10. Festival nauke – Naučna zabava za čistu desetku!

Slogan ovogodišnjeg Festivala nauke "Čista desetka" obećava najbolju naučnu zabavu do sada i to u halama 3 i 3a kao i spektakularne naučne šou programe u hali 11, posebnu zonu posvećenu Nikoli Tesli, Ekspertinejdžer zonu kao i Malu zonu

  • 0

Jubilarni deseti Festival nauke, koji se od 15. do 18. decembra održava na Beogradskom sajmu, za četiri dana, okupiće više od 600 naučnika i naučnih demonstratora koji će predstaviti 53 premijerne naučne postavke, 6 gostujućih trupa iz inostranstva i 62 naučne i obrazovne institucije iz Srbije.

 

EKSPERIMENTI UŽIVO: Najavljujemo 10. jubilarni Festival nauke (LIVESTREAM)

 

Kroz interaktivne postavke pod nazivom Nauka bez prestanka u hali 3, posetioci Festivala nauke dobiće priliku da saznaju kako se dokazuje prisustvo bioloških tragova, otkrivaju falsifikati, detektuje droga i oprobaju se u pravom detektivskom poslu kao CSI istražitelji. Šta je dendrohronologija, šta je hrana budućnosti, i koja su to najopasnija mesta za život na svetu, da li su biljke zaista inteligentne, kako je to na svojoj koži osetiti razliku između ekvatorijalne, pustinjske i subpolarne klime, jesu samo neka od pitanja koja će svoj interaktivni odgovor dobiti na 10. Festivalu nauke.

 

Foto: Promo

Foto: Promo

 

I to nije sve, erupcije vulkana, naizgled spontane promene boja, plamen koji gori ali ne sagoreva predmete, boje u fizičkoj hemiji, tardigrade – jedini poznati organizmi koje su preživele deset dana u svemiru, i još mnogo zanimljivog, iskustvenog i naučno-zabavnog. Generalni sponzor Festivala nauke četvrti put za redom, kompanija NIS, na ovogodišnjem naučnom druženju predstaviće interaktivnu priču o evoluciji energije, a na postavci posetioce očekuje i bina na kojoj će publiku eksperimentima impresionirati domaća naučno- festivalska zvezda – Milan Popović!

 

Čemu služi imuni sistem, koje su sličnosti između oka i fotoaparata, koje blago naučne zabave se krije u jednom školskom rancu i zašto se najbolje uči kroz igru jesu tajne duboko čuvane, ali i spremne za razotkrivanje u zoni Ekspertinejdžera na galeriji hale 3! Mala zona, poseban deo hale 3, posvećen najmlađim posetiocima Festivala nauke, jeste deo u kome će mlađani radoznalci moći da sviraju na hrani, saznaju zašto je kuhinja dobar poligon za prve eksperimente, kako da dobiju struju iz povrća i šta su to automatoni.

 

Foto: Promo

Foto: Promo

 

EPS Tesla zona smeštena u hali 3A, nastala u čast 160 godina od rođenja velikog svetskog naučnika, predstaviće neke od njegovih najpoznatijih izuma - transformator, asinhroni i sinhroni motor, magnetno polje ali i muziku koja nastaje kada se pleše kroz laserske zrake, raspevane PVC cevi dok će najsmeliji posetioci dobiti priliku da zasviraju na Teslinom kalemu. Oni malo mlađi upoznaće Nikolu Teslu kroz izložbu, konkretne izume ali i kroz istoriju fizike, nauke kojoj je ovaj naučnik dao nemerljiv doprinos.

 

Čitava hala 11 Beogradskog sajma od 15. do 18. decembra rezervisana je za naučno-fantastičnu binu Festivala nauke koju će pored gostiju iz Estonije, Francuske, Švedske i Slovenije okupirati i učenici Prve kragujevačke gimnazije koji će pravim performansom objasniti kako se razvijala hemija kroz vreme.

 

Foto: Promo

Foto: Promo

 

Vatru na sceni pokazaće i ekipa AHHAA teatra iz Estonije sa "šlagom na torti" eksperimentom zvanim "kiša vatre". Uz podršku Francuskog instituta Fabien Dekamp, iz trupe "Les Atomes Crochus", otkriće posetiocima kako najprostije da naprave raketu, od materijala koje svako od nas može da priušti i to u ovogodišnjem šou "Šta leti i kako se razbije?". Naučnici ustanove Hiša eksperimentov, iz Slovenije, ove godine se bave zvukom dok ekipa Univerziteta Lund u Švedskoj, u svom Velikom fizičko - laserskom šou, obećava provod kao na muzičkom festivalu, uz obavezno uživanje u svetlosnim efektima, a sve to potkovano atomskom fizikom.

 

Festivalske ulaznice, po ceni od 450 dinara, mogu se kupiti na Eventim prodajnim mestima u celoj Srbiji, a tokom trajanja manifestacije, karte će moći da se kupe na Beogradskom sajmu. Prva dva dana Festivala nauke, četvrtak i petak, namenjeni su prvenstveno školskim posetama, dok su subota i nedelja porodični dani.

 

Foto: Promo

Foto: Promo

 

Festivalska karta važi za jedan festivalski dan u halama 3, 3A i 11. Doplatna ulaznica potrebna je samo za fizičko-laserski šou Univerziteta Lund iz Švedske, po ceni od 100,00 dinara i kupovaće se na blagajni na licu mesta. Deca do 5 godina starosti, uz pratnju roditelja ili staratelja, ne plaćaju ulaz.

 

Foto: Promo

Foto: Promo

 

Festival nauke je najveći događaj koji se bavi promocijom nauke i obrazovanja u jugoistočnoj Evropi. Misija Festivala nauke jeste veći značaj obrazovanja u društvu, kroz zanimljive, moderne i nove metode. Generalni sponzor Festivala nauke je kompanija NIS, koja u skladu sa korporativnim sloganom "Budućnost na delu", podržava aktivnosti i inicijative usmerene na razvoj i primenu novih tehnologija i inovacija.

 

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA