PREVENCIJA OD RAKA DOJKE, BEZ UPUTA I ČEKANJA: Evo gde možete besplatno da se pregledate

Ovakve akcije uvek imaju dobar odziv, u oktobru prošle godine se obeležavao Dan borbe protiv raka dojke, kada se pregledalo oko pet stotina žena

  • 5

Na Nacionalni dan borbe protiv raka dojke Grad Beograd je zajedno sa domovima zdravlja čiji je osnivač sproveo besplatne preglede za sve sugrađanke koji će trajati do 18 sati.

CRNA SRBIJA: Od raka dojke godišnje OBOLI 4.100, a umre 1.600 žena!

Ova kontinuirana kampanja borbe protiv raka dojke, uspostavljena je kako bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost ovog malignog oboljenja.

Saznajte koliki pod kolikim ste rizikom da dobijete RAK! (INTERAKTIVNA MAPA)

Pomoćnica gradonačelnika Irena Vujović rekla je da je to još jedan u nizu pokazatelja odgovorne zdravstvene politike grada.

Statistički podaci zabrinjavaju jer godišnje četiri hiljade žena oboli od karcinoma dojke, a čak 1.600 njih umre. Kako bismo sprečili mortalitet i potencijalni invaliditet, insistira se na preventivnim pregledima – istakla je Irena Vujović, koja predsedava i Savetom za rodnu ravnopravnost, koji je i inicirao akciju.

Ovakve akcije uvek imaju dobar odziv, dodala je pomoćnica gradonačelnika, i podsetila da se u oktobru prošle godine obeležavao Dan borbe protiv raka dojke, kada se pregledalo oko pet stotina žena. Kod petnaest su primećene promene i upućene su na dalje lečenje. Ali ako se čak i jedna žena pregleda i spreče posledice, akcija se smatra uspešnom, navela je Irena Vujović.

Danas do 18 časova vrata domova zdravlja „Savski venac”, „Novi Beograd” i „Lazarevac” su otvorena, a preglede će moći da obave čak i one sugrađanke koje nisu zdravstveni osiguranici – naglasila je Irena Vujović.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

Bez obzira na važne datume, kada postoji dužnost da budu obeleženi, poziv svim ženama je upućen tokom čitave godine, istakla je Irena Vujović.

Direktorka Doma zdravlja „Savski venac” dr Dubravka Miljuš je precizirala da se danas obeležava Nacionalni dan borbe protiv karcinoma dojke.

Svaka dvanaesta žena tokom godine oboli od karcinoma dojke i zato su preventivni pregledi od izuzetnog značaja. Ukoliko se karcinom dijagnostikuje u ranoj fazi i nakon toga leči, procenat izlečenja je čak 97 odsto – rekla je direktorka.

Foto-ilustracija: AP/Tanjug Foto-ilustracija: AP/Tanjug

Ona je navela da se mnogo radi i na edukaciji, to jest na tome šta znači prevencija i kako obaviti samopregled dojke. Osim edukacije, u domovima zdravlja mogu da se obave i palpatorni i ultrazvučni pregledi dojke.

Gradski sekretari za socijalnu zaštitu i sport i omladinu Nataša Stanisavljević i Slavko Gak svojim prisustvom podržali su ovu akciju u Domu zdravlja „Novi Beograd”.

Slavko Gak pozvao je sve sugrađanke da iskoriste mogućnost i da danas bez uputa i čekanja obave preventivni zdravstveni pregled dojke. On je Beograđankama poručio da misle na sebe i svoje zdravlje i istakao da je preventivna medicina – najbolja medicica.

Akcija se nastavlja uključivanjem svih domova zdravlja, a sve u cilju da se preventivnim pregledima obuhvati što veći broj žena, najmanje 75 odsto ciljne populacije, prvenstveno od 50 do 69 godina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zena

    20. mart 2016 | 17:59

    Pozdravljam ovu akciju, ali isto tako moram da kazem da zadnjih 10 godina idem kod privatnika na pregled, jer je toliko mucenje otici u drzavnu instituciju na pregled, prvo se zakazuje pregled, a onda se zakazuje pregled ultrazvuka za tri meseca, a posle tri meseca doktorka na bolovanju ili ultrazvuk u kvaru. Ljudi ja idem kod ginekologa jer me nesto muci a ne da bi se prosetala. Pa dok dodjem na red za pregled mogla bih umreti. I onda zasto zene ne idu na preglede? Ja mozda imam para za privatnika a sta je sa vecinom zena koje nemaju?

  • Doris

    20. mart 2016 | 18:10

    To pred izbore...!!

  • Ceca

    21. mart 2016 | 16:34

    Ja sam napipala pa otisla kod gin.koja jad radi uz al ne dojke pa mi jedva dala uput jer sam poludela beba od god dana a njoj tesko uput da da pa me posalje na onkolog. Pa mi zakazu za mesec i po pa mi taj di kaze odma mamografija to odma opet mes.dana pa me posalje na konz.i analize za oper.i da se nije rasirilo kaze uradite za dva dana kao da je lud da ta snimanja i sve mozes za dva dana dobijem secer .mogla sam infarkt jer je njima kao da ti kazu vadi zub a ne tumor na kraju odem na b.kosu ponovim pregled konz.kaze sacekajte 6mes.posle opet cekaj uz sad ne radi aparat za mamograf.u d.misovica a u paliluli Ne sme da mi da uput za mamografiju .?kaze tamo moze samo preventivno zakon pa se ti pregledaj

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA