NAJSTARIJI MAČAK U EVROPI ŽIVI U SRBIJI: Upoznajte šarmantnog i ljubomornog Garfilda! (FOTO) (VIDEO)

Mačak Garfild je ljubimac porodice Šoškić već 23 godine, a uz najstarijeg člana Branislava provodi najviše vremena

  • 25

Najbolji primer toga da i u starosti, uprkos brojnim zdravstvenim problemima, može da se ostane čio i vedar je niko drugi do - Garfild, žuti mačak sa Novog Beograda koji je 12. novembra napunio 23 godine i slovi za najstarijeg u Evropi!

NE, OVO NIJE PRAVA MAČKA: A nije ni igračka. Ipak mjauče i voli da se mazi! (VIDEO)

Iako je gluv, ima dijabetes i zamagljen vid, on se odlično drži i najviše voli da se mazi sa svojim vlasnikom Branislavom Šoškićem.

ON JE LENJ, DEBEO I VOLI LAZANJE: Ovih 10 stvari o Garfildu sigurno niste znali (FOTO)

- Snajka moje žene dala nam je mačku, pošto nije želela da je drži u stanu. Posle mesec dana, primetili smo da je maca okrugla i da joj svakim danom raste stomak. Bila je skotna i ubrzo smo dobili tri narandžasta mačeta, iako je njihova majka zeleno-crne boje - ispričao je Branislav prisećajući se kako je Garfild, kao najmlađi, postao omiljeni član porodice Šoškić.

Garfild, kako primećujemo, najviše voli Branislava, ali i njegovu stariju ćerku Mariju.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

- Otkako se Marija udala, mačak je više uz Branislava. Kad dođe kod njega da se mazi, on prisloni glavu na njegovo koleno i uživa. Voli i mene, ali zato što ga hranim. Obožava belu džigericu, kada oseti da je spremam, nastane nemir u kući - nasmejano objašnjava gospođa držeći u ruci tamno sivog mačka Džipija kog su udomili.

Kako su nam ispričali, Garfild je malo ljubomoran kada se veća pažnja posveti Džipiju.

- Ma, on je jedan razmaženko! Kada Džipi dođe kod mene, Garfild polako priđe, ali neće na isto mesto, nego se popne na moje grudi, pa se umiljava - kaže Branislav.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Kao mače, Garfild je obožavao da se igra i čak je, kao kuče, donosio loptice, a najviše se igrao sa Marijom i Draganom, Branislavljevim ćerkama.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Kada je Branislav slomio nogu, ležao je u krevetu godinu dana, a Garfild je to osetio i čitavu godinu preležao je na povređenoj nozi svog vlasnika. Branislava je samo jednom ogrebao i to kada su ga šišali.

- Ućebala mu se dlaka, pa ga je mlađa ćerka ošišala. Da ste ga tada videli kako se ofucao! Sav je bio ćebast. Sada ga redovno češljam kako opet ne bi došlo do toga. Ne smemo da ga kupamo, već deset godina se sam umiva, a i mi ga brišemo suvim maramicama. Mogao bi da dobije upalu pluća, ipak je u godinama - naglasio je Branislav.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Za svaki rođendan Garfild dobije omiljene krekere ili paštetu. Ipak, poslednjih godina njegovi vlasnici moraju da paze šta on jede, jer su primetili da ga muči dijabetes.

- Ustanovio sam da Garfild ima dijabetes. Primetio sam da noću mljacka pošto spava pored mene, pa često odlazi da pije vodu. Ispričao sam to mom prijatelju, a on je predložio da ga vodim kod veterinara, da mu izvade krv. Međutim, nisam želeo da ga izlažem mučenju, pa smo mu kupili krekere sa insulinom i sada mu je dobro - ispričao je Branislav.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Garfildova majka je dugo živela, pa je ovaj tvrdoglavi, ali umiljati mačak očigledno povukao na nju. Od njih trojice, jedino je Garfild živ.

- Garfild je stvarno super, on je član naše porodice. Bili smo zabrinuti zbog njega pošto mu je veterinar ustanovio tumor na zadnjici. Mnogo smo se uplašili. Vodili smo ga na analize, ali kada sam video da je posle nekog vremena počeo da klone, bilo mi je žao i prestali su da ga buše. Žena je kupila mast od nevena, mazali smo mu je svako veče petnaest dana, i kao da ništa nije bilo - kaže Branislav.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Garfildova gazdarica kaže da on nije nimalo jeftin.

- Košta i to dobro. Dnevno pojede 2 paštete od 70 dinara, krekere, šunku...  Jede bolje nego ja - nasmejano nam objašnjava gospođa i napominje da mačak sada ima 3,5 kilograma, a nekada je imao čak i 8.

Garfild je imao i devojku, a izgleda i decu.

- Ima decu po komšiluku, ali nismo prepoznali nijedno koje bi ličilo na njega po boji. Ma, opasan je on, pravi mangup - ispričala je Branislavljeva žena.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Garfild i Džipi su uglavnom sami u stanu kada su Šoškići u vikendici na Savi.

- Mi ostavimo svetlo upaljeno i odemo. Kada se vratimo, oni leškare, uživaju. Jednom se desilo da Garfilda nije bilo u stanu. Svuda smo ga tražili, a on bio u podrumu, sav ružičast od otrova za miševe. Vodili smo ga kod doktora, za svaki slučaj. Inače, nikada nije primio vakcinu, nije bilo potrebe, pošto je samo u kući. Ima tikove, ali to je normalno za te godine - objasnio je Branislav koji sipa Garfildu hidrogen u usta jer ga muče desni.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Ipak, s obzirom na godine ovog preslatkog mačka, porodica Šoškić je svesna da Garfilda jednom neće biti.

- Idem linijom da jednom uvek dođe kraj, niko nije večit. Ali uvek je bio pažen. I kada umre, to će zaista biti od prave starosti - ispričao je Branislav.

Pogledajte u videu preslatkog Garfilda:

Podelite sa nama u komentarima ako i vi imate ovakvog mačka ili neku drugu životinju koja se po nečemu izdvaja od drugih, a koju posebno volite.

(Sanja Tomić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA