Volonteri pomažu najugroženijim Beograđanima

Ova vrsta pomoći dostupna je građanima koji žive na Starom gradu, Savskom vencu, Paliluli, Zvezdari i Vračaru

  • 0

Najugroženijim Beograđanima  svakodnevno pomaže 187 volontera u nekoliko beogradskih opština. Oni svakodnevno odlaze kod starih i nemoćnih sugrađana i obavljaju kućne poslove, kupuju namirnice, donose lekove, plaćaju račune... Iza ovog velikog projekta kao podrška stoji grad Beograd.

Snežana Bajić (71) jedna je od korisnica usluga volonterskog servisa na opštini Stari grad. Dva puta nedeljno volonter joj pomaže oko svakodnevnih poslova. Baka Snežana kaže da joj najviše znači sigurnost, odnosno što u svakom trenutku ima nekog ko može da joj pomogne.

Od novembra, kada je na ovoj opštini i pokrenut servis, baka Sneža je jedna je od 33 redovna korisnika.

- U septembru prošle godine muž mi je doživeo moždani udar i od tada je nepokretan. Svi poslovi koje smo ranije zajedno obavljali pali su na mene. Nisam imala novca da plaćam ženu da nam pomaže, ali srećom, pa je sudbina htela da se samo nakon mesec dana pokrene volonterski servis u našoj opštini - priča Snežana i dodaje da je bila presrećna kada su je obavestili da će joj pomagati student Uroš koji živi u komšiluku.

- Imala sam sreće da nam u kuću dođe osoba koju sam znala od ranije. Uroš je dobar i vaspistan momak i imam puno poverenja u njega. On mi je kao dete, a njegova pomoć je neprocenjiva, jer se zbog bolesti, visokog pritiska i reume otežano krećem. Završava mi sve obaveze u gradu, ide u nabavku, po lekove, plaća račune. S njim mogu o svemu da razgovaram, ali najbitnije od svega jeste da znam da postoji mlad čovek na koga mogu da računam da mi pomogne ako mi nešto hitno zatreba - kaže baka Snežana.

Uroš Marković (22), student Fakulteta političkih nauka, kaže da mu nije teško da pomogne jer je baka Sneža puna razumevanja.

- Lep je osećaj kada pomognete nekome. To nema cenu i zato sam se i prijavio da volontiram. Nije mi teško da obilazim i pomažem Sneži, čak i kada sam umoran, jer kada završim posao osećam se ispunjeno i dan mi se uvek bolje završi. Zato smatram da bi svi trebalo da izdvoje makar sat vremena dnevno i pomognu komšijama. Siguran sam da to mogu, bez obzira na obaveze, uz dobru organizaciju - rekao je Uroš.

Miloš Cerovac, koordinator Volonterskog servisa na opštini Stari grad, kaže da ovaj servis trenutno ima deset stalnih korisnika, ali da volonteri svakodnevno pomažu svim građanima koji se obrate za pomoć.

- Svako ko želi da volontira je dobrodošao, bez obzira na pol i godine, jer imamo veliki broj korisnika. Naravno, uvek se trudimo da na neki način nagradimo volontere, bilo kartama za pozorište, propusnicama za bazen ili povlasticom za prevoz za one koji ne žive na našoj opštini - objašnjava Miloš. Osim na Starom gradu, ova vrsta pomoći dostupna je i građanima koji žive na Savskom vencu, Paliluli, Zvezdari i Vračaru.

(I. M. / Izvor: Press)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA