Najcrnja ekološka tačka Evrope nalazi se u srcu Srbije: Deponija u Vinči mora biti sređena što pre!

Užasavajući požari, kakav je bio i onaj od pre nekoliko nedelja koji je potresao Vinču više ne smeju da se doađaju. Srbija mora da od smeća koje baca, počne da proizvodi energiju, smatra gradonačelnik Beograda

  • 2
Vinča, Deponija u Vinči Foto: Beoinfo

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali je izjavio danas da će 6. jula biti otvorene pristigle ponude za sređivanje deponije u Vinči, koja je ekološki najcrnja tačka u ovom delu Evrope.

Beograd postaje prava svetska metropola: Uskoro više od 1.000 javnih bicikala na 150 mesta u gradu!

U Moskvi otvoren "Beogradski kutak": Ceremoniji prisustvovali Siniša Mali i Miloš Biković

- Da izbegnemo ovakve požare koji su se dešavali pre nekoliko nedelja i da sredimo tu ekološki najcrnju tačku u ovom delu Evrope. Da konačno od smeća koje smo bacali krenemo da proizvodimo energiju - toplotnu i električnu - rekao je Mali.

On je naglasio da je sređivanje Vinče ogroman projekat vredan 300 milona evra, koji potpuno menja grad po pitanju ekološke svesti i koji će se primenjivati već od naredne godine."Dakle, 6. jula imaćemo ponude i to ćemo onda podeliti sa našim sugrađanima", dodao je Mali.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Od 11 prijavljenih kompanija na javnom pozivu grad je priznao kvalifikacije za pet kompanija zainteresovanih za javno- privatno partnerstvo za pružanje usluga tretmana i odlaganja komunalnog otpada.Projekat obuhvata remedijaciju i zatvaranje postojeće deponije, iskorišćenje deponijskog gasa za proizvodnju energije i tretman procednih voda.

Obuhvata i izgradnju postrojenja za tretman komunalnog otpada i proizvodnju toplotne i električne energije, izgradnju postrojenja za reciklažu građevinskog otpada i izgradnju deponijskih ćelija.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vinca

    29. maj 2017 | 13:32

    Sredjena je...gorela je jedno 3, 4 dana, a sada ima vec jedno nedelju dana kako se dimi...fino smo se nadisali cistog vazduha...POZDRAV ZA KOMSIJE IZ PANCEVA! (Sada znamo kako je vama!)

  • vanjadunja

    30. maj 2017 | 02:52

    Uzasan smrad u Visnjickoj Banji...jos se dimi Vinca

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA