≫ 

KAKVA VEST ZA VOZAČE: Vrlo bitan uslov za registraciju vozila više ne važi!

Osporeni član 336. odnosi se na posledice upisa građana u registar novčanih kazni

  • 18
Vožnja, vozačka dozvola Foto: Pixabay, Telegraf

Zakon o prekršajima proglašen je neustavnim od Ustavnog suda Srbije, po čijem članu 336 se građanima koji nisu izmirili određene novčane kazne onemogućuje da dobiju vozačku i probnu vozačku dozvolu, potvrdu o registraciji, odjavu vozila…

Ako ste na ovom spisku NEĆETE MOĆI DA REGISTRUJETE AUTO i izvadite VOZAČKU DOZVOLU!

Na sreću, Ustavni sud Srbije odbacio je zahtev za obustavu izvršenja pojedinačnih akata ili radnji preduzetih na osnovu ovih odredaba.

Zahtev za ocenu ustavnosti člana 336. Zakona o prekršajima iz 2013. godine podneo je Zaštitnik građana Saša Janković, ocenjujući da se njime ograničavaju ustavna prava građana, koji se stavljaju u neravnopravan položaj u odnosu na druge građane.

Međutim, u toku trajanja postupka pred Ustavnim sudom usvojen je novi Zakon o prekršajima koji je od svih osporenih zabrana zadržao zabranu registracije i izdavanja saobraćajne dozvole. Ustavni postupak po ovoj inicijativi je obustavljen usvajanjem novog zakona prošle godine, ali je Sud nastavio rad po službenoj dužnosti, što je rezultiralo ocenom o neustavnosti člana 336. Zakona o prekršajima.

Foto: Medija centar Beograd Foto: Medija centar Beograd

Naime, osporeni član 336. odnosi se na posledice upisa građana u registar novčanih kazni.

Taj član predviđa da se u svrhu naplate izrečene novčane kazne, troškova postupka i drugih dosuđenih novčanih iznosa koji su evidentirani u registru novčanih kazni, kažnjenom licu dok u potpunosti ne izmiri dugovani iznos neće dozvoliti:

1) izdavanje vozačke dozvole i probne vozačke dozvole;

2) izdavanje potvrde o registraciji, saobraćajne dozvole, registarskih tablica i registracione nalepnice, potvrde o privremenoj registraciji vozila i privremenih registracijskih tablica;

3) odjava vozila.

Takođe, kako "Blic" piše, taj zakonski član navodi da se posebnim zakonom može predvideti i privremeno uskraćivanje izdavanja ili produženja važnosti drugih dozvola i dokumenata, ali da se ne može uskratiti izdavanje ili produženje važnosti dozvola i dokumenata kojim bi se ugrozilo ostvarivanje Ustavom garantovanih ljudskih i manjinskih prava, zdravlje i bezbednost ljudi, životna sredina ili imovina većeg obima.

Odluku o neustavnosti odredbe 336. Zakona o prekršajima Ustavni sud je doneo na sednici od 3. novembra.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bond

    15. novembar 2016 | 20:15

    A kad gasimo svetla

  • Toza

    15. novembar 2016 | 20:11

    Danas sam ja morao da platim dve kazne za pojas inace ne bih mogao da registrujem auto

  • Mađio

    15. novembar 2016 | 21:06

    Meni undur pisao jer sam presao na crveno kao pesak, iako totalno bezbedno i uz mnogo moljakanja. I polozim za motor i ne mogu da dignem dozvolu, platim ja kaznu i u medjuvremenu mi istekne lekarski. Evo jos nisam uzeo dozvolu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA