Polena u Beogradu više nego ikad: Ova biljka će vam velike muke zadavati narednih dana

Zabeležene vrednosti su dva do tri puta veće od uobičajenih

  • 0
allergy, Ambrozija, kijanje, alergija, devojka, kijavica, polen, prehlada Foto: pixabay.com

Osobe alergične na polen javora, topole, tise i čempresa već nekoliko nedelja ne odvajaju se od pakovanja maramica i antialergijskih lekova. Koncentracija polena ovog drveća bila je i pet puta veća od normalne, a iz Agencije za zaštitu životne sredine upozoravaju da tek slede povećane koncentracije polena breze, koja je jedan od najjačih alergena.

ČAJ PROTIV AMBROZIJE: Rešite se alergije na prirodan način! I to biljkama koje imate u bašti (RECEPT)

OVO treba da radite da ne biste imali ALERGIJU NA AMBROZIJU!

Evo koje stvari treba već sad da počnete da pijete da biste sprečili jaku alergiju

Čestice javora, tise i čempresa zadavale su proteklih nedelja najviše muka sugrađanima alergičnim na polen ovog drveća. Danima je bila visoka i koncentracija polena topole.

- Trenutno je povećana koncentracija polena javora, i to čak pet puta od normalnih vrednosti, odnosno 30 polenovih zrna po metru kubnom vazduha - ističe Mirjana Mitrović iz Agencije za zaštitu životne sredine.

- Prošle jeseni je jasen, po broju alergena u vazduhu bio dominantan, ali se njegove vrednosti sada smanjuju. Ujedno, pada i polinacija čempresa, Zabeležene su i prekogranične vrednosti topole, koja nema veliki alergeni potencijal, ali u kombinaciji sa drugim polenovim zrncima može da bude problematična.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Ove i iduće nedelje očekuje se porast koncentracije polenovih zrna vrbe, i to dva do tri puta više od normalnih vrednosti.

- Polinacija breze tek predstoji. Ukoliko ne bude kiše, polen ovog drveta praviće probleme alergičnima narednih desetak dana.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Večernje Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA