BICIKLIRAJ BEOGRADOM: Promocija bicikla kao prevoznog sredstva (FOTO)

Nedostatak infrastrukture i bezbednost nisu prepreka većem korišćenju dvotočkaša u prevozu, tvrde u Gradskom sekretarijatu za saobraćaj

  • 0

Biciklistička vožnja "Bicikliraj Beogradom", koja za cilj ima promociju bicikla kao prevoznog sredstva, održana je od Trga Republike do Skejt parka na Novom Beogradu u dužini od 2,8 kilometara.

Manifestacija je održana u sklopu kampanje javnog informisanja "Vozimo bicikl u Beogradu", a u okviru projekta "Podrška održivom saobraćaju u gradu Beogradu", koji ima za cilj smanjenje emisije štetnih gasova prouzrokovanih urbanim saobraćajem. 

Gradski sekretar za saobraćaj Dragoljub Ðakonović rekao je da manje od jedan odsto Beograđana koristi bicikl i preporučio sugrađanima dvotočkaše kao prevozno sredstvo.

- Za proizvodnju jednog automobila potroši se energije i resursa koliko i za stvaranje 100 bicikala, jedno parking mesto može da posluži za 10 parking mesta za dvotočkaše. Istraživanja su pokazala da se dve trećine gadskih vožnji odvija na udaljenosti do pet kilometara, a upravo na toj razdaljini bicikl se pokazao kao neuporedivo bolje prevozno sredstvo - rekao je Ðakonović.

On je dodao da Beograd nema ni gore ni bolje uslove u odnosu na ostale evropske gradove.

- Javne debate i ankete pokazale su da nedostatak infrastrukture i bezbednost nisu prepreka većem korišćenju bicikla u prevozu. Naprotiv, biciklisti su protiv obeležavanja staza. Primer je Novi Beograd, gde postoji staza, ali korisnici imaju problema sa pešacima i parkiranim automobilima - istakao je Ðakonović.

Manifestacija "Bicikliraj Beogradom" organizovana je uz podršku Programa za razvoj Ujedinjenih nacija u Srbiji (UNDP ), Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja i Gradskog sekretarijata za saobraćaj.

(Telegraf.rs / Foto: Tanjug)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA