Šta sve predviđa novi zakon za srednjoškolce: Kako će se sankcionisati diskriminacija i vršnjačko nasilje, a kakvu će polagati maturu

Školski programi uključiće i programe zaštite od nasilja i programe prevencije drugih oblika rizičnog ponašanja i program zaštite od diskriminacije

  • 1

U srednjim školama u Srbiji biće uveden novi koncept državne mature koji treba da unapredi kvalitet srednjeg obrazovanja i omogući prohodnost učenicima na sledeće nivoe obrazovanja, utvrđeno je izmenama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju koje je danas usvojila Skupština Srbije.

INDEKS PO NOVIM PRAVILIMA OD 2021: Polaganje velike mature počinje za pet godina

Recite zbogom prepisivanju, mala matura pod kamerama: Evo koje još promene stižu u škole

Precizirano je da se srednje obrazovanje završava polaganjem ispita na državnom nivou, a vrste tih ispita su opšta matura, stručna i umetnička matura, završni ispit srednjeg stručnog obrazovanja, specijalistički i majstorski ispit.

Učenik koji završi trogodišnje srednje stručno obrazovanje po modelu dualnog obrazovanja ima pravo na polaganje stručne ili opšte mature ukoliko je savladao program za sticanje kompetencija potrebnih prema programu mature i to posle najmanje dve godine po završetku srednjeg obrazovanja.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Predviđeno je da učenik koji je završio četvrti razred srednje škole po internacionalnom program može da polaže internacionalnu mature, a definisana je i nastava na daljinu.

Propisana je obaveza škole da učestvuje u nacionalnim i međunarodnim testiranjima (nacionalna testiranja Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, PISA i TIMS).

Izmenama zakona se redefiniše vreme koje je predviđeno da učenici provode u školi, a škola je dužna da realizuje slobodne aktivnosti kroz rad u sekcijama i vannastavnim aktivnostima.

Školski programi uključiće i programe zaštite od nasilja i programe prevencije drugih oblika rizičnog ponašanja i program zaštite od diskriminacije.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    10. novembar 2017 | 19:01

    Sve obecavaju pa na kraju nista digla se prasina kako bi sada opravdali kao ovo ce safa da sredi sve stvari nisu zaintetesovani da bilo sta rafe.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA