• 1

Zgrada u kojoj je nekada bila kultna kafana postaje jedan od najlepših objekata na Starom gradu

Zgrada će već ovog proleća posle rekonstrucije dobiti novi izgled i već je izdata - poručio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić

  • 1

U centru grada, na mestu čuvenog "Bermudskog trougla" na uglu Makedonske i Kondine ulice, gde su se nalazile kultne kafane "Pod lipom", "Šumatovac" i "Grmeč", već od proleća će biti rekonstruisana zgrada, poručio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Restorani "Šumatovac" i "Grmeč" ponovo su otvoreni posle obnove, a na mestu "Stare lipe" našla se jedna drogerija.

- Zgrada će ovako će izgledati već ovog proleća posle rekonstrucije. I već je izdata. Jer mnoge kompanije iz čitave Evrope počinju poslovanje u našem gradu. Zato se traži kvadrat više. Beograd živi - poručio je on.

Dugovi i loš promet "presudili" starim restoranima

Najmanje atraktivna bašta bila je bašta restorana "Grmeč" koja je zauzimala dobar deo trotoara ispred zgrade u Makedonskoj br. 32. U gustoj hladovni lipa mogli ste uživati u tradicionalno dobroj kuhinji i kapljici, a  posle ručka ili večere, mogli ste da se zasladite u obližnjoj poslastičarnici u kojoj su prodavani najbolja boza i sladoled u ovom kraju.

Ovaj objekat, sagrađen 1922, pod zaštitom je grada Beograda kao spomenik kulture. Posle nekoliko propalih pokušaja davanja u zakup, fajront u ovom uglu "Bermudskog trougla" objavljen je posle požara koji je 2011. pričinio veliku materijalnu štetu.

Restoranu "Šumatova", mlađim generacijama poznat i po scenama iz kultnog filma "Nacionalna klasa", presudili su dugovi, pad prometa i nesređeni vlasnički odnosti.

Restoran Sumatovac

Foto: Wikipedia/Draganapopovic

Kafana "Pod lipom"zvanično je zatvorena 2003. godine zbog, kako se navodi, pada prometa, da bi nedugo potom na njenom mestu iznikao restoran brenda "Pica hat".

Na ovom mestu američki brend ostaje do 2012. godine, da bi u prethodnih par godina ovaj impozantni prostor zauzimala drogerija.

Restorani "Šumatovac" i "Grmeč" ponovo su otvoreni posle obnove, sa novim enterijerom i zakupcima i predstavljaju polazne tačke za pravljenje nekog novog boemskog "Bermudskog trougla".

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Тодорић

    Све те ЕЛИТНЕ кафане су доносиле добит,све док су имале дрвене подове,кариране столњаке,и " плекане" пиксле,тј.све док их је народ сматрао продуженом Скадарлијом.Када су адаптиране,изгубиле су и дух и клијентелу,и постале ТУЂА кост...губитака,модерна,некомфорна,стерилна чекаоница код зубара.Ко тамо да се- опусти? Тако је прошло и Сунце,и Мањеж,и Шаца...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima