Informacije u vezi s primenom novog cenovnika JKP "Gradske pijace“

Novim Cenovnikom usluga predviđeno je linearno poskupljenje cena usluga za 5 odsto

  • 0

U skladu sa odredbama Zakona o komunalnim delatnostima, uz poštovanje politike cena, na 28 redovnoj sednici održanoj dana 14. juna 2016. godine Nadzorni odbor JKP "Gradske pijace“ doneo je odluku o Cenovniku usluga.

Na donetu odluku u skladu sa odredbama zakona o javnim preduzećima, Osnivač je doneo Rešenje o davanju saglasnosti broj 38-4772/16-G od 19. juna 2016. godine koji je u skladu sa zakonom objavljen u „Službenom listu grada Beograda“  pod brojem 73 od 19. jula 2016. godine. Dobijanjem saglasnosti novi cenovnik je stupio na snagu dana 19. jula 2016. godine.

Ovako će izgledati najmodernija pijaca u Beogradu - "PALILULA"! (FOTO)

Novim Cenovnikom usluga predviđeno je linearno poskupljenje cena usluga za 5 odsto. Ovim Cenovnikom uvedena je nova naknada za neovlašćeno ili protivpravno korišćenje pijačnog poslovnog prostora i drugih komunalnih usluga na prostoru pijaca kojima upravlja preduzeće.

O promenama izvršenim usvajanjem novog Cenovnika svi korisnici usluga obavešteni su pisanim putem.

Foto: Gradske pijace Foto: Gradske pijace

Poštujući odredbe usvojenog Cenovnika u kontroli korišćenja pijačnih usluga poseban akcenat je dat na utvrđivanju napravilnosti i nezakonitosti u korišćenju pijačnih usluga. Kontrola je vršena od strane stručnih službi preduzeća uz prisustvo neposrednih korisnika.

Kontrolom je utvrđeno da postoji više od 300 slučajeva nepravilnog odnosno nezakonitog korišćenja pijačnih usluga koji se ogledaju u - nepostojanju pravnog osnova za korišćenje pijačnih usluga (131 nepotpisan ugovor),  nepostojanju saglasnosti na podzakup pijačne opreme i objekata (161 pod zakup),  nepostojanju saglasnosti za proširenje pijačnog objekta (40 nelegalnih proširenja) i nepostojanje saglasnosti na faktičko obavljanje delatnosti u pijačnom objektu.

Obezbeđeni bolji uslovi prodaje na pijaci "Blok 44" (FOTO) (VIDEO)

Utvrđene nepravilnosti i nezakonitosti konstatovane su zapisnikom koji je dostavljen svim korisnicima usluga.

Foto: bgpijace.rs Foto: bgpijace.rs

Odredbama važeće Odluke o pijacama, odnosno član 21 stav 1, tačno je predviđeno da se prava i obaveze korišćenja pijačnih usluga poslovnog prostora regulišu Ugovorom.

Ugovorom o zakupu pijačnog prostora predviđeno je da korisnici pijačnih usluga nemaju pravo da bez posebne pismene saglasnosti vrše promenu delatnosti kao i sve oblike proširenja i adaptacije.

ODLIČNI REZULTATI GRADSKIH PIJACA: Za šest meseci zaradili više od 68 miliona dinara

Naročito je članom 8 stav 1 tačka 14. Ugovora predviđeno da korisnici pijačnih usluga nemaju pravo da bez posebne pismene saglasnosti izdaju predmetni objekat u podzakup, a ukoliko isto nije regulisano predhodnim važećim ugovorom, odnosno korisnik nema ugovor za tekuću godinu, primenjuje se čl. 23. stav 2. tačka 1. Odluke o pijacama koja izričito zabranjuje korisniku usluga da objekat ili prostor u celini ili njegov deo ustupi drugom korisniku.

Sve aktivnosti koje Preduzeće sprovodi i koje će sprovoditi u narednom periodu usmerene su u cilju zakonitog korišćenja pijačnih usluga i smanjenja nelegalnih aktivnosti u prometu roba i pružanja usluga na prostoru pijaca.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA