≫ 

Beograđanka otišla na razgovor za posao, dobila uvrnuta pitanja, zgranuta pobegla glavom bez obzira

Nisam sigurna da li su me ispitivali da bi me zaposlili ili opljačkali

  • 9

Jedna Beograđanka doživela je šok kada je na razgovoru za posao u jednom kol-centru u Srbiji dobila suviše lična pitanja. Ljuta zbog zadiranja u privatnost, napustila je razgovor, ali nam je otkrila na šta je trebalo da odgovori u upitniku.

DA LI JE OVO DISKRIMINACIJA? Ako imate PIRSING i TETOVAŽE, niko u Srbiji vam neće dati ozbiljan POSAO?!

- Tražili su mi da definišem stambeno pitanje, odnosno da li živim sa roditeljima ili sam vlasnik nekretnine. A onda su mi tražili adresu stana u kom živim, kao i broj članova domaćinstva. Što je najapsudrnije, pitali su me i za kontakt člana porodice koji ne živi sa mnom - rekla nam je uznemirena devojka.

I ovo je bio samo početak niza pitanja koja su se našla u nesvakidašnjem upitniku.

- Hteli su da se izjasnim i o bračnom statusu, i da obavezno navedem ime firme u kojoj mi radi suprug. Zanimala ih je i visina primanja na moja prethodna dva posla. Naravno, tu su bila i pitanja o JMBG-u, broju lične karte i mestu izdavanja lične karte - nabraja ova Beograđanka.

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Kada im je rekla da je većina pitanja suviše lična i da je zakonom zabranjeno da ih postavljaju, odgovorili su joj da je to samo rutinska provera i da se upitnici uništavaju posle razgovora.

- Da sam popunila taj upitnik, imali bi sve informacije o meni: gde i s kim živim, da li je nekretnina moja, gde mi radi suprug, koliko zarađujemo. Nisam sigurna da li su me ispitivali da bi me zaposlili ili opljačkali - kaže ona.

Iako je predala prazan papir i napustila razgovor za posao besna, žene koje su bile u prostoriji s njom, ostale su da odgovaraju na ova pitanja.

- Da li je trebalo i krvnu sliku da im dostavim, poslednji račun za struju, spisak hrane za narednu kupovinu, slike sa devojačke večeri i venčanja, broj cipela, broj zubara i vodoinstalatera? Strašno je što neki ljudi moraju da progutaju ponos i da pristanu na ovako nešto - zaključuje zgranuta devojka.

Treba da znate da ne morate da odgovarate na pitanja koja ne dotiču bilo kakav aspekt vaše ličnosti u poslovnom smislu, odnosno, možete reći da ne vidite zašto je to bitno na intervjuu za posao. Ili, možete, baš kao naša sagovornica, napustiti razgovor.

Ova Beograđanka nije želela da objavimo njene podatke, što smo i ispoštovali.

(Jasmina Stakić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA