• 2

VODA U BEOGRADU ISPRAVNA SAMO NA JEDNOM IZVORU: Evo gde jedino bezbedno možete utoliti žeđ u glavnom gradu

Kako objašnjava Dušan Avramović iz Gradskog zavoda za javno zdravlje, najčešći problem jeste neodržavanje izvora

  • 2

Pored činjenice da Beograd ima blago od 30 izvora vode, jedino mesto u gradu na kojem možete popiti čistu i ispravnu vodu jeste izvor Svete Petke na Kalemegdanu. Gradski zavod za javno zdravlje sve ostale izvore trenutno je proglasio neispravnim.
VODA NA LIDU NIJE VIŠE BEZBEDNA: Evo i zbog čega je tako!

Kako objašnjava Dušan Avramović iz Gradskog zavoda za javno zdravlje, najčešći problem jeste neodržavanje izvora, zatim problemi sa zemljištem i padavinama. Takođe, izvorska voda ne znači uvek da je voda pijaća.
- Neke od javnih česama su u nadležnosti lokalnih samouprava, druge kontroliše "Beogradski vodovod"... Slabo se održavaju objekti, kada dođe do neispravnosti mi smo tu da dijagnostikujemo problem i na tome se priča završava - kaže Dušan Avramović, pišu Novosti.
Foto - Ilustracija: Pixabay, Milena Đorđević

Foto - Ilustracija: Pixabay, Milena Đorđević


Avramović objašnjava da na javnim česmama izvorske vode u Beogradu nema filtera, najdragocenija tečnost se ne dezinfikuje i ne prečišćava. Pored toga što su nalazi za pojedine izvore potvrdili mikrobiološku i fizičko-hemijsku ispravnost, ova voda je proglašena neispravnom zbog povišenog nivoa podzemnih voda i neustanovljene sanitarne zaštite. U 65 odsto slučajeva dolazi do poremećaja mikrobiološkog kvaliteta izvorišta. Korišćenjem neispravne vode za piće, Beograđani mogu da "zarade" stomačne, crevne tegobe kao i kožne infekcije, ali i neko virusno oboljenje, pišu Novosti.
Javne česme koje se snabdevaju preko beogradskog vodovodnog sistema u potpunosti su ispravne za piće. Građani nesmetano sa njih mogu svakodnevno da koriste vodu.
(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • cccc ccc

    SRAMOTA ZA BEOGRAD I SRBIJU , PORED TOLIKO IZVORA I REKA .

  • rajko

    Dobro je i to,mi nemamo pijacu vodu 20 godina,puna je arsena preko dozvoljene mere tri puta,zabranjena je za kupanje,pranje,a primorani smo da je pijemo,svesno se trujemo,a to je verovatno i cilj da nas potruju sto pre sa sela,pa da nam se i tio otme.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima