• 11

ALARMANTNO U BEOGRADU: Ne izlazite bez maski, zbog zagađenog vazduha, doktori predlažu i zabranu automobila!

Doktori navode da je teško prebrojati sve mališane koji su u bolnicu stigli zbog pogoršanja izazvanog višednevnim aero-zagađenjem

  • 11

Zagađen vazduh napunio je ordinacije pulmologa: pomoć traži i staro i mlado. Najgore je u onim gradovima Srbije koje je poslednjih dana pritisla i magla, pa su koncentracije opasnih materija u vazduhu uveliko premašile dozvoljene vrednosti.
IMA LI RAZLOGA ZA DRAMU: Koliko je, zapravo, zagađen vazduh u Srbiji? Misterija o tome zašto su aparati za merenje OTKAZALI


– Guše se i teško dišu i zdrave osobe, a kamoli deca, koja imaju osetljiva pluća ili već neku hroničnu bolest disajnih organa. Zagađen vazduh uvećava rizik za nastanak svih disajnih bolesti, a ko će se i razboleti, zavisi od toga koliko je organizam zdrav i koliko su očuvani imunski sistem i moć regeneracije. Hronični bolesnici naročito teško podnose aero-zagađenje – kaže prof. dr Branimir Nestorović, načelnik Odeljenja pulmologije i alergologije Univerzitetske Dečje klinike u Tiršovoj, prenosi "Politika".
On objašnjava da je u ponedeljak bilo teško prebrojati sve mališane koji su u bolnicu stigli zbog pogoršanja izazvanog višednevnim aero-zagađenjem, a svima savetuje da pri izlasku na ulicu preko nosa i usta nose barem maramu ili šal.
Foto: Tanjug/FENA/Almir Razic

Foto: Tanjug/FENA/Almir Razic


Puno posla je imao i pulmolog Dejan Žujović, načelnik Dnevne bolnice u Zavodu za plućne bolesti i tuberkulozu u Beogradu.
Koncentracija zagađenosti vazduha i juče je najviše ugrožavala najosetljivije grupe – astmatičare i osobe sa dijagnozom hronične opstruktivne bolesti pluća. Svi pristigli bili su bukvalno samo za bolničko lečenje. Tokom proteklog vikenda je bilo još gore: u Beogradu je izmereno 150 mikrograma čađi po kubnom metru, a dozvoljeno je 50 mikrograma – kaže Žujović i savetuje građanima da se ne zadržavaju na ulici bez preke potrebe.
Dr Žujović je ubeđen da je došlo vreme da se i u Srbiji razmišlja o nabavci i nošenju maski preko lica kada su vrednosti zagađenja ovako visoke kao prethodnih dana. Kako hirurške maske nisu efikasne u zaustavljanju čestica čađi i smoga, a nezamislivo je šetati sa gas-maskom, on predlaže nabavku maski kakve nose stanovnici najzagađenijih evropskih i svetskih metropola, takozvane "3M pro dast", koje su neko prelazno rešenje. Cena im je oko 15 evra, kod nas ih nema u prodaji, ali se mogu nabaviti preko interneta.
Foto: Tanjug/FENA/Emir Burlović

Foto: Tanjug/FENA/Emir Burlović


Prof. dr Nestorović zamera što u Beogradu i ostalim većim gradovima na javnim mestima i trgovima nisu istaknuti ekrani sa podacima o izmerenim koncentracijama zagađenosti vazduha, kakva je praksa u razvijenim zemljama, jer bi to bilo od velike koristi za sve građane, naročito za najugroženije, hronične plućne bolesnike.
Podsetio je da postoje i propisi, koji obavezuju nadležne da objave da u kojim gradskim oblastima je koncentracija ugljen-monoksida višestruko povećana i da zbog toga, ukoliko je nužno, delimično ili potpuno zabrane kretanje motornih vozila.
Takva mera je već uvedena u Sarajevu, ali je redukcija saobraćaja po sistemu "par nepar" ukinuta posle jednodnevne primene.
(Telegraf.rs/ Politika)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Titokamon

    Potreba hitna vakcinacija

  • LJILJANA

    Neophodni su filteri na odzacima velikih zagadjivaca, ali i na odzacima mnogih zgrada u centru , gde se ljudi greju lozeci ko zna sta. Nasa beda nas je naterala na takav nacin grejanja i , veoma cesto, otvoriti prozor to znaci imati punu sobu dima od komsije iz zgrade u blizini. Cak dim prolazi i kroz pukotine oko prozora. Ili ce se nesto preduzeti ili cemo svi pocrkati kao u gasnim komorama

  • gistro

    Koje bre zagadjenje? To je epidemija gripa! Ni to ne znaju doktori! Ili se prave blesavi.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima