Nekad su roditelji i nastavnici ovako MALTRETIRALI decu, a danas bi zbog toga išli U ZATVOR!

Većina vas se sigurno ne seća bičeva i klečanja na kukuruzu, ali su vam poznate neke druge stvari, a one sada vode roditelje i nastavnike pravo iza rešetaka

  • 39

Roditeljstvo je jedan od najtežih poslova u životu. Ipak, stiče se utisak da je roditeljima nekada bilo lakše nego danas, jer nije postojao zakon koji ih obavezuje kako da vaspitavaju svoje dete.

RODITELJI, PAŽNJA: Po novom ZAKONU, BATINE u Srbiji su zabranjene, ali evo šta nije!

Dečak tražio ocu novac za igračku. Njegov odgovor sinu je zapalio internet!

Oni najstariji pamte da su ih roditelji vaspitavali teškim kožnim kaiševima, a da su ih učitelji i nastavnici u školama kažnjavali klečanjem na kukuruzu. Taj trend je trajao otprilike do sredine prošlog veka.

Samo dvadesetak godina kasnije o ovakvom pedagoškom ophođenju se govorilo sa velikom dozom kritike.

Vaspitanje dece se tada promenilo.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Roditelji su nevaljalu decu slali po prut, sa ciljem da deca pored kažnjavanja osete obavezu i samokažnjavanja. U školama, pored pismenog i usmenog ukora, praksa je bila da razredni starešina neuspešnu i bezobraznu decu kazni packom, ili sa više njih. Nije bilo retko da neko dete za svoje nedelo dobije i šamar ili čupanje zulufa.

U našem narodu prut je toliko bio poštovan, da je čak postojala vrsta pruta za svaki nestašluk. Učitelji su obično šibali leskovim prutem, jer je drvo leske (lešnika) u našoj tradiciji drvo znanja. Kada bi dete upalo u neku nevolju, koja bi mogla da mu ugrozi zdravlje, roditelji bi ga tukli vrbovim prutem, jer je vrba biljka zdravlja (nije ni čudo, od njene kore smo dobili aspirin). Najgore su prolazila zaista nevaljala deca, koju su tukli glogovim prutem, kako bi iz njih isterali đavola.

Ipak, roditelji i nastavnici su sarađivali i podržavali jedni druge kada je vaspitavanje deteta bilo u pitanju. Često su baš roditelji ohrabrivali razrednog starešinu da bude što oštriji i da ne dozvoli da se njihovo dete pretvori u izroda.

Foto-Ilustracija: Profimedia Foto-Ilustracija: Profimedia

Ovaj model vaspitnog obrazovanja održao se do sve do devedesetih, a negde i duže.

Od tada, mnoge stvari su se promenile u vaspitanju dece, ali ovaj put zaista.

Rat, koji je bio na ovim prostorima, "omekšao" je roditelje, jer su mnogi počeli da se vode parolom "samo nek su deca živa i zdrava".

Roditeljstvo se sada zasniva na punom poverenju roditelja u dete, čime je potpuno razbijen tabor roditelja i nastavnika.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Na ovu atmosferu u društvu se fino "nalepila" težnja ka ulasku u Evropsku uniju, koja zahteva poštovanje nekih preciznih zakona. Tako je roditeljstvo prešlo na papir, koji sadrži više zabrana nego dozvola.

Današnji roditelji ne smeju fizički da kažnjavaju svoju decu, jer to sud može da prepozna kao zlostavljanje. Još rigoroznije se sankcioniše fizičko kažnjavanje dece u školi.

Prema porodičnom zakonu, ukoliko se dokaže preterana upotreba sile pri vaspitavanju deteta, socijalna služba preuzima brigu o njemu, a roditelj može da završi i sa višegodišnjom zatvorskom kaznom.

Vaspitači, učitelji, nastavnici i profesori za neprimereno ponašanje prema detetu odgovaraju na dva fronta, pred disciplinskom komisijom i pred sudom, gde im preti oduzimanje licence za rad i zatvorska kazna.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Reklo bi se da su deca danas mnogo zaštićenija nego ranije.

Pogledajte jedan od načina da kvalitetno učestvujete u razvoju deteta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nemanja

    14. avgust 2016 | 10:53

    Zato sad deca maltretiraju i biju roditelje i nastavnike!!!

  • Milica

    14. avgust 2016 | 10:13

    Zato su deca tada bila vaspitana i pametna,a danas su huligani,narkomani,mangupi,sponzoriše,sponzori,pedofili,manijaci i ko zna sta sve,a mozga nigde....

  • .....

    14. avgust 2016 | 10:12

    Ali su nakon ovakvih "tretmana" deca postajala ljudi, ova demokratija je dobra samo za one na vrhu sveta, sto gluplji ljudi, lakše se njima manipuliše....!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA