ZA PONOS BEOGRADA I SRBIJE: Migranti iz Nemačke zovu i govore nam da su oduševljeni kako smo ih dočekali! (FOTO)

- Zovu i pričaju nam šta im se dešava, kako su se snašli. Skoro su nam se javile izbeglice koje su stigle na svoje odredište u Nemačkoj i pohvalile naše ljude koji su im pružili pomoć - rekla je Ana Divac, predsednica upravnog odbora Fondacije Ana i Vlade Divac

  • 3

Srbija i Beograd su od početka migrantske krize pružili pomoć svim izbeglicama koje su prošle kroz našu zemlju u proteklih godinu dana i time zaslužili sve pohvale od međunarodnih institucija. Ovo je istaknuto i na diskusiji za okruglim stolom u Mikser hausu.

AZILANTI KOJE ODBIJE EU NE MOGU DA BUDU VRAĆENI U SRBIJU: Odluka Evropske komisije

Podsetimo, uz finansijsku podršku Ambasade Kraljevine Norveške u Srbiji, organizacija Mikser Asocijacija i Fondacija Ana i Vlade Divac realizuju projekat Miksalište - Centar za prikupljanje i distribuciju pomoći izbeglicama koje prolaze kroz Srbiju.

SVETSKI MEDIJI O SRBIMA: Pričali su da ste ŠOVINISTI, a dokazali ste s migrantima KO STE U STVARI!

Ambasador Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjornstad rekao je da se naša zemlja odlično nosi sa migrantskom krizom.

- Srbija funkcioniše fantastično, međutim treba da se uspostavi još bolja saradnja civilnog društva i Vlade, jer postoji mnogo izazova s kojima se treba suočiti - rekao je Bjornstad.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Državni sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike Nenad Ivanišević rekao je da će se uskoro sagraditi novi prihvatni centar u Bujanovcu.

- Prošle godine kroz našu zemlju prošlo je 700.000 izbeglica, imajući u vidu taj podatak, očekujemo da i ove godine kroz našu zemlju prođe veliki broj izbeglica, osim ako u međuvremenu ne bude neke promene evropske politike. Prihvatni centar u Preševu je proširen, a isti takav centar biće napravljen i u Bujanovcu - rekao je Ivanišević.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Fondacija Ana i Vlade Divac od početka migrantske krize uključena je u pomoć izbegliama, do sada je preko te Fondacije uručeno preko 60 tona pomoći.

- Naša Fondacija obezbedila je 14 toaleta, a zatim smo organizovali i da izbeglicama odmah bude pružena medicinska pomoć. Sada smo prešli na granicu gde je i stacioniran najveći broj izbeglica a naš tim radi na terenu 24 sati dnevno. Tokom dosadašnjeg procesa pomoći naša Fondacija uručila je 60 tona pomoći za oko 60.000 izbeglica. Ne znamo do kada će ova kriza trajati, ali mi smo tu da ovim ljudima pomognemo na njihovom daljem putu ka cilju. Moram napomenuti i pohvaliti to da se veliki broj građana uključio u pomoć izbeglicama - rekla je Ana Divac za Telegraf.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Neke od izbeglica koje su prošle kroz našu zemlju, a došle su do svog odredišta zovu da kažu da su ovde bili lepo prihvaćeni i ispraćeni na njihovo dalje putovanje.

- Zovu i pričaju nam šta im se dešava, kako su se snašli. Skoro su nam se javile izbeglice koje su stigle na svoje odredište u Nemačkoj i pohvalile naše ljude koji su im pružili pomoć, jer su na primer, neki od njih imali mnogo problema sa bugarskom policijom - dodala je Ana Divac.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Ani je posebno bila interesantna priča sa jednim dečkom iz Avganistana koji se u Srbiji zatekao baš u trenutku kada su izvršeni teroristički napadi na Pariz.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

- Objasnila sam tom momku šta se desilo U Parizu, a on nije mogao da poveruje da Evropljani na njih gledaju kao na teroriste jer je i on sam pobegao od njih. Nikako mu nije ulazilo u glavu da se on i njegovi zemljaci koji beže od tih terorista poistovećuju sa njima - rekla nam je Ana.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Hans Fridrih Šoder, šef Predstavništva Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNCHR) je rekao da su organizacije civilnog društva neprocenjiv resurs.

- Brzina reakcije civilnog društva u Srbiji na povećani priliv izbeglica početkom prošlog leta i njihova predanost i saradnja sa svim akterima, vlastima u Srbiji, organizacijama UN i drugim međunarodnim organizacijama je vredna divljenja. Uvereni smo da će ova saradnja nastaviti da se razvija i da se učvršćuje - istakao je Šoder.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Vladimir Cucić iz Komeserijata za izbeglice i migracije Republike Srbije rekao je da i ostali zaposleni u institucijama Republike Srbije ulažu sve potrebne napore kako bi migranti dobili svu potrebnu pomoć dok prolaze kroz našu zemlju.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

- Ovom prilikom apelujem na organizacije civilnog društva da migrante upućuju na institucije sistema i poručujem da niko neće biti ostavljen bez pomoći dok ovakvo hladno vreme ne prođe i ne nađe se drugo adekvatno rešenje - rekao je Cucić.

(Saša Kostić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ivan

    26. januar 2016 | 13:36

    Svaka cast, samo im pomazite da idu dalje, sto dalje od nas!

  • Mile

    26. januar 2016 | 14:20

    Pohvala onima koji su pruzili pomoc ljudima u nevolji. Oni koji nisu ili se ne slazu neka se uce humanosti.

  • kondor

    25. januar 2016 | 21:01

    Ej... Blagoš blaagooš...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA