≫ 

Završena sednica Skupštine grada, USVOJEN REBALANS BUDŽETA!

Današnju sednicu, između ostalog, obeležila je polemika oko Savamale

  • 1

Sednica Skupštine grada Beograda, na kojoj je usvojen rebalans gradskog budžeta za ovu godinu, završena je nešto pre 16 časova, a diskusiju je obeležila polemika oko Savamale i transparentnosti trošenja novca iz gradske kase.

Na početku sednice odbačen je predlog odbornika Demokratske stranke da se u dnevni red uvrsti razmatranje odgovornosti najviših organa Beograda u vezi sa krivičnim delima počinjenim prilikom rušenja dela Savamale.

Sednica skupštine Beograda počela minutom ćutanja Mandi

Šef odborničke grupe DS Balša Božović zatražio je razrešenje gradonačelnika Beograda pozivajući se na izjavu premijera Srbije da je za rušenje u Savamali odgovorna gradska vlast.

- Neophodno je da Skupstina Grada to ne gura pod tepih, da se ne pravi gluva, već da zajedno raspravljamo o toj temi, jer je to tema koja će obeležiti 2016 - rekao je Božović.

Odbornici vlasti nisu glasali za taj predlog poručivši da treba sačekati rezultate istrage.

Predsednik Skupštine Grada Nikola Nikodijević odgovorio je Božoviću da državne institucije nezavisno rade svoj posao i dodao da svaka rasprava o Savamali, kada tužilaštvo sprovodi istragu, predstavlja pritisak na tužilaštvo.

Usvojena je odluka o rebalansu budžeta za 2016. čime je predviđeno da on iznosi 107 milijardi dinara, a kako je tokom diskusije objasnio gradski sekretar za finansije Slobodan Milosavljević, prošlogodišnji budžet je ostvario suficit od 9,1 milijardu dinara, dok je još oko 5,5 milijardi dinara planirana dobit od javnih preduzeća.

Šef odborničke grupe Demokratske stranke Balša Božović istakao je da je rebalans budžeta nije u skladu sa realnošsću i smislom da grad bolje funkcioniše, i da je transparetnost budžeta veliki problem.

Gradski menadžer Goran Vesić odbacio je Božovićeve tvrdnje ističući da opozicija nije dobro pročitala rebalans budžeta i da Beograd više neće imati neizmirenih dugovanja.

Grad Beograd danas je preuzeo brigu o poslovnom prostoru na svojoj teritoriji, koji se do sada nalazio pod kontrolom opština, što će, kako je objasnio gradski menadžer Goran Vesić omogućiti veće prihode, kako za grad, tako i za te opštine.

U čast velikim novinarskim imenima koja su decenijama radila u dnevnom listu Politika i stvarala srpsko novinarstvo odbornici gradski odbornici izglasali su danas da se trg na uglu Makedonske i Cetinjske ulice nazove Trg Politika.

PRONAĐENI ODGOVORNI ZA RUŠENJE U SAVAMALI: Očekuje se skoro hapšenje!

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Usvojena je i odluka o uređenju bašta u pešačkim zonama na teritoriji Beograda, a koje će biti dozvoljene samo pod veoma strogim i striktnim pravilima različitim u odnosu na druge delove grada.

Odbornici grada Beograda imenovali su danas dramaturga i scenaristu Igora Bojovića na funkciju vršioca dužnosti direktora Pozorišta Boško Buha, nakon smrti njegovog prethodnog direktora glumca Milorada Mandića Mande.

Usvojene su i odluke o finansiranju programa, projekata i aktivnosti korisnika budžetskih sredstava u 2017. i 2018, predlozi detaljne regulacije Ade Ciganlije, naselja Batajnica i bloka između Deligradske, Birčaninove, Katićeve, Bulevara oslobođenja i Trga Slavija, formiranju gradskog štaba za vanredne situacije, utvrđivanju kategorija korisnika koji plaćaju subvencionisanu cenu komunalnih usluga.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nemke

    23. jun 2016 | 21:15

    Koja vlast i zbog cega je ukinula neposredno biranje gradonacelnika Beograda??? Zasto mi vise nemamo pravo da sami biramo ko ce voditi nas grad, neovisno kojoj politickoj partiji pripada?! Funkcija gradonacelnika Beograda je medju 3-4 najjace funkcije u drzavi i normalno bi bilo da gradjani biraju a ne da sluzi za potkusurivanje medju strankama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA