• 6

Posle 40 godina: Konačno počinje sređivanje deponije Vinča

Sredićemo Vinču posle 40 godina, deponija će nestati i a biće izgrađeno posrtojenje za preradu smeća i proizvodnju toplotne i električne energije, rekao je gradonačelnik Siniša Mali

  • 6

Gradsko veće usvojilo je na sednici predloge odluka o dodeli ugovora francusko-japanskom konzorcijumu "Suez Environemental" za izgradnju postrojenja za preradu komunalnog otpada i sređivanje deponije "Vinča".

Rešen problem deponije Vinča: Pogledajte koja firma će izgraditi postrojenje za proizvodnju toplotne i električne energije iz otpada

Ovo je najveća investicija u istoriji Beograda: Tiče se Vinče i 300 miliona evra

Takođe doneta je i odluka o raspisivanju tendera za javno-privatno partnerstvo za izgradnju četiri podzemne garaže u prestonici.

Predlozi tih odluka naći će se pred odbornicima gradskog parlamenta na sednici zakazanoj za 26. septembar.

Gradonačelnik Siniša Mali izjavio je danas da očekuje da će, na osnovu odluke Skupštine grada, do kraja meseca taj ugovor biti potpisan.

Foto: Beoinfo

- Zatim sledi faza projektovanja, dodela građe dozvole i do kraja naredne godine kreće izgradnja velikog postrojenja", rekao je Mali novinarima nakon obilaska radova na Banovom brdu.

Podsetio je da je reč i projektu vrednom skoro 300 miliona evra.

- To je konačno rešenje za upravljanje smećem u gradu koji će biti lepši i čistiji. Sredićemo "Vinču"posle 40 godina, deponija će nestati i a biće izgrađeno posrtojenje za preradu smeća i proizvodnju toplotne i električne energije", rekao je Mali.

Kada je reč o tenderu za izbor partnera za izgradnju podzemnih garaža, gradonačeknik kaže da je li tenderska dokumentacija gotova i da će tender uslediti nakon usvajanja odluke u gradskoj skupštini.

Foto: Beoinfo

- Očekujemo da nađemo partnera koji će izgraditi četiri podzemne garaže u centru grada - Studentski trg, Trg republike, Kosovska i Kosančićev venac, a vrednost investicije je oko 40-45 miliona evra", precizirao je Mali.

Kaže da se nada da će tender biti uspešan, a partner izabran, kako bi do kraja godine počeli radovi u sve četiri podzeme garaže.

- Time rešavamo još jedan veliki problem - problem parkiranja u centru grada. Izgradnjom tih garaža stiču se uslovi da zatvorimo centar grada za saobraćaj, a već smo pokrenuli proces pretvaranja užeg centra grada u pešačku zonu", rekao je Mali.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • T

    A kada ce isplatiti zemlju koju su trazili zbog sirenja deponije Vinca?

  • Mića

    Zašto je potrebno 40 godina da se sredi deponija?

  • Pali-dron

    Znate onaj film "Povratak u budućnost" sa kolima koja pokreće blender-generator na smeće? E, tako mi ovo deluje - 👽👾💥

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima