Sam operi svoje gaće: Najjača poruka sa protesta žena u Beogradu (FOTO)

Širom sveta danas se obeležava Međunarodni dan žena - 8. mart, kao deo borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca

Nekoliko stotina ljudi okupilo se na Trgu Republike u Beogradu na Osmomartovskom maršuOkupljanje je počelo u 17 časova da bi nakon sat vremena krenula i šetnja je do Slavije. Među okupljenima je prisutno i dosta muškaraca koji su došli da pruže podršku ženama u njihovoj borbi.

Aktivistkinje i aktivisti nosili su transparente na kojima je pisalo "Žene, život, sloboda", "Solidarnost naša snaga", "Moje telo, moja teritorija", a izvikivale su "Neću ružu, hoću revoluciju", "Dostojanstven rad, a ne glad".

Marš su organizovale "Mreža žena protiv nasilja", "Labrisa", "Astre", "Romske ženske mreže", "Mreže žena u crnom Srbije", "Mreža žena Rasinskog okruga", "Levog samita Srbije", "Konsultacije za lezbejke" i "Plenuma žena za štrajk".

Žene u Beogradu skaču protiv 8. marta: Štrajk pripadnica nežnijeg pola okupirao je celi grad

Protestnom skupu prisustvovali su i članovi Inicijativa "Ne davimo Beograd".

Predstavnica "Žena u crnom" Mina Damjanović je kazala da su se okupile da bi videle gde su žene danas u Srbiji, gde su njihova prava.

Foto: Telegraf.rs

Ona je kazala da će se prilikom "protestnog marša" zaustaviti ispred Vlade Srbije gde će pročitati svoje zahteve koje se odnose na "radna reproduktivna i prava koja se tiču nasilja nad ženama, zahteva na dostojanstven rad, dostupan abortus, poštovanje radnih prava i na poštovanje prava koje žene imaju ali koje im institucije i država uskraćuju".

Foto: Telegraf

Aktivistkinja Hristina Cvetičanin Knežević je kazala da je došla da podrži "protestni marš" da bi slavila sve borbe koje su prethodnice vodile, ali i da bi bori svoje borbe kako ih sledeća generacija ne bi vodila.

Foto: Telegraf
Foto: Telegraf

Protesna šetnja nastavljena je u Ulici kralja Milana do Vlade Srbije ispred koje su aktivistkinje pročitale svoje zahteve, koje su juče predale Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, nakon čega su izvele mali performans.

Šetnja je zatim nastavljena ispred Ministarstva za rad, a završena je na Trgu Slavija.

Foto: Telegraf

Međunarodni dan žena, 8. mart ustanovljen je u znak sećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. godine i njujorški marš više od 15.000 žena koje su tražile kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa.

Generalna skupština UN je 1977. godine rezolucijom proglasila 8. mart Danom ženskih prava i međunarodnog mira.

Foto: Telegraf
Foto: Telegraf

Prva proslava Dana žena u Srbiji održana je 1914. godine.

Foto: Telegraf

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • OpremDobro

    8. mart 2018 | 19:14

    sama zameni grejač na bojleru, gumicu na slavini, automobilsku gumu kad pukne, bravu na vratima, utičnicu na zidu, popravi fen za kosu, zameni kabel na pegli, odnesi 40 kilograma tešku staru veš mašinu na otpad, promeni grejač u rerni, donesi 100 kg kupusa sa pijace, razvezi decu u obdanište i školu svako jutro, proveri ponekad da ne curi ulje na autu, sipaj gorivo da ne presisa jer neće da ide na isparenja, radi matematiku sa osnovcem, istresi vreću od usisivača, izađi u 22h da baciš smeće, otrči brzinom juseina bolta do dežurne apoteke kada je frka, napravi picu za večeru a sendviče za doručak, skuvaj deci čaj a nama kafu... ja ću svoje stvari lako oprati.

  • Vera

    8. mart 2018 | 19:11

    Niste sposobne ni svoje da operete gace a da ne pominjemo decje i muzeve na zalost to je stvarnost

  • Brka

    8. mart 2018 | 19:57

    Pa dobro, evo slažemo se za pranja gaća. Kad budem dizao potkrovlje za decu, ženi ću da razvijem transparent da sama skine crep sa krova i rogove, da sama donese blokove, cement i pesak, da zameša malter i sve to popne na sprat i sama sve završi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA