• 17

AUTOBUSI ZA NAŠE PREDIVNE PRIJATELJE: Pokrenuta peticija za ljubimce u GSP-u

Ne mora da bude reč o svim linijama, već o onim za koje se proceni da su najpraktičnije i koje će nama ljubiteljima životinja omogućiti da se sa njima uputimo ka bilo kom delu grada

  • 17

Uskoro bi vozila GSP-a mogla da dobiju etiketu "pet friendly". Za to se pobrinuo Nikola Dražović.

Šta sve imate u kući što UBIJA vaše kućne ljubimce, a da to NE ZNATE?

„Pet friendly“ linija podrazumevala bi određene autobuse koji bi prevozili ljubimce, pa vlasnici ne bi morali da brinu da će se drugi putnici buniti i da će morati da napuste vozilo.

- Jedan sam od mnogih Beograđana koji su, uprkos zakonskim odredbama o transportu kućnih ljubimaca u vozilima GSP-a, prepušteni volji bahatih vozača i njihovoj naklonosti ili nenaklonosti ka životinjama. Mada pomenute odredbe predviđaju da u autobuse, u određenom periodu tokom dana, i poštujući bezbednosne i higijenske mere, mogu ući psi visine do 40 cm mereći od šapica do vrha leđnog grebena, samo protekle nedelje izbačen sam sa mojim ljubimcem iz jednog tramvaja i dva autobusa.

Zabrinjvajuće je to što su mi putnici koji su bili tada prisutni rekli da je reč o vozačima, i da to nije prvi put da zaustavljaju vozila i isteruju vlasnike ljubimaca. S druge strane, prosjake, romske kvazi harmonikaše i pevače, i nasilnike galamdžije ne diraju, već dozvoljavaju tiraniju nad putnicima koji su kupovinom karte kupili i garanciju bezbednosti u vozilima GSP-a. Iskreno, hiljadu puta ugroženije osećam se od pomenutih predstavnika ljudskog, nego životinjskog roda.

Osim toga što je psima, pre svega, urođena ljubav prema čoveku, oni imaju i svoje gazde koje su dužne da odgovaraju za njihovo ponašanje u javnosti. Ipak, kako shvatam da je nemoguće promeniti mentalitet većine, ovom peticijom predlažem moguće rešenje i apelujem na uvođenje posebnih pet friendly polazaka u okviru linija gradskog javnog prevoza.

Ne mora da bude reč o svim linijama, već o onim za koje se proceni da su najpraktičnije i koje će nama ljubiteljima životinja omogućiti da se sa njima uputimo ka bilo kom delu grada - prošetamo Knez Mihajlovom, uz Dunav ili Savu, ili što je još važnije, da se bezbedno i bez rizika po životinju vratimo od veterinara autobusom, a ne pešice i to još posle nekog hirurškog zahvata. Nemamo svi automobile, novac za taksi i ne možemo uvek da se oslonimo na pomoć prijatelja. Zato vas molim da potpišete ovu peticiju kako bi i naši ljubimci mogli da uživaju u čarima srpske prestonice sa nama - napisao je.

Printksin: peticije24.com

Printksin: peticije24.com

Peticiju možete pročitati OVDE.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brks

    U inostranstvu to postoji kao i kultura koji mnogi u ovu zemlju nemaju pa se to pokazuje i vidi na svemu

  • dragana

    Sad bi ti da svoju odgovornost za tvoju lepu kucu prebacis na nas, da i mi brinemo o njoj. Kad si je uzeo morao si da znas za obaveze koje kuca nosi sa sobom. Vasi kucici hteo ti da priznas ili ne imaju buve, krpelje koje niste otkrili itd.

  • bocko

    A kad ce peticija za povecanje kazni za one sto ostavljaju izmet svojih predivnih prijatelja na ulici???

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima