Beogradska trudnica prolazi kroz pakao u 6. mesecu trudnoće: Nijedan doktor ne može da je primi!

- Moja doktorka je pokušala nekoliko puta da mi zakaže pregled u GAK "Višegradska" i svaki put mi okrene monitor na kome piše da nema slobodnih datuma - priča ogorčena trudnica

  • 63

Trudnica iz Beograda M. C. (32) unazad šest meseci od kada je ostala u drugom stanju ima problem da zakaže dodatne dijagnostičke preglede kod specijalista u GAK "Višegradska" zbog čega je većinu bila prinuđena da plati u privatnim ambulantama. Ona nije izolovan slučaj, jer su se redakciji "Telegrafa" javljali čitaoci koji zbog drugih dijagnoza ne uspevaju da dobiju termin u nekoj od bolnica.

NESTALE LISTE ČEKANJA U KLINIČKOM CENTRU: Na pregled najkasnije za mesec dana

OD NOVE GODINE STROGA PRAVILA: Ko ne dođe na zakazani pregled, čeka ga BRUTALNA KAZNA!

- Doktorka ginekolog iz Doma zdravlja Stari grad je pokušala nekoliko puta da mi zakaže pregled u GAK "Višegradska" i svaki put mi okrene monitor na kome piše da nema slobodnih datuma.

- Kako je moguće da ih nikad nema?! Zbog toga sam neke preglede morala da radim privatno, neke sam uspela da uradim tako što sam sa uputom odlazila lično više puta dok se ne smiluju da me pregledaju. Ali postoje pregledi koji se ne rade privatno - priča ogorčena trudnica.

U čekaonici na klinici je sretala žene koje su imale problem da odu na pregled u Višegradsku iz domova zdravlja u Rakovici, Borči, ali i sa drugih opština.

Printskrin: RTS

- Nije lako, znate, ja imam još jedno dete i svaki put moram da se organizujem ko će da mi ga čuva dok ja čekam da li će da me prime na pregled.

Ona se, kako kaže, više puta žalila zaštitniku pacijenata, ali bezuspešno jer su joj rekli da žalba mora da se odnosi na konkretnog lekara, a ne na sistem.

- Oni mi kažu: "To je do vašeg doktora". Ne mogu da se žalim ni na jednog lekara konkretno, problem sa zakazivanjem nisu uspeli da reše, a njih je očigledno baš briga - kaže ova buduća majka.

Na pregled nije mogla da dođe ni Milena V. (60) koja je kod doktorke u Dom zdravlja odlazila više puta da zakaže kontrolu kod endokrinologa u Zemunskoj bolnici.

- Svaki put bi nam kod imena odabranog endokrinologa stajalo da nema termina. Pošto je prošlo više od godinu dana od poslednje kontrole, doktorka opšte prakse mi je zakazala slobodan termin koji je našla u Kliničkom centru Srbije kako bi me bar neki endokrinolog pregledao. Tako sam posle više godina lečenja kod jednog endokrinologa, završila kod drugog koga sam morala ponovo da upućujem u istoriju bolesti - zaključuje Milena.

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

LEKARI SU OBUČENI, A SVAKI IMA ODREĐENI BROJ TERMINA 

Pitali smo Ministarstvo zdravlja da li je problem u novom sistemu elektronskog zakazivanja "IZIS", neobučenim lekarima ili specijalistima i šta da rade pacijenti koji nemaju novca za privatno lečenje.

Doktor opšte hirurgije Vladan Arsenijević koji je učestvovao u informatizaciji sistema nam je objasnio da je prelazak na elektronski način zakazivanja kao "prelazak iz Srednjeg u Novo doba".

On čak, ne smatra da postoji problem u sistemu, niti da su pacijenti uskraćeni za bilo šta. U prilog tome navodi da su lekare više puta obučavali kako da rade u novom sistemu i nabavljali posebnu opremu na kojoj sada rade.

Na naše pitanje - zašto za pojedine specijaliste i dijagnostičke preglede stalno stoji "Nema slobodnih termina", rekao je da to nije slučaj i da u njihovoj evidenciji svaki lekar ima određeni broj termina koje mora da objavi.

Foto: Profimedia/ Wavebreak

EVO ŠTA DA RADITE KAD SE OVAKO NEŠTO DESI

- Ne mislim da je problem kod lekara specijalista jer kod mene u evidenciji stoji da je svaki od njih obavio određeni broj pregleda. Mislim da se lekari opšte prakse nisu dovoljno posvetili svom pacijentu ili da ne znaju da za svakog postoji određeni termin u mesecu kad izbacuje tremine.

- Ali, i na to smo mislili i zato još uvek postoji papirni uput, kao i elektronski bez datuma, pa pacijenti mogu sa tim da odu na kliniku i pronađu doktora koji će im dati prvi slobodan termin. Majke koje imaju decu sa posebnim potrebama, trudnice i invalidi uopšte ne zakazuju tremin, već samo dobiju uput - naglašava dr Arsenijević.

Kod hroničnih pacijenata koji se godinama leče na klinici, nije potrebno zakazivanje termina, kaže ovaj hirurg, već odlazak sa uputom bez termina kod lekara koji ih vodi, nakon čega pacijent ulazi u kalendar pregleda, odnosno dobija sledeći termin u dogovoru sa specijalistom.

Dakle, dok sistem ne počne da funkcioniše "u punom sjaju", ne ostaje vam ništa drugo već da sa uputom "čekićate" ispred klinike dok ne dobijete termin. Ili da molite nekoga od bližnjih da to uradi umesto vas.

(Slađana Vasić - s.vasic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maya

    25. avgust 2017 | 17:48

    Sram vas bilo pa svuda istaknu termine ali brze bolje se razgrabe i to onima koji imaju vezu ili koji na bilo koji nacin saznaju kad sta i kako. Sramota da u 21. Veku ne moze covek otici kod lekara na obican zasluzen i pritom placen pregled jer svi mi imamo jednaka prava.

  • Drina

    25. avgust 2017 | 17:43

    Kad im das 20-30-50 evra ima mesta koliko hoces

  • Patriota

    25. avgust 2017 | 17:38

    Idi zeno kod privatnika. Nazalost tako teraju gradjane iz bolnica.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA