U centru parka Gornjeg kalemegdanskog grada nalazi se predivno zdanje koje će uskoro postati centar kulture čitavog Balkana (FOTO) (VIDEO)

Koliko je čelnicima grada važna kultura, pokazuju i veliki planovi za rekonstrukciju Paviljona "Cvijeta Zuzorić"

  • 0

Umetnički Paviljon "Cvijeta Zuzorić" je izložbena zgrada u Beogradu, na Kalemegdanu, a podignuta je u periodu između 1927. i 1928. godine prema projektu arhitekte Branislava Kojića, u duhu art deko arhitekture. Udruženje prijatelja umetnosti "Cvijeta Zuzorić" čije je ime slavilo dubrovačku ljubiteljku umetnosti iz 16. veka, 1923. godine je došlo na ideju da u Beogradu podigne paviljon u kojem bi se isključivo izlagala umetnička dela.

Bez kultne pesme "Svilen konac" nema nijednog slavlja, a sigurno ne znate šta je sve čovek koji ju je stvorio uradio za Beograd (FOTO) (VIDEO)

Budući da do tog vremena u Beogradu nije postojao za to namenski građen prostor, izložbe su uglavnom organizovane po gimnazijskim salama i u svečanoj sali Kapetan Mišinog zdanja. U februaru 1923. godine je u beogradskom hotelu Kasina Branislav Nušić, tada načelnik Umetničkog odeljenja Ministarstva prosvete, organizovao dobrotvorni bal pod nazivom "Hiljadu i druga noć", kako bi se sakupili prilozi za gradnju.

Foto: Wikimedia/A.Milenković

Bogati pojedinci, poput Đorđa Vajferta, Luke Ćelovića, Mihaila Pupina i kralja Aleksandra Karađorđevića, dali su svoj prilog.

Paviljon je otvoren 23. decembra 1928. u prisustvu kneza Pavla i kneginje Olge, patrijarha Dimitrija i predstavnikâ Akademije, vlade, beogradske opštine, univerziteta i dr. Prva jesenja izložba beogradskih slikara i vajara održana je u paviljonu odmah po završetku izgradnje.

Svi znate gde je Crveni krst, a nemate pojma kako je ovaj deo grada dobio ime. Najbolji dokaz za tu priču je ispred BDP-a (FOTO) (VIDEO)

Umetnički paviljon je u vreme podizanja imao takav značaj za kulturni život Beograda da je poistovećivan sa likovnim životom i likovnim događajima toga vremena. On je odigrao značajnu ulogu na širenju likovne kulture i održavanju likovnog života u Srbiji između dva rata.

Foto: Telegraf

Danas je ovde sedište Udruženja likovnih umetnika Srbije.

Prema projektu arhitekte Gradimira Medakovića 1975. godine izvršena je velika rekonstrukcija enterijera, kada je izgrađena galerija ali i uklonjen prvobitni stakleni krov.

Odavde puca najlepši pogled na beogradske reke - tu su pokušali da nam spale istoriju, a sada Kosančićev venac ponovo sija najlepšim sjajem (FOTO) (VIDEO)

Sve do Drugog svetskog rata u Paviljonu "Cvijeta Zuzorić" po pravilu su se održavale sve domaće i strane izložbe. Kao reprezentativan primer jednog vremena, kako sa stanovišta arhitektonskog razvoja tako i sa stanovišta opštih pojava u društvenim i umetničkim kretanjima, proglašen je za spomenik kulture 1973. godine.

Foto: Telegraf

Položajem koji zauzima, ovaj paviljon pripada prostoru Beogradske tvrđave koja je utvrđena za nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju.

Ovde su se školovali ljudi koji su svoj život stavili na oltar otadžbine, a sada će tu biti najvažniji i najveći beogradski muzej (FOTO) (VIDEO)

- Pviljon "Cvijeta Zuzorić" je između dva svetska rata bio centar beogradske umetnosti i kulture. Priča o Cvbijeti Zuzorić je priča o zlatnom dobu Beograda između dva rata, kako je Beograd od jedne varošice orijentalnog tipa postao moderan evropski grad. Na ovom mestu, pre nego što je nastao paviljon, održavale su se cirkuske predstave, a onda je udruženje umetnika koji su čuvali sećanje na čuvenu dubrovačku pesnikinju predložilo da se ovde podigne prvi umetnički paviljnon, kakvog tada nije bilo u Beogradu - počeo je priču za Telegraf.rs gradski menadžer Goran Vesić.

Foto: Telegraf

Objasnio je kako je za grad Beograd obnova paviljona jedan od najznačajnijih projekata u narednom periodu. Na realizaciji projekta i obezbeđivanju sredstava, grad je sarađivao tesno sa Ministarstvom kulture i informisanja.

Ovom trasom svakodnevno prolazite, a sigurno niste primetili najstariji hrast u centru Beograda i prvu samoposlugu na Balkanu (FOTO) (VIDEO)

- Realno je da 2019. godine počne rekonstrukcija ovog objekta. Kada budemo završili ovaj objekat, uz gradsku galeriju na Kosančićevom vencu, mislim da će Beograd u naredne dve, tri godine, imati dva reprezentativna objekta koji će sigurno podstaći razvoj naše likovne i vajarske umetnosti i sasvim sigurno ćemo kao grad imati koristi od toga - istakao je Vesić.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA