• 2
 ≫ 

FRKA: Evo koga sve možete videti i čuti na Festivalu romske kulture i aktivizma

 ≫ 

FRKA je prilika da se široj javnosti predstavi romska kultura kao najprepoznatljiviji proizvod ove nacije u cilju smanjenja predrasuda i unapređenja položaja Roma u Srbiji

 • 2

Zoran Kesić, Sergej Trifunović, Marko Šelić Marčelo, Slobodan Boda Ninković gosti su Festivala romske kulture i aktivizma (FRKA) koji će biti održan u Mikser hausu 30. septembra i 1. oktobra.

 

Region DA SE UGLEDA NA SRBIJU kada je u pitanju odnos prema Romima!

 

Oni će u okviru muzičkog programa prvog festivalskog dana romske pesme pevati na nastupu grupe KAL koji počinje u 22.00. KAL je urbani romski bend iz Beograda. Od osnivanja, 2006. godine bend je kreirao muzički stil koji je spoj tradicionalne balkanske romske muzike i roka. Zapadni kritičari su ga nazvali „Rock’n’Roma“. Bend je nastupao na najznačajnijim domaćim, evropskim i svetskim festivalima.

 

 

Prve festivalske večeri nastupa i GRUBB (od 21.00). Gypsy Roma Urban Balkan Beats je fondacija koja podstiče redovno školovanje oko 700 romske dece mlađe od 18 godina. Originalno povezivanje obrazovanja i izvođačkih umetnosti, inspirisalo je nastanak GRUBB mjuzikla koji je rezultat saradnje mladih Roma  i međunarodnih umetnika i prestavlja svojevrstan spoj savremenog hip hopa i tradicionalne romske muzike. Nastupima na džez festivalu u Montrealu, turnejom u Kanadi i Holandiji predstavili su se međunarodnoj publici, a često su gosti i na domaćim festivalima.

 

 

U subotu, 1. oktobra od 21.00 na večeri pod nazivom „Dame pevaju romski bluz“ nastupiće Very Naiss bend, a romske pesme će pevati Bilja Krstić, Ana Stanić i Bojana Stamenov. Very Naiss bend je osnovan 2015. godine. Čine ga niški muzičari različitih generacija, različitih muzičkih afiniteta ujedinjeni u želji da donesu novi zvuk na muzičku scenu Srbije. Bend kombinuje tradicionalnu balkansku muziku sa bluzom, fankom, rokom, džezom.

 

 

FRKA je prilika da se široj javnosti predstavi romska kultura kao najprepoznatljiviji proizvod ove nacije u cilju smanjenja predrasuda i unapređenja položaja Roma u Srbiji. Dvodnevni program će otvoriti mnoge teme vezane za ljudska prava Roma i izazove u kontekstu planova za pristupanje Srbije Evropskoj uniji, pravu stanovanja, inkluzivnom obrazovanju, zapošljavanju, rodnoj ravnopravnosti.

 

Foto: Promo

Foto: Promo

 

Dnevni program festivala uključuje i projekcije nekoliko filmova, među kojima se ističu igrano ostvarenje „Papuša“ (iz Poljske), kao i dokumentarni film „Naša škola“ (iz Rumunije) koji govori o naporima da se iskoreni segregacija u jednoj seoskoj školi.

 

Festival romske kulture i aktivizma organizuje Romski kulturni centar u saradnji sa Kancelarijom visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava (OHCHR) i Centrom za proizvodnju znanja i veština.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • čačanin

  20. septembar 2016 | 07:48

  a šaban i keba,oni se stide.

 • Rajko

  30. septembar 2016 | 10:08

  Sve sami predstavnici romske kulture! Zar organizatori nisu mogli da angažuju Rome?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA