Uglavnom je iz srpskog imao trojku, a postao jedan od simbola naše književnosti: Zavirite u intimni kutak Mome Kapora (FOTO)

Raritet izložbe su Kaporove lične stvari, fotografije roditelja, svedočasntva iz škole, kao i niz ličnih dokumenata, koji nikada do sada nisu izlagani u javnosti

  • 5

Povodom 80 godina od rođenja srpskog pisca i slikara Mome Kapora, sinoć je u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije organizovana izložba pod nazivom “Momo, par lui meme”.

Nikada nemamo dovoljno vremena za one koji nas vole, već samo za one koje mi volimo: 7 godina bez Mome Kapora

Nepismeni Srbin zgrnuo milione u Americi: A onda je shvatio šta bi bilo da je bio pismen!

Vizuelni putopis kroz Kaporovu biografiju, izloženi eksponati, fotografije i slike, lični predmeti, idealna su prilika da se prisetimo njegovog lika i dela koji je dao neizbrisiv pečat srpskoj književnosti i slikarstvu.

Izložbu možete posetiti svaki dan osim nedelje, sve do 27. aprila.

Raritet izložbe su Kaporove lične stvari, fotografije roditelja, kao i niz ličnih dokumenata, koji nikada do sada nisu izlagani u javnosti. Najviše pažnje su nam privukla Momina svedočanstva iz osnovne škole.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

AKO MAKAR JEDNU STVAR RADITE BOLJE OD DRUGIH, VAŠ ŽIVOT NIJE PROMAŠEN

Nemalo smo se iznenadili kada smo videli da najbolji srpski pisac među slikarima i najbolji slikar među piscima, kako ga najčešće opisuju, u školi i nije imao neki izvanredan prosek.

Keca iz matematike i latinskog bismo mogli da "progutamo", ali smo se šokirali saznanjem da je iz srpskog imao trojku, u retkim prilikama četvorku!

To je još jedan dokaz da ocene nisu merilo talenta i da nikada ne trebate odustati od svojih snova.

Kako je Kapor često govorio, ako makar jednu stvar umete da uradite bolje od drugih, vaš život nije promašen.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Osnovna ideja izložbe je Kaporova monografija “Momo, par lui meme”, iz 2008. godine, čiji je on bio autor. Sam naslov monografije, ujedno naziv ove izložbe, potiče od fraze iz francuskog jezika -  par lui meme,  u značenju o sebi samom.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Autor izložbe, Ljiljana Kapor i autor postavke, Mladen Božović, su istorijsku i umetničku građu o liku i delu srpskog pisca i slikara podelili na tri temetske celine, koje se poklapaju s tri najbitnija grada u Kaporovom životu, Sarajevo, Beograd, Njujork.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Predstavljeno je preko 30 crteža i ulja na platnu nastalih na Likovnoj akademiji i u ranoj fazi Kaporovog slikarskog stvaralaštva i preko 50 fotografija i ličnih dokumenata iz arhive Zadužbine "Momo Kapor".

Daljinac baner

(Jovana Jovanović Kulaš)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • victoria

    8. april 2017 | 13:58

    To trebaju da procitaju roditelji koji pritiskaju decu da imaju petice. I ta ista deca pokusavaju da se ubiju jer ne mogu da ispune ocekivanja. Takvim roditeljima treba oduzeti decu jer su tirani koji svom potomstvu zele zlo. Moj sin je u osnovnoj i srednjoj imao i jedinice i jednom je pao na popravni. Ali zavrsio je zeljeni fakultet u roku i zaposlio se u struci.I zahvalan mi je sto sam uvek bila uz njega da ga podrzim.

  • Перагеније

    8. april 2017 | 13:41

    Момо Капор, књижевник за домаћице.

  • Grobar

    9. april 2017 | 02:15

    Klasik boske.naravno daa vas volimo Braco sa druge strane Drine.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA