ISPRAVLJENA OGROMNA ISTORIJSKA NEPRAVDA: Spomenik velikom Borislavu Pekiću osvanuo u srcu Beograda (VIDEO) (FOTO)

Borislav Pekić bio je jedan od osnivača, potpredsednik, i član Glavnog odbora Demokratske stranke. Uživao je ogromno poštovanje i kao političar i kao intelektualac, a pre svega kao književnik

Književniku Borislavu Pekiću otkriven je danas spomenik na Cvetnom trgu u Beogradu, u prisustvu njegove supruge Ljiljane i poštovalaca, i uz poruku premijera Aleksandra Vučića da nas je veliki pisac naučio ljubavi prema svojoj zemlji, "voleći je mnogo više od onoga koliko je ona njega mučila".

DANAS SE OTKRIVA SPOMENIK BORISLAVU PEKIĆU: Na Cvetnom trgu, na mestu gde počinje Vračar (FOTO)

Na otkrivanju spomenika govore su održali supruga pisca Ljiljana Pekić, koja je život i rad svog pokojnog supruga opisala rečima da je to bila moralna odgovornost, zatim premijer Srbije Aleksandar Vučić i pisac Dragan Velikić.

PEKIĆ NAS JE NAUČIO KAKO TREBA VOLETI SVOJU ZEMLJU! Vučić otkrio šta misli o velikom književniku (FOTO)

- Ko počinje sa žrtvovanjem tuđih vrlina, završi sa žrtvovanjem svog života - citirala je ona pokojnog supruga.

Vučić se posebno zahvalio supruzi pisca Ljiljani Pekić, na njenoj hrabrosti i istrajnosti, istakavši da je lično ponosan što prisustvuje otkrivanju spomenika i da je to za njega velika čast.

Foto: Nenad Pavlović Foto: Nenad Pavlović

- Čast je jer poštujem Pekića i njegovo delo i ponosan sam jer je sam predsednik vlade u trenutku kada se Beograd bar malo odužio njemu za sve što je uradio za Srbiju, Beograd i kulturu - istakao je premijer, pa dodao:

- Pekić nam je ostavio proganjajući osećaj duga prema sopstvenoj zemlji. Nije važno ko mu podiže spomenik, već je važno da mu pokažemo šta smo i koliko od njega naučili.

UDOVICA BORISLAVA PEKIĆA: Moj hod po trnju i ružama s najvećim srpskim književnikom! (FOTO) (VIDEO)

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Na otvaranju je prisustvovao i pisac Dragan Velikić koji je je rekao da Beograd nigde nije toliko prisutan kao što je u književnim delima Borislava Pekića.

- Pre sedam decenija, Pekić je krenuo u radnu akciju. Nije odstupio od svojih navika i principa, a u njegovim knjigama grad odiše apsurdima i paradoksima. Bio je putokaz ka idealu duha Evrope.

Borislav Pekić bio je jedan od osnivača, potpredsednik, i član Glavnog odbora Demokratske stranke.

Foto: Nenad Pavlović Foto: Nenad Pavlović

Uživao je ogromno poštovanje i kao političar i kao intelektualac, a pre svega kao književnik.

Njegov prvi roman, "Vreme čuda", pojavio se 1965. godine i privukao pažnju javnosti, kao i književne kritike.

Usledili su "Uspenje i sunovrat Ikara Gubelkijana, "Kako upokojiti vampira", "Odbrana i poslednji dani", "Zlatno runo", "Besnilo", "Atlantida". Prevođen je na engleski, francuski, poljski, italijanski, rumunski, grčki.

Foto: Nenad Pavlović Foto: Nenad Pavlović

Autor je oko 30 dramskih dela za pozorište, radio, televiziju.

Umro je 2. jula 1992. u Londonu, gde je decenijama živeo, a sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Pogledajte video:

(M. Bojić / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jovance

    2. mart 2016 | 19:08

    Svaki covek koji je toliko zaduzio zemlju kao Borislav Pekic,treba da ima svoju bistu ili mural.

  • Родољуб

    2. mart 2016 | 16:52

    Емигрирао је за време власти комуниста, па је на неки начин био и неправедно жигосан. Дошло је време да се неправда на овај начин исправи!

  • sirmium

    2. mart 2016 | 17:42

    Nije važno ko mu podiže spomenik, već je važno da mu pokažemo šta smo i koliko od njega naučili. Ovo su reci pravog i odgovornog državnika.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA