• 7

Beogradu nedostaje 150 vaspitača: U ovim opštinama su najpotrebniji

Direktori predškolskih ustanova dužni su da najkasnije do 23. u mesecu dostave Sekretarijatu za obrazovanje podatke o potrebama za kadrovima, koji se prosleđuju dalje nadležnoj republičkoj komisiji

  • 7

Beogradskim obdaništima u ovom trenutku nedostaje oko 150 vaspitača. Međutim, kako navode u Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu, ovaj manjak kadra nije alarmantan i ne ugrožava normalno funkcionisanje predškolskih ustanova. U gradskoj upravi ističu da je nadležna republička komisija prošle godine dala "zeleno svetlo" za zapošljavanje 92 vaspitača.

Nekad su roditelji i nastavnici ovako MALTRETIRALI decu, a danas bi zbog toga išli U ZATVOR!

U Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu kažu da se prikupljaju podaci od predškolskih ustanova o potrebama u pogledu kadra i šalju republičkoj komisiji na odobrenje, prenose "Večernje novosti".

Nadležni očekuju da će njihovi zahtevi biti prihvaćeni, budući da im je komisija do sada izlazila u susret, pa se nadaju da će i ove godine broj pozitivnih rešenja za prijem u radni odnos biti isti kao i lane.

- Potreba za većim brojem vaspitača se javlja u predškolskim ustanovama na Zvezdari, Paliluli, Novom Beogradu, Čukarici, Voždovcu, ali zahtevi za novim radnim mestima stižu i iz Obrenovca, Sopota, Lazarevca i Zemuna. Broj molbi koje ćemo ove godine uputiti komisiji, kako za zapošljavanje novih vaspitača, tako i za rešavanje statusa onih koji rade na određeno vreme, zavisiće od toga koliko se novih slobodnih mesta u vrtićima otvori kroz projekat racionalizacije mreže škola - navode u Sekretarijatu.

Foto-ilustracija: Profimedia/Oredia

Foto-ilustracija: Profimedia/Oredia

Prema podacima Sekretarijata u 17 predškolskih ustanova radi 5.270 vaspitača, što je 64 odsto od ukupnog broja zaposlenih u obdaništima. Nezvanične procene kažu da u vrtićima ima oko 800 onih koji rade na određeno vreme, a polovina njih su vaspitači. Direktori predškolskih ustanova dužni su da najkasnije do 23. u mesecu dostave Sekretarijatu za obrazovanje podatke o potrebama za kadrovima, koji se prosleđuju dalje nadležnoj republičkoj komisiji.

U beogradskim vrtićima boravi oko 60.000 mališana, o kojima brine oko 8.000 zaposlenih, a više od polovine su vaspitači.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Večernje novosti)

Komentari

  • EL...

    Evropski problem ! Zbog tog opterećenja , česta obolenja vaspitačica na psihičkoj bazi ! To je svima poznato , i na tome ostaje ...! Nažalost , a deca i roditelji ispaštaju . Ranije je na 12 - toro dece je bilo 2 vaspitača , sad , 20 - 30 . Dece

  • Dejan

    Umesto da je 80 pošto vaspitača a samo 20 posto ostalog osoblja. Zato uma manjak jer svako obdanište uma mnogo ostalih radnika. Sve vlasti zapošljavale sekretarice,radnike u racunovodstvu,vozače..Znam slučaj kad se u racunovodstvu jednog vrtića zaposlila žena koju poznajem a koleginica joj rekla da ni za postojeće zaposlene nema više od tri sata posla ali ona samo da se žali kako ništa ne mogu da stignu jer ih je malo.Eto takvi je stanje zaposleni su neradnici a ne vaspitači

  • peca

    Nedostaje 150 vaspitaca,a nije alarmantno!!!???Pa ko nam cuva decu? Ko ce biti odgovoran ako se njima nesto desi??? Pa isti ti vaspitaci kojima su grupe prebukirane. Sigurno nece neko iz ministarstva da odgovara za neki incident. A vaspitacice znaju kako im je kada sama treba da gleda,cuva i uci vise od 30 nasih klinaca koje je svako drugacije,od kucnog vaspitanja do interesovanja koje imaju. Bruka i sramota za ovu izjavu. Sram te bilo drzavo ,ako te uopste ima i stidi se na koji nacin mislis. Samo vi primajte ćate po salterima,sekretarice i savetnike....

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima