Evo zašto će Beogradski festival igre ove godine biti POSEBAN!

Vodeći plesni projekat u regionu Jugoistočne Evrope - 13. Beogradski festival igre, pod sloganom "Sreća se igra", biće održan od 19. marta do 10. aprila

  • 2

Ovogodišnji 13. Beogradski festival igre biće održan od 19. marta do 10. aprila, pod pokroviteljstvom Grada Beograda. Gradonačelnik Beograda Siniša Mali ocenio je da je ova manifestacija jedna od najboljih festivala igre u svetu, i kao takva je veoma važna za pozicioniranje srpske prestonice na kulturnoj mapi sveta.

On je podsetio da Grad Beograd podržava ovaj festival svih 13 godina njegovog postojanja i najavio nastavak saradnje. Na manifestaciji je, prema njegovim rečima, prošle godine bilo 22.000 posetilaca, dok se ove godine očekuje da broj posetilaca bude i veći.

OVO SRBIJA JOŠ NIJE VIDELA: Evo šta su nam fenomenalni umetnici Baleta Bazel poručili na pet jezika! (FOTO) (VIDEO)

Beogradski festival igre postao je prepoznatljiv brend u svetu, koji omogućava da promovišemo kulturu, srpsku prestonicu i našu zemlju, i zato će grad biti uz ovu manifestaciju i ubuduće - najavio je Mali na konferenciji za novinare i pozvao Beograđane i goste Beograda da posete ovaj festival.

On je podsetio da je Beograd prošle godine imao 20 odsto više manifestacija nego 2014. godine, i izrazio očekivanje da će ove godine taj broj da bude i veći.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

Ambasador delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Davenport naveo je da će festival i ove godine od Beograda i Srbije napraviti istinski centar svetske plesne scene. On je ukazao da delegacija EU uspešno sarađuje sa Beogradskim festivalom igre četiri godine unazad.

Ove godine organizovan je zajednički master kurs klasičnog baleta za učenike baletskih škola u Srbiji, pre svih za mlade igrače, ali i njihove pedagoge. Kurs će biti održan od 2. do 8. marta, a držaće ga italijanski maestro Marko Ferini, jedan od vodećih evropskih pedagoga klasičnog baleta - kazao je Davenport.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

ANA, ESMA I MARINA SU NAJHRABRIJE DEVOJKE U SRBIJI: Kada budete videli šta rade, više ništa vam neće biti ISTO! (FOTO) (VIDEO)

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković istakla je, kao domaćin konferencije, da je najveći kvalitet festivala što svake godine osvaja novu publiku i pomera granice plesne i pozorišne estetike.

U prilog toj činjenici najbolje svedoči i priznanje Uneska iz 2006. godine, kojim je Beogradski festival igre proglašen vodećim plesnim projektom u regionu Jugoistočne Evrope. Nakon toga festival je primljen i u Svetsku plesnu alijansu – ukazala je Gojkovićeva.

OVO SE VIĐA JEDNOM U ŽIVOTU: Zvezde RUSKOG CARSKOG BALETA stižu u Beograd! (FOTO) (VIDEO)

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

Direktorka Beogradskog festivala igre Aja Jung istakla je da se ovogodišnja, 13. manifestacija održava pod sloganom "Sreća se igra”, sa istim ciljem kao i svih prethodnih 13 godina – da svakom produkcijom, trupom i koreografskom postavkom ostavi domaćoj publici komadić pozitivnog osećanja.

Konferenciji u holu Doma Narodne skupštine prisustvovali su i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Kajl Rendolf, ambasadorka Francuske Kristin Moro, ambasador Nemačke Aksel Ditman, Italije Đuzepe Manco, Švajcarske Žan-Danijel Ruh, Dejan Turk, direktor kompanije VIP mobile, i ministar kuluture u Vladi Srbije Ivan Tasovac.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    25. februar 2016 | 21:00

    "Leba i igara"... (Leba - nema.)...

  • Ss

    26. februar 2016 | 09:48

    Karte nikad skuplje... Sem prosle godine redovno sam isla na otvaranje I jos 2 predstave a ove cu ici samo na jednu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA