SVAKE GODINE HILJADU ĐAKA PONAVLJA RAZRED: Najveći problem imaju sa matematikom, fizikom i SRPSKIM JEZIKOM!

- Praksa pokazuje da najviše učenika ponavlja prvi razred srednje škole - kaže Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola Beograda

  • 17

Školsko zvono će sutra oglasiti kraj nastave i za srednjoškolce, koji napuštaju đačke klupe. Oni koji imaju jednu ili dve jedinice moraće da spremaju popravne ispite, kako bi upisali sledeći razred. U prestonici od 180.000 đaka, godišnje oko 4000 padne na popravni.

BRUKA I SRAMOTA! Na popravni palo 1.000 đaka!

Najviše kečeva je iz matematike, fizike, stručnih predmeta, ali nije retkost viša ni da su to i srpski, kao i strani jezici. Prema podacima sekretariata za upravu sektora za statistiku na kraju školske 2013/2014. godine, od ukupno 15280 učenika završnih razreda srednjih škola, maturski ispit na trogodičnjim obrazovnim profilima nisu položila 863 učenika, prenose Večernje Novosti.

PRIMEDBE NA MALU MATURU: U testovima za pripremu bio netačan odgovor?

Dok u četvorogodišnjim školama njig 269 nije dobilo prelaznu ocenu. Najmanji broj onih koji su pali na ispit zrelosti je u gimnazijama i medicinskim školama.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

- Praksa pokazuje da najviše učenika ponavlja prvi razred srednje škole - kaže Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola Beograda.

On je objasnio da kako odmiče školovanje broj učenika sa slabim ocenama se smanjuje. Ovo pokazuje i analiza od prošle godine, po kojoj prvi razred srednje škole ponovo upisuje nešto više od 500 učenika.

Veći broj ponavljača ima opravdanje u činjenici da postoje đaci koji su raspoređeni u škole koje nisu želeli. Pošto nisu realno popunili listu želja u skladu sa brojem bodova, upisani su u škole koje su u dnu njihove liste i nisu predmet njohovog interesovanja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • VAN

    22. jun 2016 | 09:50

    Uglavnom učenici koji ponavljaju razred imaju problem sa profesorima jer nije uspostavljen odgovarajući pristup savladavanju gradiva. Ne mogu se zbog toga okrivljivati samo učenici. Veći deo odgovornosti je na profesorima.

  • Lala

    22. jun 2016 | 09:34

    Tu fiziku su me toliko mucili a nikad mi nije zatrebala u zivotu.

  • Ns

    22. jun 2016 | 09:20

    Ne postoji problem sa predmetima vec sa radnim navikama i vaspitanjem ....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA