NAJJAČI VIJETNAMAC U SRBIJI: Ima srpsko ime, potpisuje se na ćirilici i peva sa Kebom (VIDEO)

Zaustavili ga na Jarinju jer Vijetnam nije priznao nezavisnost Kosova

  • 27

Hoan Hoang Kim je jedini Vijetnamac koji studira u Beogradu.

Niko ne razume njegov jezik, ne postoji čak ni vijetnamsko-srpski rečnik. Ali, on uprkos tome ispite polaže na srpskom i potpisuje se na ćirilici.

Beograd dobija vizitorski centar na Velikom ratnom ostrvu

U Srbiju je stigao zahvaljujući programu "Svet u Srbiji" i stipendiji srpske vlade za strane studente koji žele da se školuju u našoj zemlji.

- Još kod kuće čitao sam o Srbiji. Interesovala me je istorija Jugoslavije, gledao sam slike bombardovanja 1999. godine. Osećao sam bliskost sa vašom zemljom koju sada doživljavam kao svoju.

Mašta da njegova država ovde otvori ambasadu, i da se tu zaposli kao diplomata. Istovremeno, želi da sačuva vezu sa Vijetnamom u kom je ovog leta bio prvi put posle pet godina. I Srbija i Vijetnam su njegove kuće, a privrženost Srbiji pokazao je i kada se ispred Harvarda slikao kao pravi Srbin.

- Kada sam se posle puta u Ameriku vraćao u Srbiju, osećao sam neverovatnu sreću. A kada se avion približio Beogradu, srce mi je zaigralo, kao da sam ponovo živ, priča uvek nasmejani Vijetnamac.

Ovaj neobični mladić sebi je dao srpsko ime i potpisuje se isključivo ćirilicom.

Živi od stipendije, ali se trudi da i sam zaradi koliko može. Radio je razne studentske poslove i bio svašta - od statiste u filmu do animatora u igraonici. Čak je jednom nastupao i sa Kebom koji je pevao na kineskom. I to nije prvi put da ga pomešaju sa Kinezima.

- Stalno čujem komentare iza leđa da sam Kinez. Jednom sam na ulici nekom dečku rekao da nisam Kinez već Vijetnamac. A on je počeo da me grli i viče: "Vi ste naša braća. Vi ste pobedili Ameriku". I ja osećam da su Srbi moja braća, kaže Hoan.

Sanja o tome da poseti Kosovo za koje mu traže vizu. Seća se i kako je kao 10-godišnjak plakao zbog Kosova, ali i šta je doživeo na prelazu Jarinje.

(J. Stakić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bs

    12. oktobar 2016 | 15:23

    Hoane brate Srbine :)

  • Ganga

    12. oktobar 2016 | 14:12

    Da si ziv i zdrav trista godina...

  • Сале Лш.

    12. oktobar 2016 | 16:46

    Одмах си ми прирастао за срце. Све најбоље теби, и Вјетнамском народу.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA