučković.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

Događaju je prisustvovao Vladimir Batalović, tehnički direktor JVP "Beogradvode" koje je takođe i izvođač radova.

(Telegraf.rs / Beoinfo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Glas naroda

    19. novembar 2015 | 16:14

    Najzad pravilan pristup, spreci NELECI. Predlazem gospodi iz Srbija voda da na vreme ociste branu u Medjuvrsju, tacnije korito reke Zapadne morave pre brane. Nakupilo se toliko mulja da su se pojavila ostrva na kojima raste trska. Neuradili se skoro nesto plasim se da Cacak moze osetiti velike posledice.

  • Milic

    20. novembar 2015 | 10:00

    Setili se posle 50 godina ma bravooo .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA