Pokrenut postupak iseljenja izbeglica iz stanova u Ustaničkoj

U saopštenju Komesarijat je naveo da spreman da ponudi privremeni smeštaj onima koji moraju da napuste zaposednute stanove u Ustaničkoj ulici

  • 5

Komesarijat za izbeglice saopštio da su pokrenuti postupci iseljenja izbeglica i raseljnih koji su se bespravno uselili u stanove u Ustaničkoj ulici u Beogradu.

Trideset izbegličkih porodica dobija krov nad glavom

U saopštenju Komesarijat je naveo da spreman da ponudi privremeni smeštaj onima "koji moraju da napuste zaposednute stanove u Ustaničkoj ulici", kao i da su u Ustaničkoj ulici 244g i 244đ počele pripreme za useljavanje izbegličkih porodica u stanove dobijene u javnom postupku po rešenju Komisije za izbor korisnika.

Dodaje se da su deo stambenih jedinica nasilno i nelegalno zaposela druga lica, uglavnom interno raseljena kojima su kuće obnovljene, zbog čega su pokrenuti postupci iseljenja kako bi porodice sa rešenjem, koje godinama čekaju i plaćaju kiriju, mogle da dođu do stana.

Komesarijat je naveo da sprovodi Regionalni stambeni program na koji mogu da se prijave sve izbeglice i bivše izbeglice za dodelu stambenih rešenja. Navodi se da je u Beogradu već podeljeno 69 seoskih kuća, uručeni ugovori za dodelu 302 paketa građevinskog materijala, započeta gradnja 270 stanova u Kamendinu a u decembru treba da budu useljeni prvi stanari i u 235 stanova u naselju Ovča.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

"Svako od izbeglica može da konkuriše i dobije svoj krov nad glavom što je i glavni cilj Regionalnog stambenog programa. Istovremeno, niko nema pravo da nasilno obija i godinama bespravno boravi u stanu koji mu ne pripada, sprečavajući time one koji su strpljivo i predugo čekali da se posle mnogo godina izbeglištava konačno skuće", piše u saopštenju.

Organizacija Krov nad glavom saopštila je u subotu da je 20 izbegličkih porodica koje žive u Ustaničkoj 244g dobilo rešenja o prinudnom iseljenju i da su od 27. do 30. novembra zakazana četiri iseljenja.

"Radi se o ljudima izbeglim iz ratova devedesetih godina. Neki od njih su invalidi, a svi su prošli kroz pakao rata i borbe za goli život. Ove porodice su se samoinicijativno uselile u prazne stanove namenjene za izbeglice i invalide, gde žive već devet godina", navela je ta organizacija.

Dodaje se da su se oni prijavljivali na konkurse Komesarijata za izbeglice za dodelu stanova, koji su zbog nepravilnosti više puta obarani, a da su na poslednjem konkursu stanovi dodeljeni drugim ljudima, a porodicama koje u njima žive je naređeno da se isele, čime su ponovo osuđeni na beskućništvo.

Daljinac

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • čarls bronson

    27. novembar 2017 | 17:14

    Ženi i meni su , zajedno ,preko četrdeset godina odbijali od plate u tzv. stambeni fond preduzeća u kojima smo radili . Preduzeća su u onoj banditskoj prevari , početkom 3.milenijuma , privatizovana a mi nismo dobili ni ostavu . Da smo jedini u državi bilo bi sjajno , nego ovakvih slučajeva ima na desetine hiljada , pa možda i više . Mnogo puta se osećam kao da nisam rođen u ovom gradu i ne živim tu ceo svoj život , gledajući da sve moguće izbeglice , izbjeglice , migrante , emigrante imaju više prava nego mi domaći . Polako postajemo kao Apači , Irokezi , Komanči i ostali koje su svojevremeno osvajači što istrebili a jedan de sabili u rezervate . Javim se na konkurs u jednom trgovinskom preduzeću , ispunjavam prvih sedam uslova , ali poslednji osmi , u kome piše da prednost imaju izbeglice , ne ispunjavam .

  • Pali-dron

    27. novembar 2017 | 15:12

    Napokon. Skoro deceniju živeti džabalesku na grbači onih koji strpljivo čekaju da ostvare svoja prava "po zakonu". Kao da među ovima što su po zakonu ostvarili pravo na useljenje nema invalida, bolesne dece, starih, porodica palog borca... Neka izađu pa neka onda traže svoja prava. To izigravanje žrtve je sramotno, a ova podrška građana je žalosna!

  • Sone

    27. novembar 2017 | 14:34

    A gde i kad ja da konkurišem rodjen u beogradu i nikad da dodjem na red uvek prvenstvo i bodove na rang listama dobijali ljudi iz unutrasnjosti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA