Svetski dan civilne zaštite: Održana svečana sednica Gradskog štaba za vanredne situacije (FOTO)

- Prestonica Srbije u prethodnom periodu suočavala se sa migrantskom krizom, kao i sa katastrofalnim poplavama 2014. godine. U tim situacijama reagovalo se dobro, ali su se uočile i neke manjkavosti sistema koji je u prethodnih 20 godina bio zanemaren - rekao je gradonačelnik Siniša Mali

  • 5

Svečana sednica Gradskog štaba za vanredne situacije na teritoriji grada Beograda održana je je danas u Starom dvoru, a povodom 1. marta – Svetskog dana civilne zaštite.

Odlična vest za Beograđane: Stiže 30 novih autobusa

Izgradnja metroa kreće najkasnije 2019. godine: Siniša Mali za Telegraf o planovima za razvoj Beograda (VIDEO) (FOTO)

Gradonačelnik Beograda i komandant Gradskog štaba za vanredne situacije Siniša Mali je istakao da se prestonica Srbije u prethodnom periodu suočavala sa migrantskom krizom, kao i sa katastrofalnim poplavama 2014. godine. On je ukazao da se u tim situacijama reagovalo dobro, ali su se uočile i neke manjkavosti sistema koji je u prethodnih 20 godina bio zanemaren.

-  U proteklom periodu smo formirali 11 jedinica civilne zaštite za opšte namene u pravnim subjektima Grada Beograda, na nivou vodova i odeljenja. Više od 700 lica imenovano je za poverenika i zamenika poverenika civilne zaštite u subjektima na teritoriji Beograda. Takođe su preduzete mere da do kraja 2017. bude završen projekat za postavljanje novih sirena i sistema za uzbunjivanje u celom gradu. Postavljanje novog sistema za uzbunjivanje trajaće oko godinu do godinu i po dana i krenuće se od Obrenovca – istakao je Mali i zaključio da je Grad Beogad za samo tri godine uspeo da unapredi civilnu zaštitu više nego u prethodnih 20 godina.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

On je dodao da je u ovoj oblasti potrebna kontinuirana edukacija, a sa ciljem da Beograd postane najbezbedniji grad u regionu. Gradonačelnik je zahavalio svim članovima Gradskog štaba za vanredne situacije, kao i organizacijama sa kojima grad sarađuje na nivou republike, jer omogućavaju da naš grad bude bezbedniji.

Načelnik sektora za vanredne situacije Grada Beograda Rade Milošević je istakao da je razvoj civilne zaštite obuhvatio formiranje jedinica civilne zaštite za opšte namene, kao i 10 specijalizovanih jedinica civilne zaštite. Do sada je, prema njegovim rečima, u Beogradu organizovano četiri kursa osnovne obuke za 130 pripadnika specijalizovanih jedinica civilne zaštite koji su bili angažovani u evakuaciji od poplava, sanaciji klizišta, kao i uklanjanju ekspolozivnih sredstava.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

Zamenik načelnika Sektora za vanredne situacije MUP-a Boban Stevanović je podsetio da je Grad Beograd jedan od najvećih gradova Balkana i kao takav izložen je različitim rizicima, izazovima i pretnjama. Grad Beograd je u protekle tri godine pokrenuo niz preventivnih mera, zbog čega je postao pozitivan primer angažovanja i odgovornosti jedne lokalne samouprave u ovom sektoru, naveo je Stevanović.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

Događaju su prisustvovali zamenik gradonačelnika i zamenik komandanta Gradskog štaba za vanredne situacije Andreja Mladenović, pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević, član Gradskog veća Slobodan Šolević, vršilac dužnosti sekretara za vanredne situacije Darko Glavaš, vršilac dužnosti sekretara za informisanje Mirjana Pavičić, vršilac dužnosti sekretara za poslove komunalne policije Nikola Ristić, vršilac dužnosti sekretara za saobraćaj Dušan Rafailović, vršilac dužnosti sekretara za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević, vršilac dužnosti sekretara za komunalne i stambene poslove Nina Jandrić, direktori javnih gradskih preduzeća, predstavnici Vojske Srbije i drugi saradnici.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA