Beograd je dobio strategiju razvoja do 2021. godine: Jasno definisani ciljevi i prioriteti

Kako je ocenio pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević, dokumentom su utvrđeni misija i vizija, kao i osam strateških ciljeva grada

  • 1

Strategijom razvoja Grada Beograda do 2021. godine, koja je usvojena na današnjoj sednici, definisani su strateški ciljevi i prioriteti u narednom periodu.

Beograd će na svakom ulazu u grad imati tri zastave - dve srpske i jednu gradsku

Kako je ocenio pomoćnik gadonačelnika Borko Milosavljević, dokumentom su utvrđeni misija i vizija, kao i osam strateških ciljeva grada.

Nadalje, svaki cilj ima svoje prioritete, a oni pak aktivnosti i akcioni plan.

– Posebno je značajno što su definisani i indikatori posredstvom kojih će se pratiti ostvarenje ciljeva. Ovo je važno zbog toga što dokument ne treba da bude mrtvo slovo na papiru, već linija vodilja za budući razvoj grada u svim sferama društva.

- Dokument daje odgovornost, ali i mogućnost javnosti da prati dostignuća i njegovu realizaciju – istakao je Milosavljević.

Foto: Tanjug/Rade Prelic Foto: Tanjug/Rade Prelic

Strateški ciljevi su konzistentni i usaglašeni sa potrebama grada, dodao je Milosavljević, i naveo kao jako bitnu stavku to što su oni i ostvarivi.

– Vizija je da je Beograd urban, održiv, odgovoran, dinamičan, razvijen evropski region. Misija, odnosno uloga koju Beograd ima, tiče se odgovornog i transparentnog upravljanja javnim poslovima i Gradskom upravom, radi zadovoljavanja svih interesa i potreba građana, kao i poštovanje principa „jednakih šansi”.

- Takođe, reč je i o konstantnom unapređenju kvaliteta života i uslova za konkurentan, inovativan i održiv ravoj. Beograd se na ovaj način pozicionira kao savremena evropska metropola i privredni, obrazovni, turistički i kulturni centar ovog dela Evrope – objasnio je Milosavljević, naglašavajući da je u svemu ovome ključan kvalitet života.

Foto: A. Nalbantjan Foto: A. Nalbantjan

Ovo potonje, dodao je Milosavljević, omogućiće osam strateških ciljeva.

To su konkurentna privreda bazirana na znanju, urbani razvoj grada na dve evropske reke, održiva mobilnost za intereaktivan razvoj, kvalitetnije i ekonomičnije usluge za sve građane, energetski resursi kao razvojna šansa, održiv i obnovljiv grad, unapređena društvena kohezija i pametna uprava.

Nakon detaljne analize svakog strateškog cilja Milosavljević je zaključio da je veoma važno to što strategija može da posluži za apliciranje kod mnogih razvojnih, pristupnih fondova Evropske unije.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA