29

VELIKI INTERVJU S GRADSKIM URBANISTOM: Otkrio nam je fenomenalne promene koje će se uskoro desiti u Beogradu - tuneli, mostovi... (FOTO)

- Tunel treba da poveže Savski i Dunavski amfiteatar i za 11,5 odsto rastereti centar grada od tranzitnog saobraćaja, samim tim i omogući da centar grada dobije više drvoreda, pešačkih i biciklističkih staza - kaže gradski urbanista Folić

Milutin Folić
Foto: Marko Todorović, Promo

Beograd će u narednih mesec dana dobiti pasarelu, koja osim što je skulptura neobičnog oblika, imaće i funkciju da omogući pešacima prolaz od Kalemegdana do Savskog šetališta.

Jedan od najlepših beogradskih projekata rezultat je zajedničkog rada našeg poznatog umetnika Mrđena Bajića, britanskog skulptora Ričarda Dikona i akademika Branislava Mitrovića. Tim povodom, ali i o mostovima i tunelima koje će u narednom periodu dobiti Beograd razgovarali smo sa glavnim gradskim urbanistom Milutinom Folićem.

Beograd će smeće pretvarati u energiju! Posao od nekoliko stotina miliona evra je tu, Kopenhagen nam je pravi primer (FOTO) (VIDEO)

Za mesec dana počinje izgradnja pasarele: Kalemegdan i Savsko šetalište povezaće OVO ČUDO! (FOTO)

- Pasarela treba da poveže Kalemegdan sa Savskim šetalištem, garažu na Beton hali sa Savskim šetalištem i tu istu garažu sa Kalemegdanom.

- Danas je gotovo nemoguće da parkirate na Beton hali i lagodno pređete na Kalemegdan, ali sa njenom izgradnjom, to će biti olakšano.

- Time će garaža biti popunjenija i Kalemegdan će dobiti još jednu garažu jer je sad ima samo kod zoo-vrta. Izgradnja počinje u narednih mesec dana, čekamo još samo izdavanje dozvole. Očekujem da do proleća sledeće godine bude u funkciji - otkriva gradski arhitekta.

Foto: Promo

Foto: Promo

Povodom kritika dela javnosti da Stari savski most ne treba ukloniti, kakvo će biti rešenje gradskih vlasti?

- Stari Savski most se ne uklanja, on dobija svoj novi oblik. Ostaće na tom mestu, dobiće još po dve saobraćajne trake, dobiće pešačke i biciklističke trake. Most koji je nastao u vreme Drugog svetskog rata u vreme nemačke okupacije dobiće novi izgled i svoju potpunu funkciju.

- Taj most se već neko vreme u planovima grada Beogada i u saobraćajnoj mreži gradatretira kao most koji ima više saobraćajnih traka i preko koga prelazi veći broj automobila.

U nastavku tog mosta planirana je izgradnja tunela?

Foto: Marko Todorović

Foto: Marko Todorović

- Taj tunel treba da poveže Savski i Dunavski amfiteatar i za 11,5 odsto rastereti centar grada od tranzitnog saobraćaja, samim tim i omogući da centar grada dobije više drvoreda, pešačkih i biciklističkih staza.

- Za taj most je raspisan arhitektonski konkurs, koji će nam pomoći da odlučimo da li će biti zadržana postojeća lučna konstrukcija ili neka nova. Preporuka Zavoda za zaštitu spomenika je da zadrži lučni oblik.

- Verujem da će na odluku komisije uticati to što je to stari vojnički nemački most, što nije od arhitektonske važnosti, i što će brzo postati nebezbedan za košišćenje. U narednih mesec dana komisija će doneti odluku, a do kraja sledeće godine ako bude dovoljno sredstava može da se krene sa radovima.

 • Kada Beograđani mogu da očekuju početak mosta preko Ade Huje?
Foto: Marko Todorović

Foto: Marko Todorović

- U toku su idejna rešenja za most preko Ade Huje i nakon transformacije preko Save, to bi mogao da bude sledeći most koji radi grad Beograd. Rdaovi bi mogli da počnu 2019. godine.

Kada će građani preko novog bulevara povezanog sa mostom na Adi moći da stignu od Tošinog bunara do Požeške ulice za manje od 10 minuta?

- U većoj meri su radovi završeni, komplikovanije mostovske konstrukcije su već urađene, urađena je i sva infrastruktura, tako da je pitanje meseca kada će to biti završeno.

 • Da li će Beograd dobiti gondole?
Foto: Promo

Foto: Promo

- Gondole su takođe ekološki prihvatljiv vid prevoza. Kada i da li će biti izvedene zavisi od sredstava. Gondole bi bile korisne, ali su izuzetno skupe. Prva gondola bi mogla da povezuje Ušće sa Kalemegdanom i za nju je u pripremi planska dokumentacija.

       OŽIVEĆEMO PARK KOD UŠĆA

- Želimo da oživimo Ušće kako Novobeograđani ne bi morali da idu na rekreaciju ili u šetnju na Adu. Park će biti povezan pešačkim stazama za naselja koja se naslanjaju uz Bulevar "Nikole Tesle" sa sadržajima uz reku. Staze će biti tematske.

- Muzej savremene umetnosti će biti otvoren u oktobru i idemo na to da se završetak "umetničke staze" poklopi sa tim. Nadamo se da će ta staza izvući i povući one koji šopinguju u TC "Ušće" ka muzeju, samim tim i na šetalište. Imaćemo stazu gde je tematika voda, stazu gde je tematika Srbija kod Palate Srbija, stazu muzike koja će povezivati buduću Filharmoniju sa Bulevarom Nikole Tesle.

Foto: Marko Todorović

Foto: Marko Todorović

 

Šta treba da promeni IME projekat?

- Ovaj projekat promoviše ekološku hijerarhiju u kojoj prednost treba da imaju pešaci, biciklisti, javni prevoz, pa tek onda automobil. Širićemo pešačke zone, informisaćemo pešake uz pomoć mapa po gradu na četiri jezika (srpski, engleski, ruski, kineski) jer očekujemo veliki broj ruskih i kineskih posetilaca kojima za Srbiju ne treba viza.

Foto: Promo

Foto: Promo

Šta to znači za bicikliste?

- Poseban projekat u okviru projekta IME zove se "Bicikliraj Beogradom". On predviđa da bicikl postane sredstvo prevoza kojim ćemo ići na fakultet, na posao, na kafu, u pozorište. Ako bude sve kako smo planirali, očekujemo da u naredne dve godine podignemo korišćenje bicikla u dnevnoj raspodeli prevoza sa 0,7 na 5 odsto, a u narednih 10 godina još za pet. Planirano je 120 kilometara novih biciklističkih staza u Beogradu, uglavnom na desnoj obali Save i Dunava. Projekat Beograd na vodi će značajno doprineti tome jer je tamo svaka saobraćajnica dobila i dobiće biciklističku stazu.

- Povezali smo nedavno Brankov most sa Pop Lukinom ulicom, uveli smo biciklistički saobraćaj sa Novog Beograda u centar grada... Kroz rekonstrukciju Kneza Miloša koja je predviđena sa podzemnom garažom spuštamo automobile parkirane na trotoaru i oslobađamo prostor za bicikliste i pešake, čime ćemo povezati stazu sa Banjice i Topčiderske zvezde, pored Prokopa do centra grada. Biće i novih 200 parkirališta za bicikle ove godine, oko pešačke zone u Zemunu i u centru grada.

Foto: Marko Todorović

Foto: Marko Todorović

VOZIĆEMO POLUELEKTRIČNE BICIKLE

- U narednih mesec dana pustićemo konkurs za Bike share sistem za operatera za javne bicikle. Iako kasnimo za svetom gde to postoji odavno, danas je mnogo jeftinija nabavka bicikla koji ima ispomoć na električni pogon. Poluelektrični bicikl će za brdoviti Beograd biti izuzetno korisna stvar jer kod uzbrdica se uključuje elektromotor koji pomaže biciklisti da se uspenje.

Kako će građani znati gde imaju prednost pešaci, a gde vozila?

- Ideja je da se provuče primarna biciklistička mreža kod glavnih saobraćajnica, a da kod blokovskih saobraćajnica, koje su sada zone između ulica Cara Dušana, Tadeuša Košćuška i Francuskebude usporen saobraćaj i jasno obeleženo da tu biciklisti imaju prioritet na samom kolovozu.

- Takođe, na mnogim raskrsnicama, automobili će biti ostavljeni u nivou sa pešacima tako da automobili koji tu prelaze imaju jasnu naznaku da pešaci imaju prednost. Recimo, kada se projektuje trotoar, onda se ne stavljaju barijere na taj trotoar, zabranjeno je postavljanje kanti, žardinjera, znakova, reklama, da bi trotoar ostao čist i pešaci imali nesmetano kretanje.

- Kada je jak pešački tok i treba da pređu preko saobraćajnice, tu se površine prave tako da pešaci ne silaze za 15 centimetara, nego automobili moraju da se popnu 15 centimetara i siđu odatle.

GDE ĆE BITI PROŠIRENA PEŠAČKA ZONA?

Foto: Promo

Foto: Promo

- Beograd je možda i poslednji grad u Evropi koji nema razvijenu pešačku zonu. Završili smo Vuka Karadžića, deo Zmaj Jovine, Obilićev venac, Cara Lazara i deo Kralja Petra. Širenjem pešačke zone povećavamo i kapacitete parkirališta.

- Garaža na Obilićevom vencu je zatvorena, ali ćemo je otvoriti u narednih mesec dana i imaće 200 mesta više nego pre, a automobili sa parking mesta, biće parkirani u garaži, čime oslobađamo mesta za nova stabla, pešake... Završava se i parking ispod šoping centra u Rajićevoj ulici koji će imati još 450 parking mesta.

KAKO ĆE IZGLEDATI ZELENI VENAC?

- Ideja je da se samo ulica Kraljevića Marka koja povezuje Zeleni venac i novo šetalište pored Save pretvori u pešačku ulicu. Odatle će se pešački saobraćaj slivati iz Knez Mihailove ulice dole pored reke.

- Jedan luk ide kroz Obilićev venac i ulicu Vuka Karadžića do Topličinog venca i dalje na Kosančić, drugi je Kralja Petra koji takođe silazi na Kosančić, odatle do Karađorđeve i Beton Hale i treći silazi niz ulicu Kraljevića Marka - kaže Folić za "Telegraf".

Daljinac baner

(Slađana Vasić - s.vasic@telegraf.rs)

Tagovi: Beograd, Biciklisti, Kalemegdan, Milutin Folić, Pasarela, pešaci

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (29)
Poređaj komentare:
 • P
  Panta pita inteligentni baja!

  Ma da, ostatak Srbije nema nista, naprimer zasto ne napravite gondolu do petrovaradinske tvrdjave, ili mozda neke stepenice do Soko Grada u Soko Banji? Ma da, KO ce tamo da Ide!

 • M
  Mirča

  Samo gledajte da izgradite Beograd, nemojte slučajno da se prevarite pa da gradite u ostalim delovima Srbije. Jadna si majko Srbijo

 • M
  Marinko

  Sta je sa kanalizacijom leve obale Dunava Jovicicu?!Koliko si se ugradio u tu pricu i da li ce ikada da se krene sa radovima iste?!

Nasilnici koja je brutalno mučila baku (79) u Zemunu preti zatvor: Žena je puštena sa lečenja, ima podlive i rane po celom telu i prestravljena je (FOTO) (VIDEO)

10 minuta više nije po ceni punog sata: Parking u Beogradu možete da plaćate manje, a evo u čemu je caka

Pometnja na nebu iznad Beograda: Avion prinudno sleteo, haos na aerodromu

"Profesorka biosa, da se prebije", "povoljno p... + oralni završetak": Ogavne poruke beogradskih srednjoškolaca na zidu srama (FOTO)

Noćas oduzet automobil divljem taksisti u Beogradu: Vesić najavio oštru borbu protiv prevoznika koji ne budu poštovali proceduru (FOTO)

Poslednji parfemdžija u Srbiji još čuva tajne starog zanata: Iz njegovih epruveta šire se mirisi koji su obarali naše bake i deke s nogu (FOTO) (VIDEO)

Narod koji se ne seća svoje istorije ne može da planira budućnost: Odata počast srpskim vojvodama i generalima Prvog svetskog rata (FOTO)

Čudna situacija na Dorćolu: Vozač džipa i jedan tata su se podžapali, devojčica je plakala, a onda su komšije počele da šamaraju

Godišnjice smrti srpskih vojvoda: Venci za Petra Bojovića, Živojina Mišića i Pavla Jurišića Šturma na Novom groblju

Da li još jedno pakleno leto čeka Beograd? Od redovnih tramvajskih linija ostaju samo dve, a trole dobijaju novu okretnicu nasred Terazija

Uznemirujući snimci napada na staricu u Zemunu: Žena udara i šutira baku Bosu, a u jednom trenutku joj glavu nabija na zid (FOTO) (VIDEO)

Bebi vrt, najtužnije mesto... mali spomenici, anđeli i igračke: Ovde počivaju bebe kojima sudbina nije dala da dobiju imena, ovde su sahranjene sve nade (FOTO)

Beograd dobija rasvetu po ugledu na Moskvu: Ovo je ekološki prihvatljiviji način osvetljenja i velika ušteda u energiji

Kada se okrenuo, svi su gledali u poruku na njegovim leđima: Ovom istetoviranom momku na plivanju za časni krst niko nije smeo da priđe

Jovana ima 18 godina, pobedila je rak i zaslužila je ovaj krst: Novu pobedu posvetila je svima koji se bore, ali i onima koji su izgubili bitku (FOTO) (VIDEO)

Neustrašiva Jovana (12) bila je najmlađa plivačica na Adi Ciganliji, a sebi je zadala veliki cilj na Bogojavljenje (VIDEO)

Drama u Beogradu, žena umrla u autobusu 88: Samo jedna osoba je mogla da joj pomogne, ali to nije bilo dovoljno

Ako niste platili kartu, nemate prava da se žalite! Novi način obračuna sa švercerima u gradskom prevozu

Noćas tri nesreće i troje lakše povređenih u Beogradu: Niko od njih nije morao u bolnicu

Rezultati hitnog ginekološkog pregleda u Domu zdravlja na Starom gradu čekaju se 30 dana: Da li su validni posle toliko vremena?

Od početka godine divljim taksistima oduzeto 21 vozilo: Samo danas pet nelegalnih automobila manje na ulicama (FOTO)

"Ustanite kad se već švercujete": Kontrolor smislio neverovatnu kaznu za devojčice u autobusu 31, a da li je bio u pravu? (ANKETA)

Beograd više neće tolerisati ni kvadrat bespravne gradnje: Zabrana prometa bespravnim objektima

Automobil na Ceraku osvanuo prekriven ljubavnim porukama: Hoću da se udam za tebe, da ti rodim decu i da ti kuvam svaki dan (FOTO)

Radost u Hitnoj pomoći zbog posete Putina: Dogodila se neverovatna stvar, zaposleni veruju da je to zahvaljući predsedniku Rusije

Uzvikivali su "Putine" i prosto je morao da se javi: Predsednik Rusije prekršio protokol da bi se rukovao sa narodom (VIDEO)

Neverovatne fotografije Beograda koji je slavio danas: Građani Putinu priredili bakljadu, vijorile se srpske i ruske zastave (FOTO)

180.000 Srba nije htelo da pusti Putina iz Beograda: Ovako izveštavaju ruski mediji o poseti njihovog predsednika (VIDEO)

Prelepa Sandra iz okoline Prizrena došla je u Beograd da bi videla Putina i ima poruku za njega večeras (FOTO)

Policija reagovala zbog sumnjivog automobila sa albanskim tablicama: Diplomata napravio pometnju ispred Hrama Svetog Save

Putin i Vučić mazili Pašu, a onda se kuca zbunila ko joj je gazda (VIDEO)

Miša Vacić se slikao sa devojkom koja nosi Putinovu masku u centru Beograda (FOTO)

Putin sreo svog Pašu, psa kog je dobio na poklon u Srbiji: Raznežio se čim ga je ugledao, pa je odmah prišao da ga pomazi (FOTO) (VIDEO)

U svakom od Putinovih automobila se nalazi ista ikona (FOTO) (VIDEO)

Prazne ulice, magična duga i suveniri sa likom Putina: Kako izgleda Beograd u danu posete ruskog predsednika (FOTO)

Prvi snimak "Putinomobila" na beogradskom aerodromu: Ova zver je pravi bunker na točkovima čije se tehničke karakteristike čuvaju kao tajna (VIDEO)

Ovaj oglas na auto-putu kroz Beograd je zbunio vozače: Čega izdaja - Kosova, placa ili 40 dana?

Beograđanin je 3 godine držao leš majke u podrumu u Železniku jer nije imao para za sahranu: Opštine pozajmljuju pare za pogreb

Preusmerene trase, zabranjeno parkiranje: Velike izmene saobraćaja zbog posete predsednika Rusije Vladimira Putina

U Beogradu 250 crnih tačaka u zonama škola: Predstavljena studija o povećanju bezbednosti u saobraćaju (FOTO)

Velika tajna u srcu Beograda: Šta to krije Malo ratno ostrvo?

Zbog Putinovog dolaska sutra neće raditi ni pojedine škole, a u onima koje će držati nastavu poručuju samo jedno

/
<% galerijaAlt %>