≫ 

STUDENTSKI TRG U BUDUĆNOSTI IZGLEDAĆE OVAKO: Evo kome dižemo spomenik preko puta Njegoša

Centralna tačka rekonstruisanog Studentskog trga postaće spomenik Zoranu Đinđiću, oko koje će se naći novi, uređeni prostor

  • 15

Tako će Đinđić dobiti svoje mesto tačno preko puta Njegoša. Spomenik bivšem premijeru bi trebalo da bude dignut 2018. godine. Ovaj skver će, kako saznajemo, sa Vasinom ulicom biti pretvoren u pešačku zonu ispod koje će izgraditi podzemna garaža.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Vesić se zahvalio Vučiću na predlogu za podizanje spomenika, na njegovoj ličnoj i podršci vlade za realizaciju ovog projekta, dodajući da će spomenik Zoranu Đinđiću biti na mestu gde sada počinje trolejbuska okretnica, navedeno je u saopštenju Gradske uprave.

Vesić je sa predsednikom opštine Vračar Milan Nedeljković, zajedno sa arhitektom Borisom Podrekom, danas obišao Njegoševu ulicu, čija rekonstrukcija predstoji u narednom periodu.

SAOBRAĆAJNA NESREĆA NA BANOVOM BRDU: Jedna osoba povređena, prevezena u Urgentni centar

– Zadovoljstvo mi je što je Podreka prihvatio da bude uključen i u projekat sređivanja Njegoševe jer je on jedan od najvećih svetskih imena kada je reč o urbanim javnim prostorima. Ono što ćemo narednih godina uraditi biće zapamćeno i prepoznatljivo u Beogradu – istakao je Vesić.

Spomenik Zoranu Đinđiću postaće centralna tačka rekonstruisanog Studentskog trga, oko koje će se naći novi, uređeni prostor.

- Kada smo se odlučivali za poziciju, mislili smo o tome da se spomenik mora videti s oba kraja trga, i od Narodnog pozorišta, i iz pravca Kalemegdana. Mesto koje smo odabrali, preko puta Platoa, tačno je po 400 metara udaljeno od obe ove tačke - objasnio je Podreka.

Na pešačkoj zoni vozilima neće biti dozvoljen pristup, izuzev možda elektrobusima ili tramvaju.

Konkurs za spomenik tragično nastradalom premijeru biće raspisan do kraja godine i biće međunarodnog karaktera.

Umetnici nisu ograničeni formom, te se u obzir neće uzeti samo skulpture, već i stepenice, fontana ili neka druga metafora, sve dok je u tri dimenzije.

Čelnici grada se nadaju da će već u maju imati idejno rešenje, a da će artefakt biti gotov do jeseni, navedeno je u saopštenju.

Predsednik opštine Vračar Milan Nedeljković dodao je da su se svi složili oko toga da Njegoševa treba da bude „biser i ukras Beograda” i mesto okupljanja kako Beograđana tako i turista. On je naveo da je bio imresioniran entuzijazmom i vizijom Podreke kako ovaj deo Beograda treba da izgleda.

Događaju je prisustvovao i glavni urbanista Milutin Folić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    30. novembar 2016 | 13:50

    Potez -- demagoga...

  • Jeretik

    29. novembar 2016 | 11:41

    Tu ce stajati spomenik herojima sa Kosara , pravda je spora ali dostizna , taman da stigne do 2018 .

  • ATIMUS

    29. novembar 2016 | 11:07

    Ako djindjicu moglo bi arkanu kneletu grgi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA