Siniša Mali: Beograd dobija fabriku sa kojom će se rešiti otpada (FOTO)

- Tokom naredne godine biće izabran partner koji će sa gradom napraviti fabriku koja će iz otpada praviti toplotnu i električnu energiju, kroz investiciju vrednu 300 miliona evra – rekao je gradonačelnik Beograda u Bernu

  • 4

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali posetio je danas Centar za obnovljivu energiju (EWB) u Bernu i najavio da i Beograd može da računa na izgradnju jedne takve fabrike, koja će trajno rešiti pitanje otpada u glavnom gradu, prenosi Tanjug.

Izgradnja metroa kreće najkasnije 2019. godine: Siniša Mali za Telegraf o planovima za razvoj Beograda (VIDEO) (FOTO)

Beograd će, prema njegovim rečima, do kraja ovog meseca dobiti ponude četiri renomirane kompanije za učešće u javno-privatnom partnerstvu za izgradnju postrojenja za preradu otpada.

- Tokom naredne godine biće izabran partner koji će sa gradom napraviti fabriku koja će iz otpada praviti toplotnu i električnu energiju, kroz investiciju vrednu 300 miliona evra – rekao je Mali.

Švajcarski EWB je javno preduzeće koje se bavi prikupljanjem otpada, proizvodnjom i distrubucijom električne energije, prirodnog gasa i vode.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

- Ovakva jedna fabrika je budućnost Beograda - rekao je Mali, podsećajući da grad već godinu i po dana radi na pronalaženju partnera za javno-privatno partnerstvo koji bi sa gradom sličnu fabriku napravio u Beogradu.

- Prvi korak je pribavljanje ponuda, a naredne godine biće izabran partner i počeće realizacija projekta - kaže gradonačelnik.

On je podsetio da je gradska deponija "Vinča” u ovom trenutku "najveća crna tačka” u ovom delu Evrope po pitanju ekologije, jer se već decenijama unazad tamo baca smeće.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

Vlasnici splavova moraće sami da čiste otpad, poručio gradski menadžer

- Tamo su tone đubreta, a evo kako pametni ljudi rade i od tog smeća prave energiju, greju grad, prodaju struju i na taj način i zarađuju novac. To je ono što ćemo i mi da radimo i ne samo da ćemo imati čistiji grad i vazduh, nego ćemo zaraditi i novac – rekao je Mali, dodavši i da će, kada ponude pristignu, sa njima izaći pred građane:

- Velika je investicija od 300 miliona evra, ali se time rešava sistem upravljanja otpadom, čistimo Vinču i dobijamo jednu fabriku koja iz onoga što nam ne treba proizvodi ono što nam treba – rekao je Mali.

Kako je objasnio generalni direktor Danijel Šefer, EWB je javno komunalno preduzeće Berna koje građanima obezbeđuje električnu energiju, prirodni gas i prikuplja otpad.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

Mi smo javno preduzeće, nezavisno, imamo svoj bord direktora, koji garantuju da poslujemo u skladu sa potrebama potrošača – rekao je Šefer.

On je istakao da se električna energija iz prikupljenog otpada proizvodi u njihovim termoelektranama, precizirajući da je godišnja potrošnja električne energije 1,6 teravatsati, kao i isto toliko prirodnog gasa. Dodaje da je godišnji promet EWB-a oko 500 miliona švajcarskih franaka.

Siniša Mali predvodi delegaciju grada koja boravi u jednodnevnoj poseti Bernu, u kojoj su pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević, glavni gradski arhitekta Milutin Folić i sekretarka za kulturu Ivona Jevtić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    2. decembar 2016 | 20:43

    Kako te bre nije sramota da se hvališ i da koristíš pare građana, rasipaš pare dok jug Srbije nemože da sastavi kraj s krajem.Dokle bre víše za taj Beograd.

  • radivoje

    2. decembar 2016 | 23:29

    Cudi me da kod nas nema toga (dok u Svedskoj ima puno takvih fabrika)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA