≫ 

Posetili smo vučicu za kojom je tragao Beograd: Stajali smo ispred kaveza 20 minuta, Coka se nije pomerila nijednom (FOTO)

Šta mislite, zašto nema vukova u cirkusima? Vrlo prosto: jer se ne mogu ukrotiti

  • 37

- Vuk dlaku menja, ali ćud nikada - kaže mi veterinar Beogradskog Zoo vrta Jožef Ezveđ dok stojimo ispred kaveza sada već nadaleko poznate vučice Coke iz Mirijeva. Priča mi i da ga je policija pozvala u dva posle ponoći kako bi im pomogao da uhvate odbeglu vučicu.

I dok se s jedne strane pokreće peticija za njeno vraćanje vlasnicima (pošto je utvrđeno da je vučica bila kućni ljubimac i živela sa ljudima), veterinar nam s druge strane naglašava da je činjenica da je Coka sama pobegla od vlasnika i da mu se nije vratila (kao što bi psi i mačke uradili).

Jožef Ezveđ sa cokom, Foto: Milena Đorđević

Zove se Coka i voli da se mazi: Vučica koja je prestravila meštane Mirijeva dobila dom u Zoo vrtu (FOTO) (VIDEO)

- Vuk je tip životinje s kojom nikad ne znate šta može uraditi. Šta mislite, zašto nema vukova u cirkusima? Vrlo prosto: jer se ne mogu ukrotiti. Život sa ljudima u kući nije prirodno stanje za jednog vuka. Ona jeste pitoma i odbija da jede sirovo meso, ali njena narav u sekundi može da se promeni - objašnjava prvi lekar Beo zoo vrta.

Tokom posete Telegrafa vučica se nijednom nije pomerila, Foto: Milena Đorđević

Dodaje i da je Coka u dobrom zdravstvenom stanju, da šeta kavezom, ali da nije skotna - kako se nagađalo.

- Kada završimo sa svim pregledima i vakcinacijom, prebacićemo je u veliki kavez sa biljkama i drvećem, tamo će sve biti prilagođeno njenim potrebama - objašnjava Jožef i dodaje da će vučica u kavezu biti sama.

Vučica je bila kućni ljubimac, Foto: Milena Đorđević

- Svi znamo da među vukovima postoji jasna hijerarhija i da je alfa mužjak vođa čopora. Isto je i sa vučicama. Kako je Coka rasla u jednom drugom okruženju, ona nije naučena da se izbori za svoje mesto u čoporu, pa postoji velika opasnost da bi je druge vučice odmah ubile - kaže veterinar.

Stajali smo ispred kaveza 20-ak minuta. Coka se nije pomerila nijednom. Da li mi je delovala tužno i neobično mirno za jednog vuka? Svakako. Da li mislim da je vuku mesto u prirodnom staništu? I te kako.

Vuk ne menja ćud, Foto: Milena Đorđević

Najbolje rešenje za nju bi bilo da je odrasla u šumi, među svojom vrstom. A kad je već imala tu (ne)sreću da od rođenja spava u krevetu sa ljudima, umesto u jazbini, možda je sad vreme da se vrati u koliko-toliko prirodnije okruženje za nju.

Vučica sklupčana u ćošku kaveza, Foto: Milena Đorđević

Na kraju, nismo mi ti koji odlučujemo, samo me negde probada misao da ipak ne treba mešati babe i žabe. Zna se koje životinje mogu biti kućni ljubimci. S razlogom to nisu lavovi, lisice, tigrovi i vukovi.

VIDEO Zatvorenici rešili problem pasa lutalica:

(Jasmina Stakić/j.stakic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lisac

    15. maj 2018 | 18:09

    Vratiti je vlasniku a veterinar neka zadrzi pricu za sebe.

  • draganznas

    15. maj 2018 | 18:14

    kakav bolid od veterinara :D ko sve ide za veterinare nije ni cudo sto im mnogi psi crkavaju,od velikog ne znanja. vuk je kao pas,i kad navikne na nesto takav ce uvek biti,nije kuca za vuka a jeste kavez,pa zar nije isto?onako bi bar bila sa onima koji je odhranili i negovali.

  • Lucifer 1.

    15. maj 2018 | 18:07

    Jadna vučica,šta joj ljudi učiniše,pustite je na slobodu jer nije kriminalac pa da bude u kavezu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA