BEOGRAD JE NA OVO ČEKAO 40 GODINA: Kosančićev venac će se pretvoriti u pešačku zonu! (FOTO)

- Radiće se potpuna rekonstrukcija kaldrme i asfalta. Uradiće se novi drvored, kao i prostor oko nekadašnje Narodne biblioteke. posebno treba istaći da će se na Kosančićevom vencu graditi gradska galerija, na mestu gde se danas nalazi napuštena baraka - rekao je Siniša Mali

  • 7

Završeni su projekti i na proleće kreću radovi na potpunoj rekonstrukciji Kosančićevog venca, najavio je danas gradonačelnik Siniša Mali, i podsetio da taj deo grada predstavlja prvi upravni, administrativni, ekonomski, kulturni i stambeni centar Beograda i mlade srpske države.

On je, prilikom obilaska lokacije istakao da je obvnovom predviđeno da se rekonstruiše 66 fasada, od kojih se 35 nalazi na Kosančićevom vencu, dok će ostatak fasada biti restauriran na objektima u Brankovoj i Karađorđevoj ulici.

- Radiće se potpuna rekonstrukcija kaldrme i asfalta. Uradiće se novi drvored, kao i prostor oko nekadašnje Narodne biblioteke. Posebno treba istaći da će se na Kosančićevom vencu graditi gradska glaerija, na mestu gde se danas nalazi napuštena baraka. Cilj je da se sa tog mesta poveže Kosančićev venac sa lagumima, odnosno Karađorđevom ulicom i Savskom promenadom. Time ćemo omogućiti Beograđanima i gostima naše prestonice da sa obale imaju lakši pristup ovom delu i generalno centru grada - naveo je Mali.

On je dodao da je Kosančićev venac jedan od najlepših delova Beograda, ali u koji godinama i decenijama ništa nije ulagano, zbog čega je njegova obnova jedan od tri najveća gradska projekta u 2016. godini. mali je najavio da je predviđeno da obnova fasada bude završena do jeseni ove godine, što će ovom delu grada dati novi i izgled kakav zaslužuje.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

- Ovo je samo prvi korak u rekonstrukciji fasada u Beograda jer smo obećali da ćemo iz godine u godinu raditi što veći broj fasada, koje će pretežno biti bele ili bež, kako bi Beograd konačno opravdao ime koje nosi - naveo je gradonačelnik.

U ovom delu grada, tačnije na prostoru ispod spomenika posvećenom Samitu nesvrstanih, biće izgrađena i nova podzemna garaža.

- Početak njene izgradnje predviđen je za sledeću godinu, a omogućiće da se sa Kosančićevog venca konačno ukloni saobraćajni nered. Ovo je takođe nastavak uređenja centra grada i njegovog pretvaranja u pešačku zonu. Na proleće kreću radovi na Obilićevom vencu i u Zmaj Jovinoj ulici, koje će takođe postati pešačke zone. Predviđeni su radovi i na Terazijskom platou i Trgu republike, čime želimo da Beograd vratimo pešacima, deci i roditeljima, kao i najstarijim sugrađanima da uživaju u njemu - zaključio je gradonačelnik i zahvalio Vladi Srbije i premijeru Aleksandru Vučiću jer će pomoći u ovoj obnovi Kosančićevog venca, a u okviru strategije razvoja turizma.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda Nela Mićović podsetila je da je Kosančićev venac prostorna, kulturna i istorijska celina od velikog značaja za Republiku Srbiju i njen glavni grad.

- Ovo je područje najstarijeg kompaktnog naseljenog dela u Beogradu, sa starim uličnim zastorom i objektima koji svedoče o istorijskom razvoju Beograda od prve polovine 18. veka do današnjeg dana - istakla je Mićovićeva i podsetila da Kosančićevom vencu pripadaju i Saborna crkva, zgrada Patrijaršije, Konak kneginje Ljubie i kafana "Znak pitanja".

Događaju su prisustvovali i gradski urbanista Milutin Folić, pomoćnih direktora Agencije za investicije Goran Radulović, sekretarka za komunalne i stambene poslove Nina Jandrić i direktor "Beokom servisa" Darko Glavaš.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tanja

    29. februar 2016 | 14:50

    Sumnjam da bi se ovo radilo da nisu prodali obalu arapima. Pa im sada sredjuju okolinu...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA