OVO SRBIJA JOŠ NIJE VIDELA: Evo šta su nam fenomenalni umetnici Baleta Bazel poručili na pet jezika! (FOTO) (VIDEO)

Ne propustite priliku da večeras od 20.00 časova uživate u neverovatnom izvođenju jedne od najboljih svetskih baletskih trupa, Baleta Bazel u Sava centru

  • 4

Poslednjeg dana Beogradskog festivala igre, sve je spremno za nastup Baleta Bazel, jedne od najboljih baletskih trupa na svetu, koja će pred ovdašnjim znalcima i obožavaocima u Sava centru u 20.00 časova izvesti koreografije "Vreme leti" Johana Ingera i "Udruženi rad" Aleksandera Ekmana.

U toku je generalna proba... U publici pored ekipe Telegrafa, još pokoja radoznala duša, koja je uspela da uđe "preko veze"... Petnaestak baletana igraju kao jedan dok zvuk klavira, tu i tamo prekine po koja dosetka na španskom, italijanskom, japanskom, portugalskom...

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Na jedan od velikih stepenika ispred scene sedamo sa umetničkim direktorom trupe, koreografom -  Ričardom Verlokom, koji već 14. godinu zaredom vodi ovaj balet, otvarajući priču s neizbežnom dozom britanskog humora.

- Mnogo toga se promenilo otkad sam pre više od 25 godina bio u Srbiji. Jedno je, međutim, ostalo isto - toplota i srdačnost Srba i razume se - dobra stara šljivovica - objašnjava Verlok, dodajući da šljivovica ubedljivo najbolje "spere" jaku hranu i neodoljivo tera čoveka na "bar još jednu"... "ili dve"!

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

U letu saznajemo da trupu čini 30-ak baletana, vrhunskih profesionalaca, iz čak 15 nacija. Okrenuvši se kako nekoga ne bi zaboravio, Verlok nam nabraja:

- Igrači su iz Kine, Japana, Španije, Švedske, Velike Britanije, SAD-a, Italije, sa Madagaskara... Nemamo još uvek nijednog Srbina, ali nikad se ne zna - priča on otkrivajući nam da se u trupi često oseća kao otac i psiholog.

- Ovi divni mladi ljudi su 24 časa zajedno, te ne čudi što jedni druge doživljavaju kao porodicu. Nema podela, ni hijerarhije... Inače, gledajući unazad, nema toga što u višedecenijskoj karijeri u ovom poslu nisam doživeo. Rešavao sam i teške poremećaje u ishrani (prim. aut. bulimiju i anoreksiju), i probleme koji nastanu nakon što neko dobije ili izgubi bebu, posvađa se sa voljenom osobom ili doživi neku traumu... To su sve životne stvari. One na koje nailazite kada radite sa ljudima. U ovoj trupi, moram da istaknem, nemamo problema sa anoreksijom. Evo na  jučerašnjem prijemu u ambasadi Švajcarske nagrnuli smo na klopu kao "zverke". Dobra stvar je bila ne samo što je sve bilo neverovatno ukusno, već i što je bilo besplatno - napominje šeretski Verlok koji ima "neku tajnu vezu" ni manje ni više nego sa Rodžerom Federerom.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

-  Istina je da je moje ime utisnuto u "stazu slave" u Bazelu, na pločniku tik pored Rodžera Federera, zajedno sa ostalim imenima osoba koje su zadužile grad. To je između ostalog učinilo da se osećam prihvaćenim... A često sam se u životu sretao sa osporavanjima... Počev od toga da, na primer, moji roditelji nimalo blagonaklono nisu gledali na moj izbor profesije. Želeli su da budem - advokat!  Uzgred, danas kao pravi Englez sa ponosom mogu da kažem "Ja sam Švajcarac"! - uz osmeh završava sa nama priču ovaj Britanac koji navija za Čelsi praveći za kraj paralelu između fudbalskih trenera i koreografa:

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Sličan nam je posao, s tom razlikom što među trenerima vlada surova kompeticija dok se mi, koreografi međusobno poštujemo... Bilo bi dobro još samo da dobijemo plate slične trenerskim, a baletani slične fudbalerskim...

Na rastanku, zamolili smo Verloka i deo njegove sjajne trupe da, svako na svom jeziku, poruče nešto našoj publici.

Evo šta su rekli:

(Katarina Vuković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA