≫ 

POČINJE MODERNIZACIJA: Beograd izbacuje mazut, koristiće se isključivo gas

  • 2

Predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević, zajedno sa direktorom JKP „Beogradske elektraneGoranom Aleksićem i državnim sekretarom u Ministarstvu energetike Zoranom Predićem, pustio je u rad modernizovano postrojenje u toplani „Borča“.

700.000 TURISTA I 1.400.000 NOĆENJA: Beograd za devet dana obara rekord

Siniša Mali: Privredni ambijent nikada bolji, vratili smo 443 miliona evra starog duga

Ovo postrojenje će umesto mazuta koristiti komprimovani gas (CNG) i time omogućiti ekološku proizvodnju toplotne energije za potrebe grejanja oko 5.600 stanova u ovom beogradskom naselju.

Nikodijević je naglasio da je modernizacija postrojenja toplane „Borča” deo usvojene strategije Skupštine grada, prema kojoj bi do 2022. godine trebalo da budu ugašene sve stanice na mazut, kako bi se prešlo na ekološki prihvatljiva goriva.

– Tokom ove godine ugašeno je devet stanica koje su radile na mazut, a ova koju danas puštamo u rad obezbeđuje toplotnu energiju za 5.600 pojedinačnih potrošača odnosno 250.000 kvadratnih metara. Za stanovnike ovog dela Beograda

prelazak na komprimovani gas znači puno, pre svega zbog smanjenja emisije štetnih gasova. Dosadašnja količina štetnih materija koje nastaju zbog korišćenja mazuta bila je ekološki neprihvatljiva, što je potvrdio i Sekretarijat za zaštitu životne sredine – rekao je Nikodijević.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

Predsednik Skupštine grada dodao je da je tokom realizacije ovog posla korišćena domaća tehnologija, uz angažovanje domaćih kompanija.

– Ovo je prva elektrana na komprimovani gas, koji nije doveden cevovodom, već se fizički dovozi u trejlerima. Tehnologija poput ove do sada je u Srbiji korišćena samo u industriji, a ukoliko se ovaj probni rad ispostavi kao dobar

potez, počećemo da primenjujemo istu tehnoloogiju i na drugim mestima u gradu – poručio je Nikodijević.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

Direktor JKP „Beogradske elektrane” rekao je da su radovi završeni u roku, do kraja decembra, jer je to bio simboličan način da se obeleži dan osnivanja preduzeća.

– Jako je važno da modernizujemo naša postrojenja na levoj strani Dunava, koja je u prethodnom periodu bila pomalo zapostavljena. Ipak, sada i ovaj deo Beograda doživljava punu ekspanziju i korisnici naših usluga sa ove strane

reke zaslužili su bolje, kvalitetnije i ekološki prihvatljivije grejanje. Ukoliko dokažemo parametre tokom probnog rada, a mislimo da hoćemo jer su u tehničko-projektantskom smislu izvanredni, onda nemamo dilemu da već od

februara u potpunosti pređemo na korišćenje komprimovanog gasa – objasnio je Aleksić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Alo bre

    23. decembar 2016 | 20:25

    Pa čime je zaslužio ovaj Nikodijević da postrojava inženjere po elektranama.Dok nam takvi partijski kadrovi vode zemlju nećemo imati napredka.

  • Vladimir

    24. decembar 2016 | 12:15

    Jel gas iz "juznog toka"?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA