JKP "Gradske pijace" čuvaju KULTURNO NASLEĐE! (FOTO)

JKP "Gradske pijace" doprinele su očuvanju kulturne baštine grada Beograda i opštine Zemun i tokom 2016. godine izvele su radove rekonstrukcije pijačnog platoa dela pijace "Zemun", u skladu sa Rešenjem Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove i uslovima i saglasnošću Zavoda za zaštitu spomenika kulture

  • 2

U okviru prostorne kulturne-istorijske celine Staro jezgro Zemuna, koja je proglašena za kulturno dobro od velikog značaja za Republiku Srbiju, nalazi se Masarikov trg pijace "Zemun" i na njemu objekat "Žitni kantar".

Turistička ATRAKCIJA - Beogradske PIJACE!

Imajući to u vidu JKP "Gradske pijace" temeljno su planirale uređenje ovog prostora, i u okviru saradnje sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, izrađivale svu tehničku dokumentaciju.

Na taj način JKP "Gradske pijace" doprinele su očuvanju kulturne baštine grada Beograda i opštine Zemun i tokom 2016. godine izvele su radove rekonstrukcije pijačnog platoa dela pijace "Zemun", u skladu sa Rešenjem Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove i uslovima i saglasnošću Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Pijačni plato popločan je granitnim pločama do objekta "Žitni kantar" i na taj način formiran je plato u skladu sa kulturno-istorijskim i arhitektonskim okruženjem.

Prethodno rukovodstvo dugo vremena nije ulagalo ni u tekuće, ni u investiciono održavanje ovog značajnog objekta, te je njegovo stanje bivalo sve gore, pa je Preduzeće odlučilo da izvrši pregled objekta, utvrdi stanje i preduzme hitne mere u okviru tekućeg održavanja, kako bi sprečilo potpuno njegovo urušavanje.

Foto: Promo Foto: Promo

Planirani radovi podrazumevali su zaštitu od prokišnjavanja, uređenje propalih delova objekta, zamenu obloga, krečenje i preuzimanje ostalih popravki po izvršenom pregledu, a sve u cilju realizacije zadovoljavajućeg nivoa upotrebljivosti objekta i bezbednosti korisnika.

Nakon obaveštenja GO "Zemun" da se radovi tekućeg održavanja mogu izvesti bez prethodnog pribavljanja akata nadležnih organa, 30.avgusta izvođač je uveden u posao. Stepen oštećenosti objekta nije se mogao konstatovati spolja i već 03. septembra godine, skidajući elemente radi pregleda i otklanjanja nastalih oštećenja obloga, utvrđena je dotrajalost konstruktivnih elemenata, što je dovelo do delimičnog urušavanja, te su radovi hitno prekinuti.

Gradske pijace, u skladu sa velikom odgovornošću koju nosi kao gradsko preduzeće i s obzirom da se pijaca "Zemun" nalazi u centralnom jezgru Zemuna, čiji kulturno-istorijski značaj žele da sačuvaju, pristupile su sprovođenju postupka, u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji i Zakonom o kulturnim dobrima, odnosno izradi neophodne tehničke dokumentacije i pribavljanju neophodne Građevinske dozvole za sprovođenje radova, koji će obnoviti ovaj objekat i dati mu svrhu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mikan

    7. septembar 2016 | 06:57

    Uprava napolje!

  • BASA

    6. septembar 2016 | 17:54

    Sve cestitke , JKP " Gradske pijace ", na ocuvanju naseg kulturnog dobra ! Bravo pijace !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA