9. Festival nauke – četiri dana naučnih čuda i 28.000 posetilaca (FOTO)

Više od 28.000 posetilaca prodefilovalo je devetim izdanjem Festivala nauke koje je od 3. do 6. decembra održano na Beogradskom sajmu

  • 0

Pod kupolom Beogradskog sajma, tokom četiri dana Festivala, više od 20.000 učenika, iz 350 osnovnih i srednjih škola, uz pomoć nauke zabavljalo se zajedno sa 600 naučnih demonstratora i naučnika dokazujući da uz pomoć nauke čuda mogu biti svuda.

Najveće interesovanje publike 9. Festivala nauke bilo je za postavku neuronauka koja na jednostavan način objašnjava složeni proces funkcionisanja nervnog sistema i vezu između nervnog impulsa i mišića, interaktivnu postavku o prirodnom gasu, ostatke dinosaura iz Vajominga koje je predstavio Prirodnjački centar iz Svilajnca, biološku postavku koja objašnjava hijerarhiju mravopolisa, fizičku postavku koja je otkrila nevidljive snopove svetlosti, ali i lasersku harfu na kojoj su posetioci svih uzrasta svirali tokom četiri festivalska dana, matične ćelije i njihov stvarni potencijal, proširenu realnost kada su svi zaintresovani dobili jedinstvenu priliku da se slikaju sa velikim naučnikom Mihajlom Pupinom.

Foto: Promo Foto: Promo

Zvezde naučno-fantastične bine devetog Festivala nauke bili su američki neuronaučnik Greg Gejdž, AHAA naučni centar iz Estonije sa eksplodirajućom predstavom o nemogućim mehurićima i bezbednim eksplozijama ali i francuska trupa Les Atomes Crochus.

Svoj status domaće naučne zvezde i ove godine potvrdio je Milan Popović sa saradnicima. Ekipa Psiquadro u predstavi o fizici zvuka, transformisala je jednostavne objekte u muzičke instrumente i tako oduševila publiku u sali.

Foto: Promo Foto: Promo

Najmlađe su osvojile Cicka i Micka, čiji su preci dali život za nauku, Lego gradionica, Mala škola za genijalce, postavka o vetru ali i zona Ekspertinejdžera kojoj su ove godine možda pripadali budući Milanković, Tesla ili Cvijić.

Projekcije Okeanijuma, dela postavke Centra za promociju nauke, bile su ispunjene do poslednjeg mesta, dok su značajno interesovanje publike izazvali i eksperimenti Fakulteta za fizičku hemiju koji su za temu imali obične stvari o kojima obično ne razmišljamo, a trebalo bi.

Foto: Promo Foto: Promo

Mnogo radoznalih posetilaca poželelo je da mislima pokrene lopticu ali su uspeli samo oni koncentrisani. Svoje reflekse poželeli su da ispitaju i oni stariji posetioci Festivala nauke dok je najveću pometnju, uzdahe i iznenađenje izazivala predstava gosta iz Izraela – dr Molekula!

Festival nauke poziva sve ljude dobre volje da pomognu Milošu Nikoliću, tridesetogodišnjem doktoru nauka kojem je neophodna transplantacija srca.

Na ulazu u Halu 3 Beogradskog sajma, tokom trajanja Festivala Miloševe kolege i prijatelji obaveštavali su javnost o načinima na koje mogu da pomognu Milošu Nikoliću u njegovoj borbi.

U nadi da se čuda zaista nalaze svuda, Milošu i dalje možete pomoći jednostavnim slanjem SMS poruke na broj telefona 8174 (važeći broj za sve mreže).

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA