Beograd dobija "pametni" parking! (FOTO)

Ugradnjom prvih parking senzora u asfalt u Kursulinoj ulici, na potezu od Njegoševe do Krunske ulice, JKP „Parking servis“ danas je započeo uvođenje Sistema za praćenje slobodnih parking mesta, na kome bi Beogradu pozavideli mnogi evropski gradovi

  • 12

Sistem vozačima omogućava da u realnom vremenu imaju informaciju o slobodnim parking mestima na ulicama, prikazanu na info tablama, koje se nalaze na raskrsnicama. Na taj način će vozači, koji su do sada u proseku po 40 minuta kružili u potrazi za slobodnim parking mestom, lakše i brže parkirati, smanjiti izdatke za gorivo, kao i emisiju štetnih gasova.

Foto: Promo Foto: Promo

- Ovakav sistem senzora ne postoji u Berlinu, Beču, Amsterdamu, Londonu, a danas ga uvodimo u Beogradu i na to smo veoma ponosni! Osim što donosi benefite, od kojih je najvažniji lakše pronalaženje slobodnog parking mesta, ovo je još jedan način da sugrađanima pokažemo u šta ulažemo novac kojim plaćaju parkiranje. Ove godine će biti postavljeno oko 1000 senzora, a u sledećim godinama, na osnovu elaborata koji je uradila stručna radna grupa, planiramo da ih postavimo na najfrekventnijim lokacijama na Vračaru, Starom gradu, Savskom vencu i Paliluli. - rekao je direktor "Parking servisa" Andrija Čupković.

Foto: Promo Foto: Promo

Svako parking mesto ima sopstveni senzor, koji je lak za postavljanje, utiskuje se u asfalt, otporan je na različite vremenske uslove, ima bateriju koja traje i do 10 godina. Senzori detektuju vozilo na određenom parking mestu i šalju informaciju do servera, koja se veoma lako integriše u Parking Menadžment Sistem.

Foto: Promo Foto: Promo

U prvoj fazi, do 15. aprila, na Vračaru će biti postavljeno 250 parking senzora, a do kraja meseca, na potezu između Mekenzijeve, Krunske, Beogradske i Kursuline ulice ukupno 1.000 senzora.

Foto: Promo Foto: Promo

Svakodnevno, putem flajera i SMS poruka, obaveštavamo vozače o uvođenju novog sistema uličnih parking senzora i molimo za razumevanje zbog eventualnog pomeranja (prenosa) njihovog vozila sa jednog parking mesta na drugo parking mesto u neposrednoj blizini.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sremcica

    7. april 2016 | 15:34

    Bolje da vide da rese utonule šahte po putu..

  • Sever

    7. april 2016 | 18:00

    Pametni parking? Da li ste toliko drski? Jesu! Ulice se raspadaju, asfalt isucao, pun rupa, a oni - "pametni parking"!!! Slivnici zapuseni, utonuli, ulegli sahtovi... A ne! To nije vazno! Stavite sarene lampice po ivicnjacima da bude kompletan cirkus od drzave!

  • Laki626

    7. april 2016 | 15:24

    Džabe pametan parking...malo je pametnih korisnika...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA