NEVEROVATNE FOTOGRAFIJE BEOGRADA pokazuju kako je prestonica izgledala pre 100 godina (FOTO)

Ono što je fascinantno kod starih beogradskih fotografija je žilavost višestradalnog grada i naroda, te činjenica da su Beograđani, posle strahovitih gubitaka doživljenih u Prvom svetskom ratu, sačuvali vedrinu i duh, da se spontano smeju, druže, plešu

  • 4

- Beograd je više simbol nego grad. To se najlakše zaključuje po fotografijama tog perioda iz kojih se vidi da su Beograđani bili izuzetno elegantni, nasmejani, uvek u većem društvu i česti posetioci mnogobrojnih kafana - kaže Jelena Živković, istoričar.

"Nacionalna geografija" napravila sjajan prilog o Beogradu: Ni sami možda nismo svesni da je ovoliko lep (VIDEO)

Jelena još od detinjstva skuplja stare fotografije Beograda koje verodostojno pokazuju život prestonice s početka i sredine prošlog veka.

KAKO SU BEOGRAĐANKE NEKAD IŠLE NA PLAŽU: Danas u tome idu u klubove! (FOTO)

- Moj brat je skupljao zanimljive članke, feljtone iz novina, a ja sam čitajući biografije zanimljivih istorijskih ličnosti uvek tražila da vidim i njihova lica ukoliko je to bilo moguće - kaže Jelena.

Daljem interesovanju su pomogle i zanimljive fotografije Jelenine porodice, zatim razna putovanja gde je, kako kaže, naučila više o Beogradu.

- Beograđani, seleći se iz svog grada nosili su za sobom ono najvrednije, stare porodične fotografije. Neiscrpan je fundus svih tih retkih, raseljenih i zaboravljenih lica, koje kriju neke fascinatne priče o prošlosti - priča nam istoričarka.

  Kada poredi sadašnje HD fotografije i one koje su stare 100 godina, kaže da samo neke od njih nose jednaku količinu emocija.

- Setimo se samo skorašnjih potresnih fotografija sirijskih izbeglica. Ono što je fascinantno kod starih beogradskih fotografija je žilavost višestradalnog grada i naroda, te činjenica da su Beograđani, posle strahovitih gubitaka doživljenih u Prvom svetskom ratu, sačuvali vedrinu i duh, da se spontano smeju, druže, plešu - priča Jelena.

Ne stavlja u isti koš moderne selfi fotografije i one stare koje nose posebnu emociju.

- Sadašnje digitalne fotografije će svakako značiti pokolenjima koja dolaze posle nas, ali pohvalno je da se u eri "instant selfi portreta" i nekim novim društvenim vrednostima mnogi sve više okreću starim fotografijama.

Tome svedoče mnogobrojne grupe na Fejsbuku o starom Beogradu, velika posvećenost ljudi koji čuvaju te vizuelne bisere naše prošlosti i dele sa svojom sve brojnijom zainteresovanom publikom.

Zanimljivo je i da veliki broj stranaca, zaljubljenika u stare fotografije prati ove grupe, pa neki danas posećuju Beograd po prvi put - radoznali da upoznaju jedan od najstarijih Evropskih gradova, koji su videli na slikama.

(Jasmina Stakić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dacha

    1. decembar 2016 | 13:56

    Ove slike iz perioda pre drugog svetskog rata su slike sa pravim brogradjanima. Ovo posle drugog su neki dodjosi u sta se Beograd danas pretvorio! NemA ni B od Beogradjana sve sa sela Josip dovlacio... Ocekujem milion minusa pravih Beogradjana...hahahaaaa

  • Goran Malić

    1. decembar 2016 | 18:11

    Nisu sve ove fotografije od pre drugog svetskog rata, nego neke jesu a neke nisu! Ali da su sve sjajne - jesu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA