BRUKA I SRAMOTA U CENTRU BEOGRADA: Srušen zid posvećen streljanju Jevreja i Roma! (FOTO)

Naslovljen kao "Izveštaj o streljanju Jevreja i Cigana" ovaj upečatljiv istorijski dokument iz 1. 11. 1941. odabran je kao svedočanstvo o spoju brutalnog i birokratskog u diskursu izvršitelja zločina u Drugom svetskom ratu

  • 16

Umetnički objekat na uglu Knez Mihailove i Rajićeve ulice u Beogradu demoliran je u noći 28. novembra, iako je njegovo rušenje bilo planirano od strane autora za sledeći dan, kao čin koji bi predstavljao deo rada.

SRPSKA SRAMOTA: Vandali ukrali bronzane glave sa "Česme devet Jugovića" stare 700 godina!

U saopštenju Fakulteta likovnih umetnosti se ističe da je za postavljanje objekta izdata saglasnost Sekretarijata za saobraćaj, Zavoda za zaštitu spomenika kulture, kao i Opštine Stari Grad.

- Izvršilac destruktivnog čina za sada nije poznat, kao ni njegovi motivi, ali ovaj čin na nažalost odslikava odnos koji neki pojedinci imaju prema umetničkom delu - navode iz Fakulteta likovnih umetnosti.

Objekat je postavljen 16. novembra kao umetnički rad četvoro studenata Fakulteta likovnih umetnosti: Darka Vukića, Vladimira Đekića, Stevana Mikića i Jane Rastegorac, čiji je mentor dr Jelena Todorović, ujedno i autor projekta.

Foto: FLU Foto: FLU

Ovaj rad koje je podržalo Ministarstvo kulture i deo je projekta Nastajanje i nestajanje grada i istoimene izložbe otvorene 17. novembra u galeriji FLU.

Reč je o radu nastalom u susretu sa prostorom Muzeja logora na Banjici, osmišljenom tako da na posredan način simbolički i asocijativno uspostavi dijalog sa istorijskim događajima.

U kubičnom prostoru od sirovog građevinskog materijala izložen je tekst jednog od dokumenata iz pomenutog muzeja, izgraviran na tabli od pleksiglasa sa LED osvetljenjem.

Naslovljen kao "Izveštaj o streljanju Jevreja i Cigana" ovaj upečatljiv istorijski dokument iz 1. 11. 1941. odabran je kao svedočanstvo o spoju brutalnog i birokratskog u diskursu izvršitelja zločina počinjenih u vreme nemačke okupacije Beograda u Drugom svetskom ratu.

Rušenje objekta bilo je planirano kao vrsta odgovora na istorijske događaje kroz performans.

(Telegraf.rs / Izvor: RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivana

    30. novembar 2015 | 17:22

    Ove cigletine su ruglo...trebali su ih skroz ukoniti....Lici kao da su blokovi nekom ispali iz kamiona, pa ih neko samo poredjao....Ako tako treba da izgleda poruka za streljanje, onda je ovo uzas....Ne odaje se pocast tako....

  • Realno?

    30. novembar 2015 | 19:19

    Sta je vca bruka I sramota? To ili sto nema dovoljno spomenika srbima nasim pobijenim

  • stvarno?

    30. novembar 2015 | 23:22

    Kako je ozidan , nije ni chudo da je pao

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA